Travel Hacking Startershandleiding deel 6: Miles sparen11 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Travel Hacking voor beginners. Een reis maken is één van de beste investeringen die je kunt doen. Op een mooie herinnering schrijf je immers nauwelijks af. Maar hoe kun je meer reizen voor minder geld? Of comfortabeler reizen voor hetzelfde of zelfs minder geld?

Op internet zijn veel tips te vinden, maar als je net wilt beginnen met “travel hacking” kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om je op weg te helpen hebben we deze “travel hacking startershandleiding” samengesteld. De meeste zaken zijn redelijk basic, vooral als je al wat meer ervaring met reizen hebt.

De komende periode behandelen we de volgende onderdelen:

In dit artikel staan we stil bij de mogelijkheden om Miles te sparen. Hierbij zien we een aantal tips om de hoeveelheid miles zo veel mogelijk te maximaliseren. Daarnaast staan we ook stil bij de alternatieve mogelijkheden om miles te sparen.

Voorafgaand is het goed om te weten dat het niet alleen van belang is hoeveel miles je krijgt. Het is veel belangrijker om te weten op welke wijze je de miles kunt uitgeven. Daarom is het van belang om ook het volgende artikel over miles uitgeven te lezen.

Miles sparen met vluchten

In feite is het sparen van Miles niets anders dan een soort stempelkaart zoals bij de kapper, de bakker en alle andere loyaliteitsprogramma’s. Je kunt een gratis vlucht boeken zodra je stempelkaartje vol is, al is die stempelkaart voor sommige vluchten wat uitgebreider dan de andere. Binnen de luchtvaart krijg je echter Miles voor je vluchten. Omdat Britten de dingen vaak net iets anders doen dan elders in de wereld, heet het bij British Airways (en Iberia) Avios.

Het systeem is in de basis erg simpel, je krijgt voor iedere mijl die je aflegt een mile. Lever je deze vervolgens in voor een “gratis ticket” dan moet je deze award miles weer inleveren. Hoe luxer je wilt vliegen en hoe groter de afstand, hoe meer miles je moet betalen om het ticket te kunnen kopen.

In de afgelopen jaren is het systeem wat complexer geworden. Zo ontvang je voor een business class ticket een hoger percentage over de afgelegde afstand. Bij een “deep discount economy” ticket krijg je daarentegen slechts een klein percentage over de afgelegde afstand. Zo zie je hieronder een tabel voor het aantal miles dat je verdient.

miles sparen
Duurdere vluchten leveren meer miles op

Het is niet zo dat je miles voor een vlucht bij een maatschappij ook alleen bij dezelfde maatschappij kunt laten crediteren. Vaak kun je dit doen bij iedere willekeurige maatschappij binnen dezelfde alliantie. Je kunt dus kiezen voor het programma dat je het meest aanspreekt!

Extra miles sparen dankzij Elitebonus

Naast de toeslag voor een “duurdere cabine” kun je ook nog extra miles verdienen als je elite status hebt bij een maatschappij. Dit is één van de voordelen van elite status. Ook dit verschilt weer per programma. Zo krijg je als KLM Platinum 100% bonusmiles en als American Airlines Executive Platinum zelfs 120%. Bij British Airways is het ook 100%, maar dan alleen bij vluchten van BA, American of Iberia.

Zoals je begrijpt kunnen het aantal miles dat je verdient op deze manier behoorlijk oplopen. Zo kon je recent een First Class ticket boeken voor minder dan € 2.000,00 bij British Airways van Inverness naar New York. Het was geen probleem om de route via Chicago te laten verlopen, waardoor je de lengte van de vlucht een beetje oprekt. Als je dan Executive Platinum lid bent bij American Airlines, verdien je het volgende:

INV – LHR (J): 444 miles x 0,25 = 111. 444 x 220% = 977. Totaal: 1.088 miles;
LHR – ORD (A): 3953 miles x 0,5 = 1977. 3953 x 220% = 8697. Totaal: 10.674 miles;
ORD- JFK (J): 741 miles x 0,25 = 185. 741 x 220% = 1630. Totaal: 1.815 miles.

Voor de heenreis verdien je dus in totaal 13.577 miles, waardoor je in totaal op 27.154 miles uitkomt. Zonder elitebonus zou dit 14.822 zijn. De elitebonus maakt dus een behoorlijk verschil.

miles sparen
Minder dan € 2.000,00 voor BA’s First Class is een prima deal!

Miles sparen: Revenue based programma’s

Ooit hebben de maatschappijen loyaliteitsprogramma’s ingevoerd om klanten aan zich te binden. Natuurlijk brengt dit ook een kostenaspect met zich mee.  Een aantal maatschappijen is daarom overgestapt naar een “Revenue Based” programma. Dit zijn voornamelijk de grote Amerikaanse maatschappijen, maar vanaf volgend jaar volgt ook KLM. Andere maatschappijen zullen waarschijnlijk volgen. Helaas is een revenue based programma slecht nieuws voor de klanten, omdat je simpelweg minder miles zult verdienen. En dat is het doel van de maatschappijen: minder miles geven aan loyale klanten.

Gelukkig is er wel een manier om dit te omzeilen, namelijk minder loyaal worden. Je blijft loyaal aan het loyaliteitsprogramma maar gaat minder vluchten boeken bij de maatschappij. Dit kan omdat je bij vluchten die door andere maatschappijen worden verkocht gewoon miles over de gevolgen afstand blijft verdienen.

Stel je boekt een ticket van Amsterdam naar Los Angeles in Business Class en bent Flying Blue Platinum. Een ticket kost € 2501,12, waarbij de fare die in aanmerking komt voor miles € 2425,00 bedraagt. Je verdient in dat geval 19.400 miles volgens het nieuwe systeem (8 miles per euro). Momenteel zou je 25.016 miles verdienen. En dan gaat het hier om een redelijk recht toe rechtaan route, zonder dat de hoeveelheid miles zijn opgerekt. Je kunt wel nagaan dat als zo’n ticket eens in de aanbieding is voor € 1500,00 de verschillen veel groter worden.

miles sparen

Je kunt hetzelfde ticket echter ook gewoon bij Delta boeken. De vlucht wordt in dat geval gewoon uitgevoerd door KLM, maar krijgt een Delta vluchtnummer. In dat geval blijf je bij het nieuwe systeem gewoon 25.016 miles verdienen.

miles sparen

Hoe weet ik hoeveel miles ik ga verdienen?

Natuurlijk wil je graag weten waar je de miles voor een vlucht het beste kunt stallen. Sommige maatschappijen, zoals KLM hebben een “miles calculator“. Maar op een site als Wheretocredit kun je snel zien hoeveel miles je krijgt voor een bepaalde vlucht. Je vult de boekingsklasse in en de maatschappij waar je boekt en je weet het percentage.

miles sparen

Nadat je dit weet, kun je op de “Great Circle Mapper” je route invoeren. Je weet dan precies hoeveel miles je volgende trip zal opleveren.

miles sparen

In mijn voorbeeld hierboven vlieg ik met Air Canada van Parijs naar Montreal. Een error fare van iets meer dan € 100,00. Ik vlieg terug via Toronto en de boekingsklasse is K.  Ik heb besloten te sparen voor een award ticket bij Asiana. Zoals je kunt zien zal ik 50% over de gevlogen afstand krijgen, maar niet voor de binnenlandse vlucht. Daarom heb ik die vlucht weggelaten. In totaal verdien ik dus 3597 miles.

Het maximaliseren van miles

Zoals je in een vorig deel van deze startershandleiding hebt kunnen lezen, kun je vaak voor hetzelfde tarief een aantal tussenstops inbouwen. En dat is goed nieuws, want hierdoor kun je de afstand van je ticket verlengen. Soms komen er overigens een paar tientjes extra bij, maar dat mag geen naam hebben. Laten we weer even het voorbeeld van Amsterdam – Los Angeles met KLM er bij pakken.

In plaats van een rechtstreekse vlucht, is het ook mogelijk om Amsterdam – Toronto – New York – Los Angeles te vliegen. Hierdoor wordt de afstand 1.000 miles langer. Het eerder besproken Platinum lid zou in dat geval 4500 extra miles verdienen.

miles sparen

Dus als je een mooie deal tegenkomt die van A naar B vliegt, pak Google Flights of ITA Matrix er bij en ga een beetje spelen met de route. Het grote voordeel van het maximaliseren van je route is tevens dat je sneller elite status krijgt.

Zoals je inmiddels al opgevallen is krijg je bij de meeste maatschappijen minder miles als je in Economy vliegt. Soms zelfs slechts 25%. Daartegenover staat dat de tarieven behoorlijk laag zijn momenteel. Soms kun je echter toch kijken of je de boekingsklasse nog wat kunt opschroeven. Zo vloog ik onlangs op een British Airways ticket voor € 360,00. Het lukte me echter toch om het ticket in boekingsklasse N te krijgen in plaats van Q. Hierdoor kreeg ik 50% over de gevlogen afstand in plaats van 25%.

Miles sparen met hotelovernachtingen

Je kunt ook met hotelovernachtingen miles sparen. Over het algemeen is het aantal miles dat je per hotelovernachting krijgt aan de lage kant. Bij American krijg je bijvoorbeeld 250 miles per verblijf in een Best Western Hotel.  Dat is niet zo veel en eigenlijk niet de moeite waard.

miles sparen

Maar gelukkig hebben de hotels zo nu en dan erg leuke acties. De beste actie waar ik ooit aan meegedaan heb, was een actie bij Wyndham. Hier kreeg ik 15.000 American Airlines miles voor 5 verblijven!

Afgelopen zomer had Hilton een leuke actie, waarbij je 10.000 Avios kon verdienen (2.000 per verblijf). Daarbij kreeg je ook nog eens je gewone Hilton punten!

Het is dus de moeite waard om deze promoties goed in de gaten te houden. Daarnaast heb je een aantal specifieke sites waar je miles krijg voor een hotelovernachting. Vooral voor de eerste boeking krijg je de nodige miles. Hieronder staan een paar links met een “referal code”. Als je daar gebruik van maakt, krijg ik ook een vergoeding. Wil je dat niet, dan kun je natuurlijk gewoon rechtstreeks naar de site gaan.

Rocketmiles: op deze website krijg je ca. 1000 miles per nacht. Voor de eerste boeking krijg je 1.000 miles extra.

Kaligo: ook op deze website kun je punten verdienen, al is het aantal wat minder hoog. Ook hier krijg je 1.000 miles extra bij de eerste boeking.

Kaligo

Tot slot heb je nog Pointshound, wat een gelijkwaardig principe heeft.

Miles sparen met creditcards?

Het lijkt er soms op dat je met creditcards gigantisch veel miles kunt verdienen. Helaas zijn de mogelijkheden hiervoor in Nederland nogal beperkt. De enige uitgever van creditcards is American Express.

American Express heeft de Flying Blue kaart. Op dit moment krijg je 11.000 Flying Blue miles cadeau en je hoeft het eerste jaar niet te betalen voor een Gold Card als je gebruik maakt van deze referal link. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar helaas zijn awards bij Flying Blue duur en is beschikbaarheid op sommige routes beperkt. Daarnaast is het programma afgelopen jaar flink gedevalueerd door de stopover mogelijkheid te schrappen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de benodigde hoeveelheid miles verder zal toenemen met de komende wijzigingen (award beschikbaarheid minimaliseren en voor hogere hoeveelheden miles verkopen is ook een devaluatie). Om deze reden is de American Express Flying Blue kaart een stuk minder interessant geworden, maar het is beter dan niets.

Om deze reden kun je als alternatief misschien beter kiezen voor de “gewone” American Express kaart. Deze kaart is niet gratis, maar je krijgt bij een Gold kaart 20.000 rewards cadeau. Deze kun je inwisselen bij diverse programma’s. Zo krijg je voor 20.000 Rewards punten 16.000 Avios, wat waardevoller is dan 11.000 Flying Blue miles. Daarnaast krijg je een aantal andere voordelen, zoals 2 keer gratis loungetoegang.

Miles sparen met andere zaken

Naast vluchten, hotels en creditcards kun je gelukkig ook op vele andere manieren miles verdienen. Soms met de meest vreemde zaken. Zo huurde ik vorig jaar een auto bij Avis voor 18.000 Avios. Die auto had ik helemaal niet nodig, maar het kostte mij ongeveer € 100,00. En 18.000 Avios voor € 100,00 is een prima deal. Daarnaast ben ik lid geworden van The Sunday Times Travel Magazine voor 4500 Avios (€ 50,00) en recent ben ik zelfs lid van een Ierse krant voor wederom 18.000 Avios (kosten € 160,00). Voor € 310,00 kocht ik dus 40.500 Avios. Aangezien een enkele reis in business class met Iberia van New York naar Madrid 34.000 avios kost, is dit een prima deal!

miles sparen
Hoppa, 18.000 Avios!

Ook kon je recent een MTX simkaart kopen voor € 20,00. Daarbij kreeg je 6.000 Miles & More miles cadeau. Een prima deal!

Kortom, het is heel verstandig om de promoties goed in te gaten te houden. Deze melden we natuurlijk zoveel mogelijk op onze frontpage. Op het forum zijn de meeste mensen er vaak nog sneller bij!

Miles kopen

Mocht je nu toch onvoldoende miles bij elkaar gevlogen, geslapen of ge-autohuurd (ik weet het) hebben, dan kun je natuurlijk altijd nog miles kopen. Dit is meestal een prijzige aangelegenheid. Toch kan het soms gunstiger zijn om miles te kopen en vervolgens een award ticket te boeken dan rechtstreeks een ticket te kopen.

american airlines bonus miles

Sommige maatschappijen hebben dikwijls promoties, waarbij je miles vrij voordelig kunt aankopen. Bijvoorbeeld met het aankopen van Lifemiles kun je momenteel goedkope first class tickets boeken. Ook American Airlines heeft regelmatig promoties. British Airways / Iberia bieden hun Avios regelmatig via Groupon aan, waarmee je goedkoop een paar pakketjes kunt kopen.

miles sparen
Avios kopen met Groupon

Natuurlijk is het niet handig om speculatief miles in te kopen. Miles devalueren nu eenmaal snel helaas. Toch is het met miles kopen vaak een kwestie van timing. Als je weet dat een maatschappij een goede award tabel heeft en er is een actie, dan is het een kwestie van kopen als het goedkoop is.

Conclusie

Miles sparen is een belangrijk onderdeel van travel hacking. Met vliegen alleen kun je waarschijnlijk niet voldoende miles sparen voor een mooi award ticket. Bovendien maken maatschappijen het steeds transparanter en makkelijker  moeilijker om miles te sparen met vluchten. Gelukkig kun je ook met veel andere manieren miles sparen. Uiteindelijk is het de kunst om zo goedkoop mogelijk aan je miles te komen: een goedkoop ticket (liefst in business class), miles kopen via een promotie, etc.

Toch is het vooral van belang om de “goedkoop ingekochte miles” vervolgens zo gunstig mogelijk in te zetten. Daar gaat het volgende artikel over, waarbij we stilstaan bij het uitgeven van miles.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *