BA Executive Club Gids deel 3 – Avios besteden5 min leestijd

British Airways Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De komende weken zullen we uitgebreid ingaan op het frequent flyer programma Executive Club van British Airways. In 10 delen komen allerlei aspecten van dit programma aan de orde, zowel voor dummies als voor gevorderden.

Als je eenmaal Avios hebt gespaard, zijn er diverse mogelijkheden om deze te besteden. Er zijn mogelijkheden om in Avios af te rekenen bij autohuur, hotelovernachting of dagje uit. Maar uiteraard kun je Avios ook gebruiken om mee te vliegen! In dit artikel lopen we de mogelijkheden even na.

Avios besteden aan hotel, autohuur of dagje uit

Er zijn diverse opties om je Avios te besteden. Via de site van British Airways kun je een auto huren, hotel of een dagje uit boeken. Over het algemeen zijn dit minder goede bestedingen omdat je relatief veel Avios kwijt bent. Meestal is het interessanter om Avios in te zetten voor vluchten of upgrades. Maar voor de volledigheid noemen we het toch even.

Avios besteden voor hotel, huurauto of dagje uit
Avios besteden voor hotel, huurauto of dagje uit

Avios besteden voor vluchten

Net zoals bij het sparen van Avios, is de te vliegen afstand van belang om erachter te komen hoeveel Avios je nodig hebt voor een vlucht. Bij de meeste frequent flyerprogramma’s is de wereld in zones ingedeeld en dan kun je in een tabel aflezen hoeveel miles te nodig hebt om van zone A naar zone B te gaan. Of hoeveel miles het is als je binnen dezelfde zone reist.

Bij British Airways Executive Club wordt enkel gekeken naar de afstand. Dat systeem is voordelig en nadelig tegelijk: voor de verre bestemmingen heb je relatief veel Avios nodig in de premium classes, maar voor korte (soms dure) trajecten kun je voor een koopje vliegen! Uiteraard komt daar nog wel de taxen bovenop. Deze taxen kunnen enorm verschillen afhankelijk van je vertrekpunt, maar zeker een factor om ook rekening mee te houden!

Extra korting bij reizen op off-peak data

Daarbij geldt ook nog een kalender met ‘off-peak’ tarieven. Op deze reisdata is er een korting op de normale hoeveelheid benodigde Avios. Naast een bepaalde hoeveelheid Avios betaal je nog wel de bijkomende taksen. De off-peak kalender is alleen van toepassing op vluchten met British Airways en Iberia. Voor de overige airlines gelden het hele jaar door de standaard tarieven.

Vlieg je tussen Amsterdam en Londen bijvoorbeeld, dan is er ‘off-peak’ maar 4000 Avios voor economy en 7750 voor business class nodig. Buiten de off-peak data is dit 4500 en 9000 Avios. Om je een idee te geven, zie onderstaan plaatje. De groene vakjes zijn de ‘off-peak’ data. Er zijn dus heel veel data waarop je off-peak kunt reizen! (Iberia heeft overigens een eigen off-peak kalender!)

peak en off-peak kalender British Airways
peak en off-peak kalender British Airways

Overstappen

Overigens is het zo dat als je een of meerdere overstappen hebt, deze vluchten allemaal apart berekend worden. Stel dat je vanaf Amsterdam via Londen naar New York vliegt, dan betaal je in Avios voor Amsterdam – Londen en daar bovenop voor Londen – New York.

Hoeveel Avios heb ik nodig?

In de onderstaande tabel is precies af te lezen hoeveel Avios je nodig hebt. Je moet echter wel eerst nog uitzoeken wat de afstand is van je vlucht in mijlen. Hoe je dat eenvoudig kunt terugvinden, lees je zo hieronder.

BA Executive Club redemption chart

De negen zones zijn ingedeeld volgens de onderstaande tabel. Dit zijn de afstanden in mijlen:

Avios zone verdeling

Zoals je kunt zien, kun je voor heel schappelijke hoeveelheden Avios economy class vliegen. Maar op de lange afstand worden de premium classes een stuk duurder. Economy Plus is dan 2x zo duur als gewoon economy. Business class 3x en First class 4x zo duur als economy class!

Zoeken naar beschikbaarheid

Of je je gewenste vlucht kunt boeken, hangt af van de beschikbaarheid. De website van British Airways is hier een goede plek voor. Als je inlogt op de site van ba.com kun je aan de linkerzijde van het scherm vluchten zoeken. Kies hier de optie “Boeken met Avios” en vul je gewenste vluchtgegevens in.

De site komt vervolgens met opties voor je vlucht. En zodra je één van de gevonden vluchten aanklikt, verschijnt onder in beeld hoeveel Avios je nodig hebt en ook hoeveel aan taksen hier bij bijkomt.

Stel ik zoek naar een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur in economy class:

BA redemption voorbeeld

Amsterdam – Londen is 239 mijlen  (zone 1). Deze vlucht (off-peak) kost 4.000 Avios.
Londen – Kuala Lumpur is 6593 mijlen  (zone 8). Deze vlucht (off-peak) kost 22.750 Avios. Totaal dus inderdaad 26.750 Avios.

Maar op dezelfde resultatenpagina staat ook een optie met Qatar Airways:

BA redemption voorbeeld

Aangezien dit geen vluchten met British Airways of Iberia zijn, geldt sowieso het reguliere tarief.

Amsterdam – Doha is 3062 mijlen (zone 5). Deze vlucht kost 20.000 Avios.
Doha – Kuala Lumpur is 3673 mijlen (zone 5). Deze vlucht kost ook 20.000 Avios. Totaal dus 40.000 Avios.

Het is dus even goed opletten wat afstanden betreft. De vlucht van Amsterdam naar Doha is nét boven de grens van 3000 mijlen, in dit geval ongunstig. Zou je vanaf Frankfurt vertrekken, dan is de afstand naar Doha 2853 mijlen (zone 4) en dan is het maar 12.500 Avios in plaats van 20.000. Totaal zou het dan op 32.500 Avios komen.

Hoe kan ik de afstand van een vlucht vinden?

Er is een erg handige tool om de afstanden tussen twee luchthavens op te zoeken. Dit is de Great Circle Mapper.
Vul in het zoekvenster de codes in van de luchthavens met een streepje (minnetje) ertussen en klik op <Enter>. De plattegrond wordt getekend en onderaan staat informatie over de afstand.

Great Circle Mapper
Great Circle Mapper met onderaan de afstand tussen Helsinki en Lissabon: 2094 mijlen!

Conclusie

British Airways Executive Club is dus vooral interessant voor de kortere vluchten, of voor economy class vluchten. Zeker als je in premium classes wilt vliegen, kan het lonend zijn om even te puzzelen met de afstanden. Zo kan 2x een korte vlucht goedkoper zijn dan 1x een lange, afhankelijk in welke zone je vluchtafstand zit.

Ook als je nog maar weinig Avios hebt, kun je al leuke trips maken! Een tijdje terug hebben we al eens een artikel gemaakt over vluchten boeken met weinig miles.

Tot zover deel 3 van deze serie. Het volgende artikel zal gaan over de mogelijkheden om Avios te gebruiken voor upgrades!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *