Handleiding – ITA Matrix Airfare Search3 min leestijd

Uitgelichte afbeelding ITA matrix

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De ITA Matrix Airfare Search tool is een krachtige gratis zoekmachine voor vluchten. De Matrix Airfare Search van ITA, in 2010 overgenomen door Google, is de perfecte tool om mee te beginnen bij de zoektocht naar goedkope vliegtickets. Dit is te danken aan de flexibiliteit in het zoeken en de advanced routing options.

Belangrijk om te weten is dat de vliegticket niet bij ITA zelf te boeken is. Vaak kan dit bij de vliegmaatschappij zelf of via een OTA (Online Travel Agency). Bij meer ingewikkelde tickets kan dit een behoorlijke puzzel worden. Maar… uiteindelijk moet een ticket altijd ergens te boeken zijn!

De basis:

Ik begin vaak met een simpele zoekopdracht. Vul de code of codes (gescheiden door een komma) in van luchthavens bij jou in de buurt. Weet je niet welke codes dit zijn? Zoek via Google naar IATA codes of klik hier. Als bestemming kies ik New York. ITA zoekt op alle luchthavens van New York (JFK, LaGuardia, and Newark). Vervolgens wil ik dat ITA een kalender laat zien met de laagste prijzen vanaf februari 2015 met een reisperiode van 0-7 dagen.

Basic search ITA Matrix
Een ‘simpele’ zoekopdracht met ITA

Nadat je op Search hebt geklikt zal er een kalender verschijnen met een overzicht van de prijzen in de geselecteerde maand en de maand erna. De prijzen in het oranje zijn het laagst. De goedkoopste tarieven worden in een range van 0-7 dagen (conform zoekopdracht) getoond.

Kalenderoverzicht ITA Matrix
Een duidelijk overzicht uitgebeeld per maand

Als je over een datum gaat met de muis geeft ITA aan voor hoeveel nachten deze prijs geldt.

Dag uitgelicht ITA Matrix

Bij het doorklikken op de gewenste datum verschijnt er een overzicht met in de kop alle airlines die de vlucht aanbieden. De goedkoopste vlucht binnen deze zoekopdracht is met British Airways/American Airlines. De reis gaat vanaf Brussel en heeft 1 stop in Londen.

Kies je vlucht ITA Matrix

Zelf maak ik graag gebruik van de functie Time Bars. In één overzicht uitgebeeld in een tijdlijn is te zien welke airline wanneer vertrekt en landt! Ook is duidelijk te zien wanneer er één of meerdere stops zijn (het grijze gedeelte met de luchthavencode tussen de twee vluchten in).

Time bar functie ITA Matrix
De Time bar functie is mijn favoriet binnen ITA Matrix

Na het kiezen van de vluchten kom je uiteindelijk op de pagina met de details (vertrek- en aankomsttijden, welk toestel, boekingsklasse enzovoort) en hoe de prijs van de vliegticket is uiteengezet.

Ticket details ITA Matrix itinerary

 

Het voordeel van ITA Matrix is dat je, in tegenstelling tot de meeste OTA’s, op een eenvoudige wijze tickets kunt zoeken zonder afgeleid te worden door allerlei reclames of andere aanbiedingen die op je afkomen.

Advanced routing options:

De kracht van ITA Matrix zit in de geavanceerde opties die je kunt toepassen bij het zoeken naar tickets. Je kunt bijvoorbeeld filters toepassen zoals:

 • Een vlucht moet uitgevoerd worden door één specifieke luchtvaartmaatschappij;
 • Er moet één of meerdere tussenstops (op een specifiek vliegveld) in zitten;
 • Het uitsluiten van bepaalde vluchten;
 • Enzovoort.

Door op de functie advanced routing codes te klikken verschijnt er een extra veld.

Search zonder advanced routing codes ITA Matrix

Een extra veld is nu zichtbaar.

Search met advanced routing codes ITA Matrix

Ik wil nu vliegen vanaf Brussel met AA of BA. De codes kunnen als volgt in het extra veld worden neergezet:

ITA zal nu gaan zoeken naar rechtstreekste vluchten van Brussel naar New York. Omdat ik geen moeite heb met een stop vul ik de code als volgt in:

 • AA+ BA+

Het plusje houdt in dat meerdere stops mogelijk zijn.

Stel dat het mij niet uitmaakt met welke luchtvaartmaatschappij en of ik vanaf Brussel, Amsterdam of Düsseldorf vlieg. Maar ik wil wel een tussenstop op IJsland. Vul dan KEF in bij het extra veld. In ITA ziet dit er als volgt uit:

Search met advanced routing codes ingevuld ITA Matrix

Als hulpmiddel geeft ITA voorbeelden van commando’s die kunnen worden ingegeven (zie onderstaande afbeelding).

Voorbeelden commando's ITA

Bovenstaande voorbeelden geven een korte impressie van de mogelijkheden van ITA Matrix. Zoals met de meeste dingen geldt ook voor ITA: oefening baart kunst. Ga er eens mee aan de slag en sta versteld van de mogelijkheden!

Heb je nog vragen over ITA Matrix? Bezoek ons forum en stel je vragen daar!

 

 

Reacties

 1. Kevin van Dun zegt

  Voordat ik hier op het forum terecht kwam had ik nog nooit van deze tool gehoord. Inmiddels heb ik er al een paar keer mee gezocht. Nadeel voor beginners van deze tool vind ik dat er zoveel opties zijn. Fijn dat jij hier de basic opties even uitlegt. Je moet, zoals jij al aangeeft, echt goed oefenen om het maximale eruit te kunnen krijgen. Zover ben ik nog lang niet, dus ik blijf rustig door oefenen. Eerst maar eens met de basics die jij uitlegt.

  Leuk artikel Jan!

 2. berge1212 zegt

  Beste Jan, weet jij wellicht hoe je als particulier Multi city stopovers incl. deels open jaw kutn boeken voor de prijzen die op de ita matrix site staan? Als ik dit zelf probeer te boeken kom ik veel duurder uit, ik begreep dat je dit het beste kunt doen via een organisatie die voor particulieren van Amadeus boekt. Alleen moet dit niet te veel kosten aangezien het dan niet meer interessant is. Weet jij hoe je dit het beste kunt aanpakken? Alvast bedank

  • Jan Jan van Putten zegt

   De prijzen die ITA laat zien zijn ergens via een OTA te boeken. Alleen moet je hiervoor goed zoeken en heb je niet de garantie dat je de prijs zult vinden. Probeer bijvoorbeeld niet alleen expedia.nl maar ook .de, .es enzovoort.
   Mijn advies is om het forum te volgen omdat daar genoeg tips staan en mensen zijn die je hiermee kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *