BA Executive Club Gids deel 4 – Upgraden met Avios5 min leestijd

British Airways Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De komende weken zullen we uitgebreid ingaan op het frequent flyer programma Executive Club van British Airways. In 10 delen komen allerlei aspecten van dit programma aan de orde, zowel voor dummies als voor gevorderden.

In dit artikel aandacht voor de mogelijkheid om vluchten te upgraden door gebruik te maken van Avios. Upgraden wil zeggen dat je in een hogere cabineklasse kan reizen dan je oorspronkelijke ticket dat je dan met Avios afrekent. En dat kan bij British Airways best interessant zijn!

Basisregels bij het upgraden

Als je je vlucht wilt upgraden, zijn de onderstaande punten van belang:

  • Je kunt alleen één niveau hoger upgraden dan je originele ticket. Dat betekent van Economy naar Premium Economy, van Premium Economy  naar Business Class en van Business class naar First Class.
  • Als je een reward ticket hebt geboekt (ticket geboekt met Avios) is het niet mogelijk te upgraden.
  • Je kan tickets upgraden tijdens het boeken, maar ook achteraf via ‘Manage my booking‘.
  • Als je een ticket hebt met meerdere segmenten hoef je niet alle segementen te upgraden. Wil je dit wel, dan dien je ieder segment apart te upgraden.
  • In principe alleen te upgraden op BA-vluchten. Het is ook mogelijk om American Airlines of Iberia-vluchten te upgraden mits je de vluchten via BA hebt geboekt, maar je moet dan een flexibel ticket hebben geboekt (duurdere boekingsklasse).
  • De goedkoopste boekingsklasses in Economy Class (O, Q en G) kunnen NIET geüpgraded worden!

Hoe kom je erachter of een upgrade mogelijk is?

Bij British Airways is dit eenvoudig te controleren. Een upgrade in een hogere cabineklasse is mogelijk zolang er voor die kabine award-tickets beschikbaar zijn. Stel je hebt een ticket in Premium Economy en je wilt je ticket graag upgraden naar business class, dan hoef je alleen te checken of er in de Business Class award-beschikbaarheid is.

Dat werkt op dezelfde manier zoals dat al is beschreven in deel 3 van deze serie (Avios besteden).

Upgraden met Avios

In bovenstaand voorbeeld zien we de beschikbaarheid voor een BA-vlucht van Londen naar New York op 7 februari. We zien dat er beschikbaarheid is in de Business Class. Heb je dus een ticket in Premium Economy, dan is het mogelijk om deze te upgraden naar Business Class.
Heb je je echter een ticket in Economy Class, dan kun je voor deze vlucht NIET upgraden, aangezien er bij Premium Economy geen beschikbaarheid is op deze vlucht.

Hoe boek je een upgrade?

Als je een bestaande boeking wilt upgraden, ga je via de BA-website naar het onderdeel ‘Manage my booking‘. Je ziet daar een lijstje van je vluchten binnen de boeking. Door op een vlucht te klikken, klapt het scherm open en zie je een venster dat eruit ziet zoals hieronder. Klik hier in het menu op ‘Upgrade‘ en vervolgens op ‘Upgrade this flight with Avios‘.

Upgraden met Avios

Wil je direct een upgrade boeken tijdens het boeken van je ticket? Kies dan op de BA-website in het menu ‘Executive Club‘ voor ‘Spending Avios‘. Je komt op een pagina terecht waar je kunt kiezen voor ‘Upgrade with Avios‘.

Upgraden met Avios

Als je graag in business class wilt vliegen, dan moet je hier één cabineklasse lager als reisklasse kiezen. In dit geval dus Premium Economy. De upgrade zorgt er dan voor dat je uiteindelijk in Business Class reist.

Wat kost een upgrade?

De hoeveelheid Avios dat je nodig hebt voor een upgrade is via een eenvoudige rekensom te vinden.

Avios voor upgrade  =  Hoeveelheid Avios in gewenste kabine -/-  MINUS -/- Hoeveelheid Avios in geboekte kabine

Hiervoor hebben we de tabel weer nodig die in het vorige artikel is toegelicht over het besteden van Avios.

Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)
Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)

Stel dat we een vlucht hebben van Londen naar New York in Premium Economy. De afstand is ruim 3400 mijlen, dus we hebben te maken met zone 5.
Een awardticket in Business Class kost in Peak 60.000 Avios. En een awardticket in Premium Ecconomy kost 40.000 Avios. Dat betekent dat de upgrade het verschil kost, dus 20.000 Avios.

Het merkwaardige is dat upgraden van Peak tarieven goedkoper is dan van Off-Peak tarieven! In bovenstaand voorbeeld zou je Off-Peak het verschil tussen 50.000 en 26.000, dus 24.000 Avios moeten betalen. Dit terwijl het in de Peak periode maar 20.000 Avios is! (meer info over Peak / Off-Peak…)

Hoeveel Avios verdien je op je vlucht?

Als je je ticket hebt geüpgraded ontvang je Avios over de originele boeking. Uitgaande van het bovenstaande voorbeeld waarbij we een ticket hebben in Premium Economy dat geüpgraded is naar Business Class, ontvang je dus Avios voor Premium Economy.
Afhankelijk van het feit of je status hebt bij British Airways Executive Club krijg je ook nog Tier Bonus Avios. Meer over het sparen van Avios in deel 2 van deze serie.

Conclusie

Het is zeker de moeite waard om te kijken of een upgrade interessant is. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Business Class ticket en zijn de tarieven hoog? Zoek dan eens op Premium Economy en misschien vind je een mooi tarief dat met een upgrade naar Business Class per saldo een stuk goedkoper is!

En waarom niet eens First Class vliegen? Er zijn best regelmatig Business Class deals en het kan dan verleidelijk zijn om wat Avios te besteden voor een upgrade naar First Class!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *