Travel Hacking startershandleiding deel 3: Goedkope(re) vluchten vinden8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Travel Hacking voor beginners. Een reis maken is één van de beste investeringen die je kunt doen. Op een mooie herinnering schrijf je immers nauwelijks af. Maar hoe kun je meer reizen voor minder geld? Of comfortabeler reizen voor hetzelfde of zelfs minder geld?

Op internet zijn veel tips te vinden, maar als je net wilt beginnen met “travel hacking” kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om je op weg te helpen hebben we deze “travel hacking startershandleiding” samengesteld. De meeste zaken zijn redelijk basic, vooral als je al wat meer ervaring met reizen hebt.

De komende periode behandelen we de volgende onderdelen:

Dit is deel 3 van de travel hacking startershandleiding. Vandaag staan we stil bij het vinden van goedkope(re) vluchten. Soms kan dit een goedkope deal binnen Europa zijn, maar soms kan het gaan om een deal in business class (waarmee je ook nog eens de nodige miles verzamelt).

Travel hacking startershandleiding: deals & Error Fares

Sta je er soms van te kijken hoe goedkoop iemand vliegt? En als jij aan het zoeken bent dan kun je nergens een deal vinden? Herkenbaar. Toch is het niet zo moeilijk om goede deals te vinden. Er zijn diverse sites waar je dagelijks vele deals voorbij ziet komen.

Een bekende site is Secretflying. Deze site bundelt deals die andere mensen hebben gevonden. Als je deze site op Facebook volgt, krijg je meldingen als er weer een deal voorbij komt. Dat kan soms vervelend zijn, maar op deze manier werd ik recentelijk gewezen om een prachtige deal naar Canada voor € 128,00! Ook op sites als Flynous en Fly4Free kun je dergelijke deals voorbij zien komen.

Het nadeel van sommige sites is dat ze goede deals meteen als “Error Fare” aanduiden. Dit is lang niet altijd correct en verhoogt het risico op annulering tenslotte.

Naast voornoemde sites zijn er diverse forums waar je deals kunt vinden. Op Flyertalk.com worden dagelijks mooie deals gepost. Het grote voordeel van Flyertalk is dat er daarnaast ook “Premium Fares” gedeelte is. Vaak kun je hier ook nog goede tips vinden over een ideale route. Natuurlijk kun je ook op ons eigen forum terecht voor goede deals (en voel je vooral vrij om zelf een deal te posten).

travel hacking startershandleiding

Als je een beetje handig bent met RSS, kun je de content op deze sites goed in de gaten houden. Apps als Feedly en IfThisThenThat (IFTTT) kunnen daarbij helpen.

Wees flexibel qua datum en locatie

Regelmatig vraagt iemand mij of ik een goedkoop ticket kan vinden. Vind ik leuk! Maar dan komen de eisen: “ik moet van Amsterdam naar New York. Ik wil vertrekken op zaterdag 5 mei 2018 en wil terug op zondag 13 mei 2018. En trouwens, ik wil niet overstappen.” Daar kan ik weinig mee, omdat je veel winst kunt behalen met flexibiliteit.

In bovengenoemd voorbeeld zie je dat een rechtstreeks ticket op genoemde datum € 543,00 per persoon kost.

travel hacking startershandleiding

Als we iets flexibeler zijn en vertrekken op donderdag 3 mei, terugkeren op 10 mei en genoegen nemen met een overstap, scheelt dit € 157,00 per persoon.

travel hacking startershandleiding

In bovenstaand voorbeeld is Amsterdam een goedkope luchthaven. Mocht je niet naar New York maar naar San Francisco reizen, dan zie je dat het € 151,00 scheelt als je vanaf Brussel vertrekt. En als je alleen rechtstreeks vanaf Amsterdam wilt vliegen, dan kost je dit maar liefst € 444,00 extra!

travel hacking startershandleiding

Kortom: neem die extra dag vrij, meld je kinderen ziek en ga een uurtje langer in de auto zitten. Het kan serieus geld schelen!

Ga desnoods positioneren!

Je bent natuurlijk nog flexibeler als je overal vandaan kunt vertrekken. Soms komt er een prachtige deal voorbij, maar vertrekt deze vanaf Dublin. Voordat je dan met je muis naar de rechterbovenhoek beweegt, is het nog goed om een positioneringsvlucht te overwegen. Misschien is het dan nog steeds een schitterende deal.

Je kon net zien dat je naar San Francisco kunt vliegen vanaf Brussel voor € 439,00 per persoon. Maar als je vanaf Stockholm vertrekt daalt de prijs ineens naar € 259,00!

travel hacking startershandleiding

Vervolgens kijken we naar een retourtje Stockholm, die € 80,00 kost. In totaal ben je voor je trip naar de Golden Gate Bridge zomaar € 100,00 per persoon minder kwijt. Ten opzichte van Amsterdam scheelt het zelfs € 251,00, laat staan rechtstreeks (€ 544,00).

Vooral in het hoogseizoen en in business class kunnen de verschillen soms oplopen. Het loont dus om verschillende luchthavens te checken. Zorg wel dat er voldoende overstaptijd tussen je vluchten zit. Bij losse tickets heb je namelijk gewoon pech als je je aansluiting mist.

Zelf zoeken naar vluchten

Het is fijn dat je diverse deals kunt vinden. Maar hoe zoek je nu echt eenvoudig naar vluchten? Google Flights is een eenvoudige manier om vluchten te zoeken. Het grote voordeel is dat je niet steeds “terug” hoeft in je browser. Daarnaast kun je zoeken met meerdere luchthavens als vertrek en aankomstpunt. Google Flights selecteert dan gelijk de goedkoopste vluchten voor je.

travel hacking startershandleiding

Meestal geeft Google Flights vervolgens zelf een suggestie voor een goedkopere datum, waarop je direct kunt klikken. Mocht je zelf willen zoeken, dan kun je via de kalender de goedkoopste vluchten selecteren.

travel hacking startershandleiding

Daarnaast is Google Flights ook goed te gebruiken voor meerdere vluchten op een ticket. Zo kun je een beetje spelen met de routeregels. Of als je een rondreis aan het plannen bent, kun je hiermee puzzelen. Ga je alles op één ticket boeken, of is het goedkoper losse vluchten te boeken? Wat kost het als ik een stopover toevoeg? Je krijgt met eenvoudig zoekwerk snel antwoord.

travel hacking startershandleiding

Zodra je geavanceerder te werk wilt gaan, dan kun je ook ITA Matrix gebruiken. Zoeken gaat wat minder snel en je moet er wat handigheid in op doen. Het grote voordeel is wel dat je de meest ingewikkelde routes in elkaar kunt zetten, type vliegtuigen kunt instellen, boekingsklassen kunt uitsluiten, etc. We gaan hier in deze travel hacking startershandleiding niet verder in op Ita Matrix. Je kunt in dit en dit artikel uitgebreide informatie over ITA Matrix vinden.

Nog een aantal kleine tips tot slot

Mocht je nu een aanbieding zien die zo super goedkoop is dat het eigenlijk niet kan, wacht dan niet lang. Probeer de deal gelijk te boeken. Meestal zijn de beste deals binnen een mum van tijd verdwenen. Meestal kun je jezelf nog wel kort de tijd gunnen om een beetje te puzzelen met de route, maar daar moet het ook mee ophouden.

Ga vervolgens niet gelijk allerlei tickets en hotels boeken die je niet meer kunt annuleren. Soms annuleren de vliegmaatschappijen deals namelijk. En als je het vermoeden hebt dat het om een error-fare gaat: niet Twitteren, bellen of wat dan ook met de maatschappij. Die stoelen kun je echt later nog wel selecteren.

travel hacking startershandleiding
Doe dit NIET. Gewoon NIET.

Als je een paar mooie prijzen ziet, is het altijd goed om te checken welke voorwaarden van toepassing zijn. Als je € 20,00 goedkoper uit bent, maar je vervolgens voor stoelkeuze, koffer en eten en drinken moet betalen kun je alsnog duurder uit zijn. Ook kan het schelen of je wel of geen miles verdient. Bij grote prijsverschillen is dit natuurlijk minder relevant, maar bij kleine verschillen is het goed om te vergelijken.

En last but not least: niet forceren. Tijdens het lezen van reisverslagen (of deze travel hacking startershandleiding) kan het soms verleidelijk zijn om onmiddellijk een vergelijkbaar ticket te kopen. Maar geduld is een schone zaak. Ik kocht dit jaar een ticket naar Montreal voor € 128,00 op een zondagmiddag. Ik keek toevallig op mijn telefoon. Op een willekeurige dinsdag werd ik wakker en zag een business class ticket van Colombo naar Frankfurt voor € 134,00. Ik zocht er niet om, maar boekte wel gelijk. Andere voorbeelden van goedkope tickets uit het recente verleden:

  • Amsterdam – Havana, Economy,  € 137,00 retour;
  • Amsterdam – Dubai, Premium Economy, € 537 retour;
  • Brussel – Tokyo, Business Class, € 630,00, retour (en dat was geen error fare).

Conclusie

Zoals je in dit deel van de travel hacking startershandleiding hebt kunnen lezen loont het om goed naar tickets te zoeken. Vliegen is al behoorlijk goedkoper geworden de laatste jaren, maar door je zoektechniek wat te verfijnen kun je nog meer besparen. En als je scherp bent op deals, kun je soms echt pareltjes vinden.

Overigens is het nog wel het vermelden waard dat niet alle trucjes toegestaan zijn. Zo kan het bijvoorbeeld goedkoper zijn om twee retourtjes door elkaar heen te boeken, omdat tickets duurder worden als je slechts kort verblijft. Dit noemt men back-to-back ticketing. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een ticket boeken in Business Class met KLM waarbij je start in Düsseldorf. Dat is vaak een stuk goedkoper. Als je dan op de terugreis uitstapt in Amsterdam en je laatste vlucht dus “mist”, dan is er sprake van een “Hidden City”.  Er zijn genoeg mensen die dit doen, maar het is niet toegestaan. Je loopt het risico dat je ticketprijs opnieuw berekend wordt of je frequent flyer account op slot gaat.

Heb jij naar aanleiding van dit derde deel van de travel hacking startershandleiding nog vragen, stel ze dan gerust hieronder of op ons forum!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *