Travel Hacking Startershandleiding deel 4: Airline Elite status, wat kun je er mee?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Travel Hacking voor beginners. Een reis maken is één van de beste investeringen die je kunt doen. Op een mooie herinnering schrijf je immers nauwelijks af. Maar hoe kun je meer reizen voor minder geld? Of comfortabeler reizen voor hetzelfde of zelfs minder geld?

Op internet zijn veel tips te vinden, maar als je net wilt beginnen met “travel hacking” kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om je op weg te helpen hebben we deze “travel hacking startershandleiding” samengesteld. De meeste zaken zijn redelijk basic, vooral als je al wat meer ervaring met reizen hebt.

De komende periode behandelen we de volgende onderdelen:

Wat kun je met elite status? In dit artikel staan we daar bij stil. Elite status kan goed helpen om je vliegreis een stuk aangenamer te maken.

Elite status biedt voordelen als je met de maatschappij vliegt, ongeacht de cabine waarin je vliegt. Als de maatschappij waar je elite status hebt lid is van een alliantie, krijg je (de meeste) voordelen binnen de gehele alliantie. We staan in dit artikel stil bij de verschillende niveaus, de voordelen, loungetoegang, upgrades en hoe je elite status kunt halen.

Elite status: verschillende niveaus

Ieder frequent flyer programma kent verschillende niveaus. Grofweg kun je dit als volgt onderscheiden:

 • Lid (geen elite status);
 • Low Tier (Skyteam Elite, Oneworld Ruby, Star Alliance Silver);
 • MidTier (Skyteam Elite Plus, Oneworld Sapphire, Star Alliance Gold);
 • Top Tier (Skyteam Elite Plus, Oneworld Emerald, Star Alliance Gold).

De hoeveelheid miles of segmenten die je per jaar moet vliegen verschillen per maatschappij, maar ter indicatie een aantal voorbeelden:

Low Tier:

 • Flying Blue Silver: 25.000 miles of 15 vluchten;
 • American Airlines Aadvantage Gold: 25.000 miles of 30 vluchten;
 • Asiana Gold: 20.000 miles of 30 Asiana vluchten (per 2 jaar);
 • British Airways Executive Club Bronze: 300 Tierpoints.American Airlines Veranderingen

Mid Tier:

 • Flying Blue Gold: 40.000 miles of 30 vluchten;
 • American Airlines Platinum: 50.000 miles of 60 vluchten;
 • Asiana Diamond: 40.000 miles of 50 Asiana vluchten (per 2 jaar);
 • British Aiways Executive Club Silver: 600 Tierpoints.

Top Tier:

 • Flying Blue Platinum: 70.000 miles of 60 vluchten;
 • American Airlines Executive Platinum: 100.000 miles of 120 vluchten;
 • Asiana Diamond Plus: 100.000 miles of 100 Asiana vluchten (per 2 jaar);
 • British Airways Executive Club Silver: 1500 Tierpoints.

Boven de top-tier status is vaak nog een status voor mensen die veel geld spenderen bij de maatschappij. Een voorbeeld is Flying Blue Ultimate en American Airlines Conciërge Key.

Flying Blue Ultimate status

Elite status: de voordelen

Bij ieder niveau horen andere voordelen. Bij de meeste maatschappijen wordt je elite status pas echt interessant als je een Mid-Tier status hebt, vanwege loungetoegang en fast-track beveiliging. Laten we per niveau weer eens kijken wat de belangrijkste voordelen zijn per niveau:

Low Tier:

 • Gratis 1 stuk ruimbagage;
 • Gratis stoelkeuze (Flying Blue, American Airlines);
 • Inchecken bij de Business Class balie;
 • Je mag eerder aan boord;
 • Bonusmiles (FB 50%, AA 40%, BA 25%, OZ 5%).
KLM Sky Priority boarding

Mid Tier:

 • bovengenoemde voordelen;
 • Loungetoegang;
 • Gebruik maken van “fast track” beveiliging;
 • Gratis stoelen met extra beenruimte (AA, bij FB 50% korting);
 • Meer bonusmiles (FB 75%, AA 60%, BA 50%, OZ 10%).
London Heathrow T3 Fasttrack

Top Tier:

 • bovengenoemde voordelen;
 • Toegang tot de First Class Lounge (AA en BA);
 • Gratis stoelen met extra beenruimte;
 • Upgrade certificaten (AA);
 • Meer bonusmiles (FB 100%, AA 120%, BA 100%, OZ 15%).

Natuurlijk is bovengenoemde opsomming bij de lange na niet volledig, maar geeft een indicatie van de voordelen. Bij Flying Blue kun je bijvoorbeeld alleen first class award tickets boeken als je Elite status hebt. Als je Oneworld Emerald bent kun je op sommige luchthavens in de VS gebruik maken van een speciale entree, waar je vervolgens gelijk aan de beurt bent bij de beveiliging.

American Airlines Premium Check in

Elite status & Loungetoegang

Een van de voordelen van elite status is toegang tot de lounge op de luchthaven. Bij de meeste frequent flyer programma’s krijg je dit vanaf een mid tier elite status.

KLM crowne lounge

In de lounge kun je, over het algemeen genomen, gratis gebruik maken van de volgende opties:

 • Wifi en oplaadpunten voor je mobiele apparatuur;
 • Gratis snacks en (alcoholische) dranken;
 • Een buffet tijdens het ontbijt, lunch en avondeten;
 • Douches en toiletten.

Er zit veel verschil in de lounges en het aanbod. Bij Oneworld is vaak een separate First Class lounge aanwezig, waar je als Oneworld Emerald lid toegang tot hebt. Hier kun je vaak beter eten krijgen (a la carte), een uitgebreider aanbod aan alcoholische dranken en dikwijls worden er spa behandelingen aangeboden.

Genoeg keuze in de Etihad First Class lounge

Ook bij Star Alliance is er vaak een lounge voor businessclass passagiers en een lounge voor Gold kaart houders. Laatstgenoemde is vaak luxer.

De mogelijkheid om gebruik te maken van de lounge wordt door iedereen anders gewaardeerd. Met name tijdens een lange overstap is het een verademing om gebruik te kunnen maken van deze faciliteit. Ook als je een stuk moet reizen naar de luchthaven is het natuurlijk relaxed om eerst nog even een drankje in de lounge te kunnen doen.

Elite status & Upgrades

Kun je gratis upgrades scoren met elite status? Ja en nee. Allereerst zijn er maatschappijen die upgrade certificaten weggeven zodra je een bepaald elite niveau gehaald hebt. Een voorbeeld hiervan is een “systemwide upgrade”, waarvan je 4 krijgt als “Executive Platinum” bij American Airlines. Deze certificaten kun je gebruiken om te upgraden vanaf economy (ongeacht de boekingsklasse) naar business class.

Daarnaast is het voor Amerikaanse maatschappijen gebruikelijk dat je als elite lid op binnenlandse vluchten upgrades krijgt. Over het algemeen geldt: hoe hoger je elite status, hoe groter de kans is op een upgrade. Maar ook hier wordt de kans dat je een upgrade scoort steeds kleiner. Het aantal stoelen in First Class wordt steeds beperkter en het prijsverschil steeds kleiner.

Upgrades scoren…

Daarnaast komt het voor dat vluchten overboekt zijn. Soms kunnen ze dat oplossen door iemand een upgrade te geven. Bij voorkeur geven ze de upgrade dan weg aan iemand met een hoge elite status. Nu premium economy steeds verder in opkomst is, wordt de kans echter wel steeds kleiner dat je van economy naar business class geüpgraded wordt. Anders beredeneerd: je kans op een upgrade van Premium Economy naar Business Class is weer een stukje hoger als je elite lid bent. Dit laatste is bij British Airways een veel voorkomend fenomeen. Op Flyertalk zijn daar wekelijks berichten van te lezen en ook Goffe heeft dit onlangs aan den lijve ondervonden.

Elite Status halen: Status / Tierpoint run

Je weet inmiddels wat (globaal bekeken) de vereisten zijn voor het halen van elite status. Gelet op de hoeveelheid miles die je moet vliegen kan het enigszins afschrikkend werken als je niet zo vaak vliegt. Toch hoef je niet beslist veel te vliegen om elite status te halen. Met wat creativiteit en leuke deals kun je een heel eind komen. We staan stil bij een aantal mogelijkheden.

Momenteel is er een interessante status run beschikbaar bij Flying Blue. Hier vlieg je van Stavenger naar onder andere Irkoetsk, Istanboel en Tel Aviv in Business Class voor € 857,24. Aan het eind van de rit heb je (naast zo’n 40.000 award miles) Flying Blue Gold gehaald! Dit komt vooral omdat je voor de meeste vluchten maar liefst 250% miles over de gevlogen afstand krijgt.

elite status

Ook bij British Airways kun je soms relatief eenvoudig status halen. Momenteel is er ticket te boeken waarbij je van Stockholm naar Hawaii vliegt met diverse tussenstops. De meeste vluchten worden uitgevoerd in First Class, waardoor je het maximaal aantal tierpoints haalt. Voor € 2323,91 vlieg je dan behoorlijk luxe naar Hawaii en ben je Silver en heb je nog slechts 300 tierpoints te gaan voor Gold status. Hier kun je meer informatie vinden over een Tierpoint run.

elite status

Elite Status halen: deals en optimaliseren

Natuurlijk kun je alles op alles zetten om die felbegeerde elite status binnen te halen, maar je kunt ook “het nuttige met het aangename combineren”. Dus als je een mooie deal tegenkomt boek je deze, waarmee je tevens een deel van de vereisten voor elite status invult.

Vorig jaar was er bijvoorbeeld de “Sake fare”, waarover Lionell onlangs een trip report schreef. Voor zo’n € 600,00 boekte hij een ticket in business class van Brussel naar Tokio via Doha. Een prachtige deal natuurlijk, maar het leverde ook nog eens 560 Tierpoints op bij BA. Daarmee had hij dus ook z’n Silver status bij BA zo goed als binnen.

De laatste loodjes:

Het kan natuurlijk ook aantrekkelijk zijn om net de laatste miles of vluchten te halen zodat je een hoger elite status niveau haalt. Indien je meer dan 20 vluchten met Skyteam hebt gevlogen en Flying Blue Silver bent, is het aantrekkelijk om een aantal extra vluchten te maken zodat je Gold member bent. Gold status is immers veel waardevoller dan Silver. In dat geval kun je een segment run doen. Op ons forum worden diverse routes besproken om zo goedkoop mogelijk een aantal extra segmenten binnen de halen.

Langer de tijd nemen:

Zoals je in bovenstaand overzicht al kon lezen, moet je meestal binnen een jaar het benodigde aantal miles of segmenten vliegen. Bij sommige maatschappijen krijg je meer tijd. Asiana is zo’n voorbeeld, waarbij je het benodigd aantal miles in 24 maanden kunt halen. Dus stel je wordt vandaag lid en vliegt volgende maand met Lufthansa in Business Class naar Los Angeles. Dit levert je ca. 15.000 miles op. Volgend jaar November maak je nog een vlucht met TAP van Oslo naar New York in Business Class, waarmee je nog eens ca. 13.000 miles binnenhaalt. Tot slot vlieg je in maart 2019 met Singapore Airlines in premium economy. Ondanks dat je niet binnen een jaar 40.000 miles vliegt, haal je Star Alliance Gold binnen, die vervolgens geldig is tot oktober 2021 (datum lidmaatschap plus 24 maanden).

Status Match / Challenge

Naast de hierboven omschreven methodes, kun je soms elite status halen op een snelle manier. Zo kun je bij American Airlines een status challenge doen, waarbij je meestal nog geen andere elite status hebt. Je moet daarvoor een beperkt aantal miles vliegen om status te halen. Voor $ 200,00 koop je een Platinum Challenge, waarbij je 12.500 elite kwalificerende miles moet vliegen binnen 2 maanden. Daarnaast moet je $ 2000,00 Elite Qualifying Dollars vliegen.

United Airlines Status Challenge, United Airlines, Star Alliance Gold, Mileage Run, Status Match, Status Challenge, Panama, Amsterdam, Schiphol

Deze challenge kun je met een goedkoop premium economy ticket vanaf Stockholm prima rond krijgen. Voor ca. € 700,00 boek je een ticket van Stockholm naar Los Angeles in Premium Economy. Voor minder dan € 1000,00 heb je dan je status gehaald.

Als je eenmaal status hebt, dan bieden sommige maatschappijen soms een status match aan. In feite is dit bedoeld om je te verleiden om van de ene maatschappij (en alliantie) naar de andere te “lokken”, waarmee je gelijk dezelfde voordelen krijgt. Het grote voordeel is dat je hiermee vaak de geldigheid van je status verlengt. Zo vroeg ik aan het begin van dit jaar een status match aan bij LATAM met mijn aflopende American Airlines status, waarmee ik een jaar langer Oneworld Emerald was. Sommige maatschappijen bieden een combinatie aan van een match en een challenge, zoals United.

Als je wilt weten welke maatschappijen momenteel een status match of challenge aanbieden, kijk dan eens op deze website.

Alternatieven voor elite status

Het kan niet voor iedereen uit om veel geld te investeren in het halen van elite status. Als je slechts een aantal vluchten op jaarbasis maakt, kan het best goedkoper zijn om elite status achterwege te laten. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om per maand elite status te kopen bij S7 Airlines, al schijnt het lastig te zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Maar vaak kun je tegenwoordig ook toegang tot de lounge kopen, wat aantrekkelijk kan zijn tijdens een lange overstap. Een handige app hiervoor is Loungebuddy. Meestal zijn de lounges wel iets minder luxe dan de gemiddelde status lounge, maar desondanks kan het je reis veraangenamen.

loungebuddy

Ook Premium Economy kan een alternatief zijn. Zo kocht ik onlangs een ticket bij Scandinavian Airlines van Dusseldorf naar Stockholm in Premium Economy. Dit was goedkoper dan een Economy ticket bij KLM en bovendien kreeg ik daarbij de volgende voordelen:

 • Gratis stoelkeuze (voorin het vliegtuig, wat bij KLM “business class” is);
 • Een maaltijd aan boord, inclusief gratis dranken naar keuze;
 • Inchecken bij de business class balie;
 • Met voorrang aan boord van het toestel;
 • Fast-track beveiliging;
 • Toegang tot de lounge;
 • Twee stuks ruimbagage;
 • 125% miles over de gevlogen afstand (of 200% bij Aegean).

Kortom, kijk voordat je elite status haalt goed of de investering beslist noodzakelijk is.

Conclusie

Elite status maakt je vliegreis een stuk aangenamer, zoals je hebt kunnen lezen. Inchecken zonder rij, in een mum van tijd door de beveiliging en voor je vlucht nog een glaasje bubbels. Natuurlijk moet je vooraf de inschatting maken of je hier extra voor wilt investeren, maar in sommige gevallen kun je relatief eenvoudig status halen. Vlieg je maar een paar keer per jaar? Bekijk dan of er misschien een alternatief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *