Waar kun je het beste miles sparen?3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als lid van een loyaliteitsprogramma wil je natuurlijk je miles of punten verdiensten maximaliseren. Als frequent flier heb je meestal wel een programma van voorkeur; waar je status hebt of al een behoorlijk saldo aan miles. Begin je echter in de miles wereld, of vlieg je met een nieuwe airline of reisklasse, dan is het vaak de vraag waar je het beste je punten kan bijschrijven.

Om in één opslag duidelijk te zien welk programma het meeste miles toekent voor jouw vlucht en boekingsklasse is de site wheretocredit.com (klik) een handige tool. Hier kan je makkelijk je maatschappij en tariefklasse selecteren en zien bij welke programma’s je je punten kan bijschrijven en hoeveel (procent) je er voor krijgt. Handig als je begint met vliegen en nog een programma moet kiezen. Als je standaard programma geen punten geeft voor een bepaalde vlucht kan je ook kijken of het nog zin heeft een ander account aan te maken.

miles sparen
De percentages miles kunnen erg verschillen

Vlieg je af en toe met een bepaalde airline of alliantie en wil je die miles ergens stallen, kijk dan niet alleen welke maatschappij binnen de alliantie het meeste miles biedt, maar houdt hierbij ook rekening met de vervaldatum van je punten. Wellicht is er een programma die iets minder ‘orphan miles’ bijschrijft maar die wel langer geldig zijn. Zo kan je na een tijdje toch genoeg miles hebben voor een award, ookal vlieg je sporadisch met die alliantie. Voorbeelden van airlines bij wie miles in het frequent flyer programma niet vervallen zijn Delta (Skyteam) en Jetblue (partner met o.a. Singapore Airlines en Emirates). Airlines met een genereuze vervaltermijn van minimaal 24 maanden inactiviteit zijn British Airways, Cathay Pacific, Finnair en Air Berlin (alle vier 36 maanden, Oneworld),  Alaska Airlines (24 maanden, partner met o.a. Emirates, Cathay Pacific, KLM), Avianca en Aegean (24 maanden, Star Alliance).

Mileage Plan Expiry
Kijk altijd na hoeveel tijd zonder activiteit je miles vervallen

Naast de combinatie percentage en vervaltermijn is het ook belangrijk om te kijken vanaf hoeveel punten je een award kan boeken. Hier hangt het er erg vanaf wat je wil. Een simpel retourtje Europa, klasse upgrade of longhaul in een premium cabine. Air Berlin en British Airways hebben beide relatief lage miles tarieven voor korte vluchten. Wellicht kan je ook met minder miles terecht als je een deel cash bijbetaalt.

British AIrways reward
Bij British Airways heb je shorthaul awards al vanaf een paar duizend punten en kan je bijbetalen met cash indien je niet genoeg Avios hebt

Een universeel beste frequent flyer programma bestaat er niet. Het is erg afhankelijk van je vliegpatroon (hoe vaak, welke maatschappij/alliantie, welke klasse) en besteed wensen (Economy/premium, short/longhaul, status/miles) waar je het beste miles kan sparen. Interessante programma’s (voor orphan miles) zijn wel British Airways Executive Club (lange vervaltermijn, familie account, aantrekkelijke awards op shorthaul), Alaska Airlines (lange vervaltermijn, veel partner maatschappijen in verschillende allianties), Air Berlin topbonus (lange vervaltermijn, veel promoties, awards vanaf 3000 miles) en Aegean (lange vervaltermijn, redelijk makkelijk Star Alliance status halen). Vlieg je echt frequent met een bepaalde maatschappij, dan is het bijna altijd het beste om ook bij die maatschappij te gaan sparen.

Mocht je feedback willen welk programma optimaal zou zijn voor jou situatie, aarzel dan niet om ook in het forum (klik) te posten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *