Awards boeken met weinig miles – BA Executive Club6 min leestijd

Weinig miles - Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een vlucht boeken voor maar 2500 Avios? Dat kan met British Airways Executive Club! In dit artikel een uitleg…

Inleiding

Als je vliegt met een airline verdien je miles, de low-cost airlines uitgezonderd. Meestal is het aantal miles dat je verdient afhankelijk van de gevlogen afstand, de boekingsklasse en je eventuele elite-niveau bij een spaarprogramma.
Enkele dagen geleden heeft Ralph we een artikel geschreven over de tool wheretocredit.com waar je dit heel handig kunt uitzoeken.

Er zijn op deze site ook een aantal ‘mileage junkies’ te vinden die op basis van een goedkoop ticket zoveel mogelijk omwegen te maken om die miles maar binnen te harken. Onze redacteur Lionell is daar bedreven in en heeft ook een aantal artikelen daarover geschreven.

Maar wat moet je als ‘gewoon’ reiziger als je zo hier en daar wat miles hebt gespaard, mogelijk ook nog in verschillende programma’s?
Gelukkig kun je ook met kleinere hoeveelheden al leuke dingen doen met je miles. Je kunt misschien jaren sparen om dan eindelijk eens je droomtrip te kunnen boeken, maar spaarprogramma’s veranderen in de loop der tijd nog wel eens en dat zijn bijna altijd devaluaties, dus je miles worden minder waard.

Ik wil in een paar artikelen schrijven over de ‘sweet spots’ van

British Airways Executive Club (BAEC)

Binnen het programma van British Airways Executive Club (BAEC) heten de miles die je verdient “avios”. Heb je een beperkte hoeveelheid Avios? Dan zit je op zich goed bij BAEC. Als we de verschillende frequent flyer programma’s met elkaar vergelijken, dan heeft ieder programma plussen en minnen. Het punt dat vaak als positief punt genoemd wordt bij BAEC dat je via dit programma juist met weinig miles interessante vluchten kan boeken.

Distance-based programma

Hoe komt dat? De meeste frequent flyer programma’s werken met zones om te bepalen hoeveel miles er nodig zijn voor een award vlucht. Hier zitten we bijvoorbeeld in de zone Europa. Afstand binnen een zone maakt dan niet uit: je kunt in een tabel precies aflezen in welke zone je vertrekpunt en bestemming liggen en daar hoort dan een vast aantal miles bij.

British Airways Executive Club werkt anders, namelijk op afstand. Dit betekent dat je voor een heel korte vlucht maar weinig Avios nodig hebt, maar daarentegen: hoe langer de vlucht, hoe meer Avios je nodig hebt. Vandaar dat voor de korte afstand het BAEC programma vaak geroemd wordt.

Zones bij British Airways Executive Club
Zones bij British Airways Executive Club

Kijken we in de tabel hieronder, dan zien we dat voor vluchten tot en met 650 mijl maar 4000 (off-peak) of 4500 Avios nodig is.

Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)
Benodigde Avios voor een enkele reis op basis van afstand (in mijlen)

Off-peak

De ‘off-peak’ tarieven zijn te boeken op momenten buiten het hoogseizoen. Dit is een breed begrip: er zijn het hele jaar door off-peak tarieven te boeken. Let op: de off-peak tarieven gelden alleen voor vluchten op British Airways of Iberia. Voor andere airline partners betaal je altijd het ‘peak’-tarief, ook al is het op een off-peak datum.
Welke dagen peak en off-peak zijn, zijn wat lastig te vinden op de site van BA. Je ziet het vanzelf als je een (dummy) boeking doet. Van daaruit is de kalender aan te klikken. Gelukkig zijn er ook mensen die de moeite nemen dit uit te werken in een kalenderoverzicht: (groen = off-peak)

peak en off-peak kalender British Airways
peak en off-peak kalender British Airways

Voor een volledig overzicht van 2016 en 2017 is een kalender te vinden voor zowel British Airways als Iberia op de site van headforpoints.com.

Voorbeeld: Amsterdam – Londen

Een voorbeeld van een vlucht die in de laagste categorie valt (zone 1) is Amsterdam – Londen. Ik zoek op een enkele reis op 8 juni. In bovenstaande kalender moet dat een off-peak tarief zijn. En dat klopt: voor 4000 Avios + €21 kan ik naar Londen vliegen:

BA Award AMS-LHR
BA Award AMS-LHR

Of… laten we business class gaan voor 7750 Avios + €24:

BA Award AMS - LHR in business
BA Award AMS – LHR in business

In bovenstaand voorbeeld was nog een extra voordeel dat er ook nog een Reward Flight Saver actief is. Dit houdt in dat er een vast bedrag wordt berekend als toeslag bij de Avios in plaats van de werkelijke (brandstof)toeslagen en belastingen.

Zoeken naar afstanden

De sleutel tot goedkope awards is dus om vluchten te vinden die binnen je gewenste categorie vallen. Er is een erg handige site om de afstanden op te zoeken is de Great Circle Mapper: www.gcmap.com. Je moet wel even de airport codes weten die je wilt opzoeken. Die vul je in in de zoekbalk met een streepje ertussen. Bovenstaand voorbeeld van Amsterdam naar Londen: we vullen dan AMS-LHR in. Druk op <enter> en je ziet een kaartje met de route en daaronder het aantal miles:

Van Amsterdam naar Londen is maar 231 miles
Van Amsterdam naar Londen is maar 231 miles

In het vorige artikel over Flying Blue hadden we als voorbeeld een award van Hong Kong naar Bangkok op 15 juni enkele reis. Voor 10.000 Flying Blue miles + zo’n €40 was het mogelijk te boeken. Als we dezelfde vlucht nu zoeken via BA Executive Club dan kan het voor 7500 Avios + €14! (Geen off-peak tarief, omdat het een partner airline is):

BAEC Award HKG-BKK
BAEC Award HKG-BKK

Opzoek naar afstanden in zone 1

Als ik GCmap.com gebruik en ik zoek wat op afstanden, dan zijn is route Hong Kong – Taipei bijvoorbeeld 501 mijl, dus valt in de goedkoopste categorie.

HKG-TPE 501 miles
HKG-TPE 501 miles

Het resultaat als we zoeken naar een one-way ticket op deze route: een vlucht met Dragonair voor maar 4500 Avios + €13:

HKG-TPE met DragonAir
HKG-TPE met Dragonair

Zo zijn er nog meer korte routes te vinden, die -als je een gewoon ticket zou moeten kopen- best duur kunnen zijn! Een ander voorbeeld is Kuala Lumpur naar Phnom Penh, of Kuala Lumpur naar Ho-Chi-Minh City (Saigon):

BA award KUL-SGN
BA award KUL-SGN

Avios + money

Toch nog Avios te kort? Zelfs dan kun je leuk gebruik maken van dit soort mogelijkheden. Klik je namelijk verder, dan verschijnt er een pagina waar je met Avios+money kunt betalen!

Als voorbeeld de vlucht hierboven van Kuala Lumpur naar Saigon. Ik kan deze vlucht zelfs al boeken voor 2500 Avios + €45. Je koopt hier in feite 2000 Avios voor €30: een geweldige deal!

Avios + Money: al een vlucht te boeken voor 2500 Avios!
Avios + Money: al een vlucht te boeken voor 2500 Avios!

Conclusie

Vooral voor korte en mogelijk dure vluchten is British Airways Executive Club een geweldig programma. Voor langere vluchten wordt het minder interessant, dan kan het zijn dat je relatief meer Avios moet neertellen dan bij andere programma’s.  Vlieg je met een Oneworld airline en heb je geen speciaal doel voor je miles? Laat ze dan bijschrijven op je BAEC account. Ook met kleine beetjes zijn er al leuke vluchten te boeken!

Er zijn uiteraard nog veel meer ‘sweet spots’ te vinden, zoals in Zuid-Afrika met ComAir. Heb jij nog aanbevelingen of vragen? Reageer gerust in ons forum!

Reacties

 1. Vincent zegt

  Ik vind Moscow -> Berlijn voor 7500 Avios + € 6 ook een enorm interessante deal. Zo kan je bijvoorbeeld:
  Dusseldorf -> Tallinn met Ryanair (25 euro)
  Tallinn -> Helsinki (30 euro ferry)
  Helsinki ->St Petersburg (39 euro trein)
  St Petersburg -> Moscow (20 euro)
  Moscow -> Berlijn ( 7500 Avios + € 6)
  En vanuit Berlijn kan je een sparpreis trein naar heel Duitsland krijgen voor <30 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *