Vind je ideale vluchten op ITA Matrix met advanced routing codes6 min leestijd

ITA Matrix

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je op zoek bent naar een (goedkope) vlucht, kun je op allerlei plekken terecht. Je kunt zoeken op websites zoals Momondo of Kayak, maar het aantal zoekmogelijkheden is daar beperkt als je data nog niet vastliggen. Een alternatief is Google Flights, waarbij je vrij simpel kunt zoeken met meer zoekmogelijkheden door de kalender-view.
Maar wil je echt je ideale vluchten vinden, dan is ITA Matrix een heel krachtige tool. We hebben over ITA Matrix al eerder een basishandleiding geschreven. In dit artikel gaan we kijken hoe je met behulp van de advanced routing- en extension codes nog meer kunt sturen om je ideale reis te vinden!

Wat is ITA Matrix?

ITA Matrix is een website waar je zeer uitgebreid vluchten kunt zoeken. Alleen zoeken, niet boeken helaas. Hoewel, tegenwoordig is het mogelijk om dit via de website bookwithmatrix te doen. Doordat je op allerlei onderdelen kunt zoeken en filteren, kun je dus heel specifiek op zoek gaan naar jouw droomreis.

Matrix - ITA Software by Google overzicht
Het zoekvenster waarbij routing codes en extension codes opgegeven kunnen worden

Bij de laatste update van ITA Matrix zijn de routing codes en extension codes aparte velden geworden. Voorheen was dat één veld, maar de werking is grotendeels hetzelfde.

Waarom advanced routing- en extension codes?

Er zijn allerlei redenen te bedenken waardoor je deze codes wilt gebruiken. Je wilt bijvoorbeeld…

  • … met een bepaalde maatschappij of alliantie vliegen, of juist met een bepaalde maatschappij niet vliegen
  • … via een bepaalde stad vliegen, of juist niet via een bepaalde stad
  • … alleen vluchten te zien krijgen van een bepaalde boekingsklasse, bijvoorbeeld omdat je hier (meer) miles op verdient
  • … alleen een bepaald type vliegtuig vliegen, of juist een bepaald type niet. Bijvoorbeeld omdat er een oude en nieuwe cabine-inrichting is
  • … minimaal twee overstappen, zodat je meer miles verdient met je vluchten
  • … een lange overstaptijd, zodat je op je overstappunt nog tijd hebt om vrienden te bezoeken

En uiteraard zijn er ook combinaties denkbaar van bovenstaande voorbeelden! Via codes die je in de velden routing codes en extension codes invult, kun je dan sturing geven aan je zoekopdracht. Een overzicht van de codes worden zichtbaar als je op het vraagteken-symbooltje klikt achter de betreffende velden.

Welke codes kan ik gebruiken?

De Routing Codes zijn codes die betrekking hebben op de route, zoals airline, vluchtnummer en overstappunten.

Matrix - ITA Software by Google routing codes help
ITA Matrix Routing Codes

Er is een apart tabblad met voorbeelden van routing codes:

Matrix - ITA Software by Google routing codes voorbeelden
ITA Matrix Routing Codes voorbeelden

De Extension Codes zijn overige codes zoals de maximale overstaptijd of vliegen met een bepaalde alliantie:

Matrix - ITA Software by Google extension codes
ITA Matrix Extension Codes

En in het tweede tabblad een lijstje codes om te sturen op boekingsklasse:

Matrix - ITA Software by Google extension codes fares
ITA Matrix Extension Codes

Voorbeelden

Om een idee te krijgen hoe je deze codes kunt gebruiken, bekijken we een aantal voorbeelden. Als je een combinatie van codes binnen hetzelfde veld wilt gebruiken, kun je een puntkomma (;) typen als scheiding.

Stel ik wil graag tussen de 7 en 10 dagen naar Bangkok, Kuala Lumpur of Singapore en wil business class vliegen. Met vertrek vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Wel wil ik graag met een Oneworld maatschappij vliegen omdat ik daar mijn mijlen spaar. Dan stel je dan het volgende in:

Matrix - ITA Software by Google zoeken

Het blijkt dat de goedkoopste vluchten van Amsterdam naar Bangkok zijn met British Airways, zoals bijvoorbeeld:

Matrix - ITA Software by Google ams-bkk

De overstaptijden in Londen zijn niet erg aantrekkelijk. In het scherm kun je ook de fare rules bekijken. Hier staat precies in wat de voorwaarden van dit ticket zijn. Je kunt bijvoorbeeld zien tot wanneer dit tarief te boeken is en of je extra connecties kunt inbouwen. De fare rules laten we verder buiten beschouwing.

Matrix - ITA Software by Google fare rules

Om te zien of er tegen ongeveer dezelfde prijs een extra overstap in te bouwen is, kun je het volgende instellen door “f f f” bij de routing codes in te vullen. Een f staat voor een willekeurige vlucht.

Matrix - ITA Software by Google meerdere connecties

Het blijkt dat er mogelijkheden zijn. Zowel via Hong Kong als via Kuala Lumpur is voor ongeveer hetzelfde bedrag te vliegen:

Matrix - ITA Software by Google via hong kong

Als ik dan toch via Hong Kong vlieg, is het wel leuk om daar nog even de stad in te gaan of vrienden te bezoeken. In het bovenstaande plaatje vlieg je na een korte overstap weer verder, maar ik wil langer in Hong Kong blijven.

MINCONNECT <minuten>

Met de extension code MINCONNECT kun je het aantal minuten instellen dat je minimaal wilt gebruiken. Als ik minimaal 12 uur in Hong Kong wil blijven, moet ik dus instellen MINCONNECT 72o. Nadeel bij deze optie, is dat deze instelling voor alle vluchten van hetzelfde segment gelden. Ik wil uiteraard niet ruim 12 uur in Londen moeten wachten! Vandaar knip ik de reis op in drie segmenten:

  • Amsterdam – Londen
  • Londen – Bangkok (via Hong Kong)
  • Bangkok – Londen

Matrix - ITA Software by Google drie segmenten

Het lukt, want dit is nu het resultaat:

Matrix - ITA Software by Google drie segmenten resultaat

AIRCRAFT T:<type>

Als je nu toch bezig bent: Cathay Pacific vliegt tussen Hong Kong en Bangkok onder andere met de splinternieuwe Airbus A350. Om in te stellen hoe je dit type vliegtuig vindt, kun je de code “AIRCRAFT t:350” gebruiken. Let wel, hier geldt ook dat de code voor het hele segment geldt. Dus nu het segment HKG-BKK even apart zetten:

En het lukt:

Matrix - ITA Software by Google met a350 resultaat

Je kunt overigens meerdere types achter elkaar zetten. Dus als je ofwel de A350 of de 787 Dreamliner wilt hebben, type je “AIRCRAFT t:350 t:787”.
Met een minnetje voor de code draai je het om, dan wil je juist niet met een bepaald toesteltype vliegen.

Maatschappij uitsluiten met ~ karakter

Stel dat ik om wat voor reden dan ook niet met Cathay Pacific wil vliegen, maar wel met een andere Oneworld airline. Je kunt met het “~”symbool een of meerdere airlines uitsluiten.
(Zonder het “~” symbool doe je het tegenovergestelde en wil je juist wel met die airline vliegen!)

In de route codes staat nu ~cx (omdat ik niet met Cathay Pacific wil vliegen) en de overstappunten lhr (London Heathrow) en hkg (Hong Kong). Dit voorbeeld is weer even zonder dagje Hong Kong.

Matrix - ITA Software by Google geen cx

Ook daar is een resultaat:

Matrix - ITA Software by Google met rj

Zelf aan de slag!

Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden iets laten zien hoe je met ITA Matrix kunt spelen. Er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden te bedenken. Maar het is ook vooral zelf proberen: trial & error. Als je codes niet goed hebt ingevuld, komt er een foutmelding of verkeerd resultaat. Probeer het dan nog eens op een andere manier.

In ons forum hebben we een speciaal forum-topic over de ITA Matrix. Stel daar gerust je vragen of deel je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *