Awards boeken met weinig miles – Flying Blue4 min leestijd

Weinig miles - Flying Blue

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je vliegt met een airline verdien je miles, de low-cost airlines uitgezonderd. Meestal is het aantal miles dat je verdient afhankelijk van de gevlogen afstand, de boekingsklasse en je eventuele elite-niveau bij een spaarprogramma.
Enkele dagen geleden heeft Ralph we een artikel geschreven over de tool wheretocredit.com waar je dit heel handig kunt uitzoeken.

Er zijn op deze site ook een aantal ‘mileage junkies’ te vinden die op basis van een goedkoop ticket zoveel mogelijk omwegen te maken om die miles maar binnen te harken. Onze redacteur Lionell is daar bedreven in en heeft ook een aantal artikelen daarover geschreven.

Maar wat moet je als ‘gewoon’ reiziger als je zo hier en daar wat miles hebt gespaard, mogelijk ook nog in verschillende programma’s?
Gelukkig kun je ook met kleinere hoeveelheden al leuke dingen doen met je miles. Je kunt misschien jaren sparen om dan eindelijk eens je droomtrip te kunnen boeken, maar spaarprogramma’s veranderen in de loop der tijd nog wel eens en dat zijn bijna altijd devaluaties, dus je miles worden minder waard.

Ik wil in een paar artikelen schrijven over de ‘sweet spots’ van

Air France KLM Flying Blue

Heb je een beperkte hoeveelheid Flying Blue miles? Dan zou je deze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om binnen Europa te vliegen, maar dat is meestal niet interessant.  Omdat er ook nog taksen betaald moeten worden, is het vaak veel beter om gewoon een ticket te kopen.

Flying Blue Promo Awards

Maar Flying Blue heeft iedere maand de Promo Awards waarbij er korting wordt gegeven op het aantal miles waar je mee betaalt. Deze korting zit tussen de 25 en 50%. Deze maand kun je voor je maand juni boeken en bijvoorbeeld met 50% korting naar diverse bestemmingen in het Midden-Oosten, zoals deze enkele reis naar Dubai (normaal 20.000 miles):

Flying Blue Award met 50% korting
Flying Blue Award met 50% korting

Uiteraard ben hier afhankelijk van het aanbod, want dat verschilt van maand tot maand.

Reguliere awards

Gelukkig zijn er ook gewoon reguliere goed-geprijsde awards te boeken. Stel je wilt een reis maken naar de USA en je hebt een ticket naar New York. Wil je vanaf daar naar Los Angeles, dan kan dat ook met een award met Delta Airlines voor 12.500 miles en maar €4,92 aan taks (enkele reis):

Flying Blue award New York - Los Angeles
Flying Blue award New York – Los Angeles

Zuid-Oost Azië

Ook in Zuid-Oost Azië zijn er soortgelijke tarieven te vinden. Verbindingen tussen steden in dit gebied gaan voor 10.000 miles enkele reis. Dit gebied omvat globaal gezien: Thailand, Maleisië, Indonesië, Filippijnen, Vietnam, Honk Kong en Taiwan.

Uiteraard ben je afhankelijk van het aanbod van Skyteam maatschappijen, waar Air France KLM bij hoort. In deze regio is Garuda Indonesia, Vietnam Airlines en China Airlines actief. Ook komen er vaak Chinese airlines als optie voor waarbij je een overstap in China hebt.

Flying Blue Award van Hong Kong naar Bangkok
Flying Blue Award van Hong Kong naar Bangkok

NB: De website van Air France of KLM werkt hier vaak niet goed! Het aantal mijlen is 10.000 met €39,86 aan taks enkele reis. Als ik verder klik om een vlucht te kiezen, zie ik dat dit goedkoopste tarief met China Airlines is, met een overstap in Taipei.

Van Hong Kong naar Bangkok via Taipei
Van Hong Kong naar Bangkok via Taipei

Dat het woord “Airlines” is weggevallen bij China Airlines, daar zullen we het maar niet over hebben. Ik kies mijn vlucht en ga naar de volgende stap. Ineens moet ik tweemaal zoveel miles afrekenen: 20.000 in plaats van 10.000!

20.000 miles in plaats van 10.000!
Fout!! 20.000 miles in plaats van 10.000!

Deze fout komt al langer voor op de Air France- en KLM website en ook al heeft dit onderdeel een nieuw jasje gekregen, dit is niet opgelost. In dit geval moet je even contact opnemen met de Flying Blue klantenservice en dan kan je ticket alsnog voor 10.000 miles geboekt worden.

Tip: Mocht je het één met het ander willen combineren en er nog een dagje Taipei (dit voorbeeld) aan vast willen plakken? Zolang je overstap minder dan 24 uur is, geldt dit als een reguliere overstap. Als we dit voorbeeld volgen, zou je een vroege ochtendvlucht naar Taipei kunnen nemen en een avondvlucht naar Bangkok, zodat je overdag de stad kunt verkennen. In dat geval moet je meestal sowieso de Flying Blue klantenservice bellen, omdat de vluchten met zo’n lange overstap mogelijk niet als optie op de website verschijnen.

Nog altijd te weinig miles?

Tja, als je miles saldo ook niet toereikend is om van bovenstaande opties gebruik te maken, zit er niks anders op dan toch nog even door te sparen. Maar via de website van Flying Blue zijn ook andere mogelijkheden te vinden om miles te spenderen. Zo kun je betalen met miles voor bagage (voor vluchten binnen Europa), of voor extra bagage. Ook kun je miles inzetten om een betere stoel in het vliegtuig te bemachtigen en zo zijn er nog een aantal mogelijkheden.
En je kunt je miles ook nog doneren aan een goed doel!

Nog meer ‘sweet spots’?

Er zijn ongetwijfeld meer goede mogelijkheden om je miles in te zetten, de zogenaamde ‘sweet spots’. Laat het ons weten in het forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *