BA Executive Club Gids deel 10 – Tier Point Running – tips & trucs6 min leestijd

British Airways Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De afgelopen weken zijn we al uitgebreid ingaan op het frequent flyer programma Executive Club van British Airways. In 10 delen komen allerlei aspecten van dit programma aan de orde, zowel voor dummies als voor gevorderden.

Tier Point Running

In dit laatste deel van deze British Airways Executive Club Gids misschien wel het leukste onderwerp: Tier Point Running!

Wat misschien voor de meeste BA frequent flyers bekend in de oren klinkt, is dat bij anderen misschien niet het geval. Met Tier Point Running (in het jargon een “TP-run”) wordt bedoeld: Een ticket dusdanig boeken dat je optimaal profiteert van het aantal Tier Points dat je verdient. Tier Points heb je nodig om een hogere status binnen Executive Club te krijgen. Dit staat dus even los van het aantal Avios dat je verdient.
In het extreme geval boek je een ticket puur vanwege het aantal Tier Points dat je verdient. En niet omdat je van A naar B moet…

Dit is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wil je snel een hogere status binnen het BA Executive Club programma, dan moet je er wat voor doen.

Afstand en boekingsklasse  is de sleutel

Let bij het boeken van een ticket altijd op de afstand. Het scheelt namelijk enorm of de afstand net boven de grens van 2000 mijlen zit, of daar (net) onder.
Boek jij je tickets uitsluitend Economy, dan kan het nog best een tijdje duren voordat je hoger op komt. Business class of First class zet zoden aan de dijk. Gelukkig zijn er regelmatig aantrekkelijke business class deals waardoor dit toch binnen handbereik ligt.

Voorbeeld:
Stel je boekt een ticket van Helsinki naar Madrid in business class. De afstand is 1833 mijlen, dus voor de reis ontvang je “slechts” 40 Tier Points.
Vlieg je nu naar Lissabon in plaats van Madrid, dan komen we net boven de 2000 mijlen uit qua afstand en verdien je 140 Tier Points!

Helsinki naar Madrid of Lissabon

Hoe kan ik mijn route van A naar B optimaliseren?

Heb je een reis van A naar B dan kun je daar mogelijk rechtsreeks naartoe vliegen. Maar het kan best zijn dat je voor de zelfde prijs van A naar C en dan naar D en uiteindelijk naar B te reizen. Hierdoor verdien je mogelijk meer Tier Points dan rechstreeks. Dit is allemaal weer afhankelijk van de afstand…

Een luchtvaartmaatschappij die hier ideaal voor is en ook nog eens regelmatig deals heeft, is Qatar Airways. Vanwege het feit dat alle vluchten via Doha lopen, met overstap, breekt dat je reis op. De afstand van Amsterdam naar Doha is 3062 mijlen, dus boven de 2000 mijlen. Vlieg je bijvoorbeeld naar Bangkok, dan is de afstand van Doha naar Bangkok 3285 mijlen: weer meer dan 2000 mijlen. Je verdient dus in business class 140 + 140 = 280 Tier Points voor een enkele reis.
Zou je met British Airways (via Londen) zijn gevlogen naar Bangkok, dan verdien je 40 + 140 = 180 Tier Points voor een enkele reis.

amsterdam naar bangkok

De “echte” Tier Point Run

Zelf heb ik een keer een “echte” Tier Point Run gedaan naar Hawaii. Een verslag daarvan is hier te lezen!

Zeker in de USA zijn er vele vliegverbinden met Oneworld partner American Airlines. Vaak zijn er diverse opties mogelijk die je kunt inplannen voor dezelfde prijs. Boekingswebsites laten die vaak niet zien, want ja, een “normaal mens” wil immers zo snel mogelijk van A naar B!

Kijken we naar de route Londen – Honolulu in business class, dan zou een van de meest logische route’s zijn:
– Londen – Los Angeles (140 Tier Points)
– Los Angeles – Honolulu (140 Tier Points)

Totaal dus 280 Tier Points enkele reis

Maar wat ik toen heb gedaan, was de volgende route:
– Londen – New York (140 Tier Points)
– New York – Phoenix (140 Tier Points)
– Phoenix – Honolulu (140 Tier Points)

Totaal 420 Tier Points enkele reis

Het was destijds eigenlijk nog interessanter. De binnenlandse vluchten van American Airlines werden in First Class geboekt. Daardoor leverden die 210 Tier Points op in plaats van 140. Dat is sinds kort niet meer zo, je verdient nu gewoon 140 Tier Points op dat soort vluchten. (zie artikel van Sander hierover voor meer info)

ITA Matrix

De ITA Matrix is hiervoor een erg handige tool om hiervoor te gebruiken. Je kunt hier door extra voorwaarden op te geven. Om een extra overstap in te bouwen in bovenstaand voorbeeld, zou ik op kunnen geven: “aa,ba aa aa”. Dat wil zeggen: de eerste vlucht mag met BA of met AA. Daarna een AA vlucht en daarna nog een AA vlucht.
Maar je kan ook met plaatsnamen werken door op te geven. Bijvoorbeeld: “lhr nyc phx / alliance oneworld”.
Dat wil zeggen: ik wil via Londen Heathrow en New York (alle vliegvelden) en Phoenix vliegen. De toevoeging “/ alliance oneworld” zorgt ervoor dat je alleen Oneworld maatschappijen als resultaat krijgt.

ITA Matrix voorbeeld
ITA Matrix voorbeeld

Check dus ook de fare rules van een ticket. Daarin staat wat de beperkingen zijn en of je tegen dezelfde prijs meerdere connecties in mag bouwen.  Zo waren er mensen die het nog veel bonter maakten en bij bovenstaand voorbeeld een route hadden geboekt via Helsinki. Interessant detail is dat je op de route tussen Londen en Helsinki 80 Tier Points verdient in plaats van 40.

Zoek goedkope business class tickets

Soms moet je even out-of-the-box denken. Er zijn namelijk regelmatig erg goedkope business class tickets te vinden vanuit het Midden-Oosten. Ja, je moet dan zelf nog zorgen voor een vlucht daar naar toe. Maar dat is ook vaak goed te doen. Of het kan zijn dat je er toevallig toch bent…
Vanuit Qatar, Egypte of Sri Lanka zijn vaak zeer mooie deals te vinden.

Sri Lankan A330-200
Sri Lankan A330-200

Zelf heb ik een paar keer een ticket geboekt dat begon in Doha. Aangezien ik ook nog wat Flying Blue miles heb, heb ik gebruik gemaakt van de Promo Awards. Regelmatig zijn bestemmingen in het Midden-Oosten in de aanbieding voor 50% korting! Ik vloog zodoende voor 10.000 Flying Blue miles + iets van €45 aan taksen naar Doha.
Vanaf daar had ik een retourticket Doha – Colombo – Hong Kong met Sri Lankan Airlines in business class voor ongeveer €800. Dit retourtje leverde 4x 140 Tier Points op, dus 560 Tier Points in totaal.

Afgelopen najaar heb ik een kleine TP-run gedaan toen Malaysia Airlines een deal had:
Bangkok – Kuala Lumpur – Peking retour voor maar €260 in business class. Om de visum-problematiek te omzeilen terug vanaf Taipei in plaats van Peking. Totaal 360 Tier Points. Tja, aangezien ik rond die tijd toch in Bangkok was, was dit mooi te combineren!

Zo kun je soms voor relatief weinig geld snel een hoop Tier Points sparen.

Zelf aan de slag

De volgende websites zijn dan belangrijk om te checken:
Premium Fare Deals (Flyertalk)
BA Tier Point Runs (Flyertalk)
BA Fare deals (Flyertalk)
ITA Matrix
– Great Circle Mapper

Succes!! En laat vooral in ons forum weten als er nog vragen zijn of als je gewoon wilt reageren!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *