United Airlines MileagePlus Status Challenge6 min leestijd

MileagePlus, MileagePlus Award Chart, Star Alliance, United Airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

United Airlines biedt al sinds jaren een status challenge aan. Als je status hebt binnen een ander frequent flyer programma kun je jouw status matchen naar het overeenkomende statusniveau binnen MileagePlus. Heb je bijvoorbeeld Gold status bij Delta SkyMiles, dan kun je deze matchen naar Premier Gold bij United MileagePlus. Hiervoor moet je echter wel iets voor doen aangezien het hier om een challenge gaat en geen directe match. Je dient namelijk binnen drie maanden een aantal miles of segmenten te vliegen met United Airlines. Daarna wordt je status verlengt voor het hele jaar.

Waarom Star Alliance Gold worden?

Voordat je de challenge gaat doen is het goed om na te denken of je het wel echt de moeite waard vind. Een status in een frequent flyer programma is nu eenmaal pas echt waardevol als je veel vliegt. Bij MileagePlus krijg je dan als Premier Gold lid onder meer 50% bonus award miles op veel Star Alliance vluchten, die je vervolgens kan besteden aan gratis vluchten, loungetoegang voor jezelf en één gast bij een vertrekkende vlucht met Star Alliance, prioriteit bij het inchecken en boarden en kans op upgrades naar business class. Star Alliance is met 28 leden de grootste luchtvaartalliantie. MileagePlus wordt over het algemeen gezien als een van de betere frequent flyer programma’s binnen het Star Alliance netwerk. Voor ons Nederlanders en Belgen zijn de belangrijkste spelers o.a. Brussels Airlines, Lufthansa, SAS Scandinavian Airlines, United Airlines en Air Canada. Ook 5-sterren maatschappijen zoals Singapore Airlines en het Japanse All Nippon Airways behoren tot deze alliantie. Als frequent flyer gaat er dan letterlijk een wereld voor je open.

United Status Challenge
Tijdens mijn mileage run naar Thailand en Zuid-Afrika had ik loungetoegang voor elke Star Alliance vlucht.

Vereisten om goedgekeurd te worden voor de challenge

Om de challenge te mogen doen mag je op dit moment geen status hebben binnen Star Alliance. Ook mag je de laatste vijf jaar geen status hebben gehad binnen MileagePlus.

Met welk programma matchen?

Op statusmatcher.com kun je zien met welke programma’s je kunt matchen naar een overeenkomend statusniveau binnen MileagePlus. Een veelvoorkomende match is AAdvantage maar ik zie ook genoeg goedgekeurde matches voorbijkomen vanuit de Executive Club en Flying Blue.

Wanneer aanvragen?

Het beste kun je een status challenge aanvragen na 1 juli omdat je MileagePlus status dan een jaar langer geldig is dan dat je deze voor 1 juli aanvraagt. Doe je een status challenge bijvoorbeeld op 23 juli 2017, dan is je MileagePlus status geldig t/m 31 januari 2019. Zelf heb ik mijn AAdvantage Platinum status gematcht. Binnen vijf minuten kreeg ik al bericht dat ik was goedgekeurd en mijn MileagePlus status werd voor drie maanden geüpgrade naar Premier Gold. Je kunt de status challenge via deze link aanvragen.

Hoeveel miles vliegen om de challenge te volbrengen?

Indien je een match hebt naar Premier Silver dien je 7.000 PQM’s te vliegen, voor Premier Gold 12.500 PQM’s en voor Platinum 18.000 PQM’s.

United Status Challenge, Star Alliance Gold, Status Match, United status match
Het aantal miles dat je dient te vliegen om de status te volbrengen. (Source: united.com)

Belangrijk hierbij is dat alle vluchten moeten worden verkocht en uitgevoerd met een UA vluchtnummer. Ook dient je ticketnummer te beginnen met 016. Een codeshare vlucht uitgevoerd door Lufthansa telt dus niet mee voor de kwalificatie. Een groot nadeel hieraan is dat je hierbij wordt gedwongen om revenue-based award miles te verdienen. Je kunt de challenge dan ook maar beter zien als een investering in ruim een jaar lang Star Alliance Gold.

Hoe en wanneer welke vluchten boeken?

Je kunt het beste eerst een goedkope (error-fare) vinden. Er zijn regelmatig goedkope United deals naar Noord-Amerika te boeken voor onder de € 400,- retour. Zelf boekte ik een retourtje Panama vanaf Amsterdam via New York-Newark en terug via Houston. Een totaal van 12.640 miles en dus genoeg om mijn challenge te volbrengen.

United Status Challenge
Na een retourtje Panama was ik Star Alliance Gold. (Photo credit: gcmap.com)

€ 400,- zakgeld en twee upgrades naar business class

Toen ik wilde boarden voor mijn vlucht van Amsterdam naar New York-Newark bleek deze overboekt te zijn en zochten ze passagiers om omgeboekt te worden. Ik kreeg een aanbod om direct met KLM naar Panama te vliegen plus nog eens € 400,- aan zakgeld van United Airlines, een fantastisch aanbod toch? Het zal je misschien verbazen maar ik heb dit aanbod afgewezen. Dan zou ik immers mijn challenge niet volbrengen. Ik had voor het volgende jaar al zoveel Star Alliance vluchten geboekt dat ik die status echt wou hebben. Op zowel de vlucht van Newark naar Panama als van Panama naar Houston werd ik geüpgrade wat best knap is voor Premier Gold. Ruim een maand na het volbrengen van de challenge kreeg ik post van United Airlines.

United Status Challenge
In 2017 kan ik tijdens al mijn vluchten met Star Alliance profiteren van Star Alliance Gold status.

Gratis Marriott Gold status

Als je eenmaal Premier Gold member bent wordt het nog leuker! Je kunt dan via het Rewards Plus programma je status linken aan Marriott Gold, een zeer waardevolle status binnen de hotelwereld vanwege gratis ontbijt, loungetoegang en kamer upgrades in elk hotel Marriott hotel. Deze status wordt automatisch verlengt zolang je Premier Gold blijft bij MileagePlus. Geen Marriott Rewards kwalificatienachten nodig dus. Bovendien ben je ook gelijk SPG Gold lid vanwege de merger van Marriott en SPG!

Devaluatie bij MileagePlus op 6 oktober 2016

De routeregels van het programma waren tot 6 oktober 2016 heel gunstig. Je kon wel 10 vluchten op één award boeken zonder extra miles bij te betalen. Sinds de nieuwe routeregels gelden is hier helaas een einde aangekomen. Je boekt een award op de site en deze kun je vervolgens niet meer wijzigen. Ook voor een multi-city award betaal je meer miles. Desondanks is MileagePlus nog steeds een van de beste frequent flyer programma’s binnen Star Alliance. Je betaalt namelijk weinig belasting en miles sparen kan met een beetje zoekwerk en inspanning vrij snel gaan. Zo vloog ik laatst nog met Air Canada goedkoop retour naar Mexico. Door mijn hotel te boeken bij Rocketmiles kreeg ik in totaal 30.000 MileagePlus miles, genoeg voor een gratis ticket in business class. Als je nog geen account hebt bij Rocketmiles, klik dan hier en krijg 1.000 bonus miles op je eerste boeking bij Rocketmiles!

United Status Challenge
Met mijn tripje Mexico geboekt via Air Canada en Rocketmiles verdiende ik ruim 30.000 MileagePlus miles.

Conclusie

Als je momenteel status hebt binnen Oneworld of SkyTeam en deze status wilt matchen naar Star Alliance Gold, kan het interessant zijn om na 1 juli de United Status Challenge te doen. Het is een goed idee om eerst na te gaan of je voor de challenge wordt goedgekeurd voordat je de United vluchten gaat boeken. Daarbij kun je kans maken op upgrades en heb je bovendien Marriott Gold status er gratis bij. Door de devaluatie bij MileagePlus van 6 oktober 2016 kan het minder interessant zijn om te investeren in MileagePlus. Het valt daarom nog maar af te wachten of je wel echt wilt overstappen op MileagePlus en niet liever bij AAdvantage wilt blijven waar de routeregels nu een stuk flexibeler zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *