Awards boeken met weinig miles – Miles and More

Weinig miles - Miles & More

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je vliegt met een airline verdien je miles, de low-cost airlines uitgezonderd. Meestal is het aantal miles dat je verdient afhankelijk van de gevlogen afstand, de boekingsklasse en je eventuele elite-niveau bij een spaarprogramma.
Enkele weken geleden heeft Ralph we een artikel geschreven over de tool wheretocredit.com waar je dit heel handig kunt uitzoeken.

Er zijn op deze site ook een aantal ‘mileage junkies’ te vinden die op basis van een goedkoop ticket zoveel mogelijk omwegen te maken om die miles maar binnen te harken. Onze redacteur Lionell is daar bedreven in en heeft ook een aantal artikelen daarover geschreven.

Maar wat moet je als ‘gewoon’ reiziger als je zo hier en daar wat miles hebt gespaard, mogelijk ook nog in verschillende programma’s?
Gelukkig kun je ook met kleinere hoeveelheden al leuke dingen doen met je miles. Je kunt misschien jaren sparen om dan eindelijk eens je droomtrip te kunnen boeken, maar spaarprogramma’s veranderen in de loop der tijd nog wel eens en dat zijn bijna altijd devaluaties, dus je miles worden minder waard.

Ik wil in een paar artikelen schrijven over de ‘sweet spots’ van

Brussels Airlines / Lufthansa Miles and More

Het frequent flyer programma van onder andere Brussels Airlines en Lufthansa is Miles and More. Je spaart miles in dit programma als je met een Star Alliance maatschappij vliegt of met een partner airline in het programma.

Heb je wat mijlen in je Miles and More account, maar lang niet voldoende voor die ene droomvlucht, dan zijn er ook in dit programma een aantal mogelijkheden om je miles leuk te te besteden.

Cadeaukaarten of winkelen

Voor degenen met echt maar een beetje miles kun je vanaf 3000 miles cadeaukaarten kopen en nog tal van andere zaken kopen, zoals shopping vouchers, of je huurauto mee betalen. Het zijn weliswaar geen vluchten, maar ik noem ze toch maar even. Laat je miles niet waardeloos verlopen, bestel desnoods een cadeaukaart!

Miles and More cadeaukaarten
Miles and More cadeaukaarten

Het tarief waar je miles voor kunt inwisselen komt neer op 3000 miles voor €10. Als voorbeeld een cadeaukaart van Bol.com:

Miles and More besteden voor cadeaukaart bol.com
Miles and More besteden voor cadeaukaart bol.com

Meilenschnäppchen

Goed, nu gaan we gauw door naar het boeken van vluchten. Dat is relatief gezien meer waar voor je miles!
Miles and More heeft iedere maand de zogenaamde Meilenschnäppchen. Dat zijn aanbiedingen naar bestemmingen met een flinke korting op het aantal miles. Het is te vergelijken met de Air France KLM Flying Blue Promo Awards.

Meilenschnaeppchen
Enkele Meilenschnaeppchen voor 10.000 miles

Als ik een dummy boeking doe van Amsterdam naar Berlijn schrik ik me helemaal de vliegende vinken: Ja, voor “slechts” 10.000 miles een retourtje Berlijn, maar er komt nota bene nog €246 aan toeslagen bij!! Dit bedrag is eventueel te voldoen door 18.000 extra miles te betalen, dus voor 28.000 miles all-in. Een zeer slechte deal, want het is in vrijwel alle gevallen beter om gewoon een ticket te kopen.

10.000 miles + €265 !!
10.000 miles + €246 !!

Lufthansa heeft de eigenschap om zeer hoge taxen te berekenen, dus voor korte afstand is dit niet echt interessant. Maar zoek je op bijvoorbeeld LOT Polish Airlines dan is het een ander verhaal. Deze zijn meestal niet vanuit Nederland te vinden, maar je kunt de site bijvoorbeeld instellen op Duitsland of Polen. Zo is er vanuit Polen een retourtje Athene te boeken voor 10.000 miles + €79

Al met al zijn de Meilenschnäppchen interessanter voor intercontinentaal business class awards.

Award boeken met Eurowings

Eurowings is een dochteronderneming van Lufthansa, maar behoort niet tot de Star Alliance. Maar het is wel mogelijk om je Miles en More account te gebruiken om vluchten met Eurowings te boeken.

Miles and More gebruiken voor Eurowings vluchten
Miles and More gebruiken voor Eurowings vluchten

Op Europese bestemmingen is het 12.500 miles per enkele reis. Turkije bijvoorbeeld hoort ook bij de regio Europa. Als ik zoek naar een enkele reis Düsseldorf – Istanbul krijg ik het volgende resultaat: 12.500 miles + €14! Now we are talking!

Eurowings award naar Turkije
Eurowings award naar Turkije

De drie categorieën BASIC, SMART en BEST geeft verschillen in serviceniveau. BASIC is alleen met handbagage, met SMART mag een koffer ingecheckt worden en krijg je een snack / drankje onderweg. BEST is de business class variant met lounge toegang en extra bagage vrijstelling.

Awards boeken buiten Europa

Net als bij Air France KLM’s Flying Blue en British Airways Executive Club is het vaak lonend om een vlucht buiten Europa te boeken. Stel dat je op vakantie bent in New York en je wilt nog een extra vlucht boeken naar Los Angeles, dan is dat mogelijk door een vlucht met United Airlines te boeken.

In de award chart (klik om deze te bekijken) van Miles and More staan de retourtarieven vermeld. Maar het is ook mogelijk om voor de helft van het aantal miles een enkele reis te boeken. Retourvluchten binnen de regio Noord-Amerika zijn 30.000 miles. Maar: als het binnenlandse vluchten zijn, dan geldt het ‘domestic’ tarief van 25.000 miles retour. Een enkele reis van New York naar Los Angeles komt dan op 12.500 miles.

Een nadeel van Miles and More vind ik dat je deze niet online kunt boeken. Online kunnen alleen vluchten van de Lufthansa Group geboekt worden (Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines, LOT Polish Airlines). Voor alle overige airlines zul je moeten bellen met het call center.

Om er achter te komen wat de bijkomende kosten zijn aan tax kun je gebruik maken van de ITA Matrix. Door een dummy boeking in te voeren van New York naar Los Angeles met United Airlines kom ik op het volgende:

Berekening tax voor vlucht New York naar Los Angeles
Berekening tax voor vlucht New York naar Los Angeles

Let niet op de prijs, want ik heb een willekeurige datum gekozen. Maar in het rode vak staan de toeslagen genoemd, dat willen we graag weten. Totaal komt het dan op 12.500 miles + €47,16.

Zo zijn er diverse mogelijkheden om voor 15.000 miles enkele reis awards te boeken binnen Oceanië (bijvoorbeeld van Australië naar Nieuw-Zeeland). Of voor een vlucht binnen de regio Afrika. Egypt Air, Ethiopian Airlines en South African Airways vliegen je voor 15.000 miles enkele reis naar je bestemming.

Conclusie

Beschik je maar over een sobere hoeveelheid miles bij Miles and More dan zijn er dus zeker leuke mogelijkheden deze ook te besteden. Ik zou wat dat betreft mijn miles inzetten op een leuke add-on tijdens je vakantie, of mogelijk een vlucht met Eurowings boeken.

Heb jij nog aanbevelingen? Reageer gerust in ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *