Trip Intro: Tier Point Run Hawaii8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In een vorig artikel (klik) hebben we laten zien hoe het frequent flyerprogramma van British Airways, Executive Club, in elkaar zit. Om van de statusvoordelen te kunnen genieten die Executive Club Bronze, Silver of Gold met zich meebrengen, moet je een bepaalde hoeveelheid Tier Points behalen.

Daar waar bij andere frequent flyerprogramma’s gesproken wordt over mileage runnen, vliegen met als doel zoveel mogelijk miles te sparen, wordt bij British Airways de term Tier Point Run gebruikt: vliegen met als doel zoveel mogelijk Tier Points te verzamelen. In dit artikel een aantal tips en trucs om zoveel mogelijk Tier Points te sparen aan de hand van een Tier Point Run naar Hawaii die ik maakte.

Inspiratie

Een aantal maanden geleden werd in Amsterdam de Frequent Traveller University gehouden waar ik ook bij aanwezig was. Een van de sprekers was Tim Lai, blogger bij BoardingArea (http://pointstobemade.boardingarea.com). Hij hield een zeer interessant verhaal over “Advanced Avios” waarbij hij allerhande tips en trucs gaf over British Airways Executive Club.

De conferentie was nog maar amper voorbij en British Airways kwam met een ongelofelijke sale: Een hele reeks bestemmingen over de hele wereld in business class voor dezelfde prijs: 1007 Britse Pond! (ongeveer €1300). Geïnspireerd door Tims verhaal en deze promo gingen we op zoek naar mogelijkheden om voor die prijs zoveel mogelijk Avios en met name Tier Points te behalen. Op het forum van Ikvliegveel werden diverse opties gedeeld en ook op Flyertalk werd uitgebreid gesproken over de mogelijke routes en beschikbaarheden. Over één ding was men het snel eens: bestemming Honolulu op Hawaii was het meest lucratief!

Voor het gemak wil ik vanaf nu een paar afkortingen in mijn verhaal gebruiken:
– TP: Tier Points
– BAEC: British Airways Executive Club

Tier Point Run

Zoals je wel zult begrijpen, zijn er meerdere “wegen” die naar Honolulu leiden! De beperking bij deze aanbieding was dat tickets moesten beginnen in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Om vanaf Londen naar Honolulu te vliegen, is er minimaal één overstap nodig, maar uiteraard willen we dit maximaliseren binnen de mogelijkheden. Het was dan ook erg leuk om met behulp van deze tools aan de gang te gaan:

 • Great Circle Mapper – handig om afstand tussen twee steden te vinden, dat is namelijk belangrijk!
 • ITA Matrix – tool om beschikbaarheid en prijzen te checken, klik op link voor een handleiding

Hoeveel Tier Points je verdient, is uit onderstaande tabel af te leiden:

Tier Points verdienen
Tier Points verdienen

Het is dus enorm van belang dat je de gevlogen afstanden zo kiest dat je zo mogelijk segmenten vliegt van minimaal 2.000 mijl. Dat levert in business class 140 TP op. Zou de afstand 1.999 mijl zijn, dan verdien je maar 40 TP, of  80 TP als het British Airways is.

Als we de meest directe route zouden nemen vanuit Londen Heathrow met overstap in Los Angeles, zou de route er als volgt uitzien. Onderaan het plaatje zien we de afstanden staan: LHR-LAX 5456 mijl en LAX-HNL 2556 mijl. Beide vluchten vallen in dezelfde categorie in bovenstaande tabel, namelijk meer dan 2.000, maar minder dan 6.000 mijl! In business class zou dit 140 + 140 = 280 TP opleveren voor de heenvlucht.

LHR-LAX-HNL

Uiteraard moet dit beter kunnen. Een stop inbouwen in New York bijvoorbeeld. Dit is interessant, want LHR-JFK is 3451 mijl, JFK-LAX is 2475 mijl en LAX-HNL is uiteraard nog steeds 2556 mijl. Dat betekent dat alleen door deze extra stop in te bouwen 140 extra TP’s worden verdiend! In deze situatie zou een business class ticket 140 + 140 + 140 = 420 TP’s opleveren voor de heenreis!

LHR-JFK-LAX-HNL

Knutselen aan het Ideale Ticket

Wat route betreft zijn er dus vele mogelijkheden. Het andere toch wel vrij essentiële deel is beschikbaarheid en prijs. Na wat puzzelen en het uitwisselen van tips en trucs op het forum bleek dat de aanbieding van British Airways van 1007 Pond per ticket nog een stuk naar beneden te krijgen (850 Pond) door bijvoorbeeld te vertrekken vanaf Manchester of Newcastle in plaats van Londen. En bij vertrek vanaf Jersey werd de prijs zelfs maar 728 Pond!

Verder bleek dat in Amerika veel binnenlandse vluchten geen business class hebben, maar First Class! Nu klinkt dat meer dan dat het is, maar ook al is het “Domestic First”, de vluchten tellen bij BAEC wel als First Class vluchten! Bij een afstand van meer dan 2.000 mijl levert dit zelfs 210 TP’s op!

Dus de missie: zoveel mogelijk segmenten van 2.000 mijl of meer, zoveel mogelijk Domestic First Class en zo mogelijk nog letten op wat voor toestel en maatschappijen er op die routes vliegen met ook nog een beetje aangename tijden.

Het uiteindelijke resultaat: Een ticket vanaf Newcastle via Londen, New York en Phoenix naar Honolulu! Door het laatste segment weg te laten, dus terug als eindbestemming Londen te hebben, werd mijn ticket nog iets goedkoper en kwam ik op 806 Pond uit!

Itinerary HNL
Mijn reisschema naar Honolulu!

De route ziet er dan zo uit:

Route van Newcastle naar Honolulu via New York en Phoenix
Route van Newcastle naar Honolulu via New York en Phoenix

Met de volgende afstanden per segment:

Op de eerste vlucht na zijn alle afstanden groter dan 2.000 mijl!
Op de eerste vlucht na zijn alle afstanden groter dan 2.000 mijl!

Hoeveel Tier Points levert dit reisschema op?

 • NCL – LHR: 20 TP
 • LHR – EWR: 140 TP
 • EWR – PHX: 210 TP
 • PHX – HNL: 210 TP
 • HNL – PHX: 210 TP
 • PHX – JFK: 210 TP
 • JFK – LHR: 140 TP

Totaal is dit 1.140 Tier Points!

Halverwege de trip behaalde ik dus het BAEC Silver niveau. Voor de volledigheid moet ik er even bij vermelden dat ik al eerder 2 segmenten met British Airways had gevlogen tussen Amsterdam en Londen. Voor het behalen van BAEC Silver moet je namelijk ook minimaal 4 vluchten met British Airways of Iberia vliegen. Met bovenstaand reisschema er bij kwam ik inderdaad  op 4 vluchten. Had ik deze vluchten nog niet gehad, dan had ik natuurlijk veel beter van New York naar Londen met British Airways kunnen vliegen en daarna een binnenlandse vlucht naar Newcastle.

In dit geval was dat niet nodig en kon ik op de terugweg naar Londen met American Airlines vliegen die met hun Boeing 777-300-toestel een van de beste business class cabins hebben. Een review van deze vlucht is hier te vinden!

Eindelijk op Hawaii met twee Britse mede-Tier-Point-Runners!
Eindelijk op Hawaii met twee Britse mede-Tier-Point-Runners!

Een retourtje Hawaii leverde in de meeste gevallen ruim 1.100 TP’s op. Maar er waren zelfs creatievelingen die het voor elkaar kregen om een ticket in elkaar te knutselen dat zo’n 1.500 TP’s in één keer bij elkaar harkte, vanaf Dublin via Helsinki en Londen naar Honolulu, maar dat was zelfs voor mij wat te gek.

Op naar BAEC Gold!

Voor British Airways Executive Club Gold zijn minimaal 1.500 Tier Points nodig. Bovenstaande reis naar Hawaii leverde zoals gezegd 1.140 TP’s op. Ik kwam dus nog 360 TP’s tekort voor Gold!

Aangezien ik in januari nog een trip naar Zuidoost Azië had, ben ik eens gaan kijken of ik het nuttige met het aangename kon verenigen. Ik vond een interessant ticket met SriLankan Airlines van Doha (Qatar) naar Kuala Lumpur (Maleisië) in business class:

DOH-KUL
Business class ticket voor een mooie prijs!

Uiteraard moeten we hiervoor even de afstanden checken om te zien wat het oplevert aan Tier Points:

Afstanden Doha - Colombo - Kuala Lumpur
Afstanden Doha – Colombo – Kuala Lumpur

Uit de afstanden blijkt dat het segment Colombo – Kuala Lumpur helaas minder dan 2.000 mijl is.
Maar het is niet erg in dit geval, aangezien ik maar 360 TP’s nodig had. Dit ticket leverde het volgende op:

 • DOH – CMB: 140 TP
 • CMB – KUL: 40 TP
 • KUL – CMB: 40 TP
 • CMB – DOH: 140 TP

Totaal leverde dit dus precies 360 Tier Points op! BA Executive Gold was hiermee binnen!
Mijn reiservaringen met SriLankan Airlines zijn binnenkort op Ikvliegveel.com te lezen in de vorm van een review!

Overigens moest ik doordat mijn start- en eindpunt in Doha was, wel zorgen dat ik op de een of andere manier “positioning flights” had. Hiervoor heb wat miles besteed. Op de heenweg een Flying Blue award ticket met KLM naar Doha. Op de terugweg een LifeMiles award ticket met Lufthansa naar Amsterdam. Het waren niet de meest optimale bestedingen van miles, maar al met al vond ik het acceptabel.

Sneller Tier Points Verdienen

Om sneller Tier Points te verdienen, is het dus slim om te proberen je ticket op te knippen in segmenten van net iets meer dan 2.000 mijl. Is de afstand meer dan 6.000 mijl, dan verdien je weliswaar meer TP’s, omdat dit weer een andere categorie is, maar relatief is het verschil klein.

Stel je vliegt van Londen naar Singapore. Rechtsteeks is dit 6765 mijl en dat levert in business class dan 160 TP’s op per enkele reis (categorie 6.000 mijl of meer).

Rechtstreeks van Londen haar Singapore
Rechtstreeks van Londen haar Singapore

Het is dan eigenlijk slimmer om deze reis op te knippen in twee of misschien wel drie segmenten van ieder meer dan 2.000 mijl. Bijvoorbeeld via Doha, dat met Qatar Airways een Oneworld-hub is.
Dit levert in business class nu 140 + 140 = 280 TP’s op per enkele reis!

Londen naar Singapore met overstap in Doha
Londen naar Singapore met overstap in Doha

Avios Verdienen en Besteden

We hebben het in dit artikel alleen gehad over Tier Points: hoe kan je zo snel mogelijk status krijgen?

Uiteraard levert iedere vlucht ook Avios op.  En als we deze Avios weer willen besteden voor een vlucht, is het ook hierbij belangrijk om op de afstand te letten! Ook hier kun je in een tabel terugvinden hoeveel Avios je nodig hebt voor een bepaalde afstand. Meer hierover in ons vorige artikel over British Airways Executive Club!

Reviews

Van een aantal vluchten die in dit artikel naar voren zijn gekomen, zal binnenkort een review verschijnen op Ikvliegveel.com!

Heb je nog vragen, opmerkingen, aanvullingen, tips en of trucs? Laat het weten in ons forum!

Reacties

 1. JvZ zegt

  Dank voor dit artikel. Werkt dit met skyteam vergelijkbaar? is er ergens een soortgelijke gids voor skyteam mileage runs?

 2. Sanne zegt

  Hoi Theo,

  mooi artikel! Brings back memories. Wat ik er nog aan toe wil voegen is dat de tier point run naar Honolulu een hele ervaring op zich is die de iets meer dan 1.000 euro al waard is. Helemaal omdat normaal gesproken de economy tickets richting Honolulu voor deze prijs over de toonbank gaan.

  Op naar de volgende tier point run 😉

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Sanne,
   Inderdaad, helemaal mee eens. Al zou het geen enkele TP hebben opgeleverd, dan was het nog steeds een groot avontuur geweest dat ik niet had willen missen voor deze prijs!
   Jij kunt er als ervaringsdeskundige ook over meepraten! 😉

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Petrr,
   Bedankt voor je reactie! Ja, zo’n ticket kopen via website is vrijwel onmogelijk. De website van American Airlinea (www.aa.com) geeft nog de meeste mogelijkheden. Ik heb dit ticket via ticketbalie British Airways gekocht. Als je een ticket koopt dat je online niet kunt kopen, hoef je ook geen service-fee te betalen.
   Zoek in dat geval even naar dutch_122 op ons forum: Hij kan hierbij helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *