BA Executive Club Gids deel 2 – Avios en Tier Points sparen6 min leestijd

British Airways Executive Club

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De komende weken zullen we uitgebreid ingaan op het frequent flyer programma Executive Club van British Airways. In 10 delen komen allerlei aspecten van dit programma aan de orde, zowel voor dummies als voor gevorderden.

Deze keer een ietwat ingewikkelder verhaal over het sparen van Avios en Tier Points, maar wel een belangrijk verhaal. Als je hier nog niet mee bekend bent, duizelt het misschien snel. Maar als je dit verhaal eenmaal doorhebt, wordt de rest ineens erg eenvoudig!

Avios Sparen

Als je vliegt met British Airways of Oneworld partners verdien je Avios. De Avios die je verdient, is afhankelijk van de gevlogen afstand per vlucht. Daarnaast is de boekingsklasse van belang. Afhankelijk van of je een ticket hebt uit een goedkope of duurdere boekingsklasse verdien je in economy class 25% tot 100% Avios van de gevlogen afstand.

Voor business class is dit meestal 125-250%, afhankelijk van de airline. First class verdient tussen de 150-300% Avios.

Het is meestal het interessantst als je ook daadwerkelijk met British Airways of Iberia vliegt, in het geval van business- of first class, omdat je dan het hoogste aantal Avios verdient. Voor de andere Oneworld partner airlines gelden soms afwijkende percentages. Check hiervoor de gegevens op de site van BA Executive Club. Voor iedere airline kun je hier terugvinden hoeveel procent Avios je verdient per boekingsklasse.

Ook is er op de site van BA een Avios Flight Calculator: een handige tool die voor je uitrekent hoeveel je verdient!

In de tabel hieronder een voorbeeld van de percentages als je met British Airways vliegt. Dit betekent dat het vluchtnummer een BA-nummer moet zijn! Dus ook al vlieg je met een toestel van American Airlines, zolang je vluchtnummer een BA-nummer is, gelden onderstaande percentages!

BA Avios en Tier Points verdienen

Extra Avios door de Tier bonus

Bovenop de Avios die we net hebben bekeken, geldt ook een zogenaamde Tier Bonus! Dit zijn extra Avios afhankelijk van het statusniveau binnen Executive Club. Let op: deze bonus geldt alleen als je vluchtnummer van British Airways (BA), Iberia (IB), American Airlines (AA) of Japan Airlines (JL) is! Bij andere vluchtnummers dus geen Tier Bonus!

 • Bronze members: 25% bonus
 • Silver members: 50% bonus
 • Gold members: 100% bonus

Een voorbeeld om dit te verduidelijken:
Stel ik heb als Executive Club Gold member een vlucht gemaakt van London Heathrow naar New York JFK met British Airways in business class boekingsklasse I. De afstand tussen beide steden is 3.452 miles.
Uit de bovenstaande tabel blijkt dat business class in boekingsklasse I 150% Avios geeft, dus dat levert 150% x 3.452 = 5.178 Avios.
Aangezien ik Executive Club Gold member ben, krijg ik een extra bonus van 100% van de afstand in mijlen, dus 3.452 Avios. Deze bonus wordt de Tier Bonus genoemd.
Totaal ontvang ik voor deze vlucht dus 5.178 + 3.452 Avios = 8.630 Avios.

Minimum aantal Avios

Bij Executive Club verdien je op vluchten die Avios opleveren altijd een minimum aantal. Vlieg je bijvoorbeeld met een goedkoop economy class ticket van London Heathrow naar Brussel in boekingsklasse Q, dan is de afstand maar 218 mijlen. Volgens de tabel ontvang je dan 25% van 218 mijlen = 55 Avios.
Toch ontvang je het minimum aantal van 125 Avios voor deze vlucht, zoals in de tabel is af te lezen.

Tier Points sparen

Naast Avios ontvang je ook Tier Points als je met British Airways of Oneworld partners hebt gevlogen. Deze Tier Points tellen alleen voor je status binnen het programma. In deel 1 van deze serie is uitgelegd wat Tier Points zijn en hoeveel je nodig hebt om bijvoorbeeld Executive Club Silver lid te worden.

Het is hierbij van belang in welke boekingsklasse de vlucht is geboekt en wat de afstand is. Bij de berekening van het aantal Tier Points gebeurt dat in tegenstelling tot het verdienen van Avios in staffels met vaste hoeveelheden.

Tabel Tier Points sparen

Op Flyertalk is hiervoor een prachtige tabel. De volgende categorieën zijn hier van belang:

 • ES Domestic: Binnenlandse vlucht Spanje
 • UK Domestic economy: Binnenlandse vlucht Verenigd Koninkrijk in economy
 • Euro / World Traveller: Dit is British Airways economy class. Euro Traveller is binnen Europa, World Traveller is intercontinentaal.
 • Other Economy Class: Vluchten van andere Oneworld airlines in economy class.
 • World Traveller Plus: Dit is Economy Plus bij British Airways
 • Other premium Economy: Alle overige Economy Plus boekingsklassen
 • Club Europe / Club World: Business class bij British Airways. Club Europe is binnen Europa, Club World is intercontinentaal.
 • Other business class: Overige business class Oneworld vluchten
 • First: British Airways First Class
 • Other First class: Overige First class Oneworld vluchten

In de onderstaande tabel is precies af te lezen hoeveel Tier Points je verdient. Onderaan de tabel staat van links naar rechts de afstand in mijlen. De volgende afstanden zijn van belang:

 • Vluchten tot 2000 mijlen
 • Vluchten tussen de 2000 en 6000 mijlen
 • Vluchten boven de 6000 mijlen.
 • British Airways heeft ook nog een categorie voor vluchten tussen de 1000 en de 2000 mijlen
BA Executive Club Tier Points verdienen
Van links naar rechts: afstand in mijlen. Zo is af te lezen hoeveel Tier Points je verdient. (Bron: Flyertalk.com)

In de bovenstaande tabel hieronder is te zien hoeveel Tier Points er verdiend kunnen worden.

Als je dit allemaal te ingewikkeld vindt, dan is op de site van British Airways een calculator te vinden waarbij je precies kunt opvragen hoeveel Tier Points en Avios je verdient met een vlucht!

Hoeveel Tier Points? Een paar voorbeelden

Een toelichting hierbij aan de hand van een paar voorbeelden:

 • Een goedkope economy class vlucht van Londen naar Brussel in boekingsklasse Q levert 5 Tier Points op (categorie Euro/World Traveller)
 • Een langere korte-afstandsvlucht van British Airways (afstand meer dan 1.000 mijlen) levert meer op. Een business class ticket van Londen Heathrow naar Helsinki levert 80 Tier Points op. Bij Finnair levert dit op de vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Finland ook deze hogere categorie op.
 • Alle overige vluchten tot een afstand van 2.000 mijlen leveren de Tier Points zoals je in de tabel kunt aflezen. Een business class vlucht met Finnair van Helsinki naar Madrid (1.833 mijlen) levert dus “maar” 40 Tier Points op.
 • Heb je een vlucht die 2.000 mijl of langer is? Dan wordt het interessanter! Stel ik vlieg met Finnair van Helsinki naar Lissabon in business class (2.094 mijlen), dan levert dat 140 Tier Points op. Het is dus in dit geval veel interessanter naar of via Lissabon te vliegen dan naar Madrid. Bij het plannen van je reis is het slim om dit van tevoren uit te zoeken!
 • Is de afstand in mijlen 6.000 of meer? Dan geldt weer een nieuwe categorie. Een vlucht van Londen Heathrow naar Singapore (6.765 mijlen) levert in business class 160 Tier Points op.

Hoe kan ik de afstand van een vlucht vinden?

Er is een erg handige tool om de afstanden tussen twee luchthavens op te zoeken. Dit is de Great Circle Mapper.
Vul in het zoekvenster de codes in van de luchthavens met een streepje (minnetje) ertussen en klik op <Enter>. De plattegrond wordt getekend en onderaan staat informatie over de afstand.

Great Circle Mapper
Great Circle Mapper met onderaan de afstand tussen Helsinki en Lissabon: 2094 mijlen!

Tot zover deel 2 over het verdienen van Avios en Tier Points. Eigenlijk is dit het meest complexe stukje van het programma Executive Club. Maar als je dit eenmaal door hebt, geeft het een mooi houvast om ‘slim’ tickets te boeken om zoveel mogelijk Avios of Tier Points opleveren. In het laatste deel (deel 10) van de serie gaan we daar specifiek verder op in!

In deel 3 van deze serie gaat het over het besteden van Avios!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *