British Airways en Qatar Airways sluiten joint venture1 min leestijd

British Airways en Qatar Airways sluiten joint venture

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Qatar Airways en International Airline Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways, hebben een joint business venture gesloten die per 30 oktober ingaat. Onderdeel van deze samenwerking is een verbeterde coördinatie op reizen tussen het VK, Midden-Oosten, Afrika en Azië; gecombineerde vluchten en overstappen moeten makkelijker worden. Ook gaan de maatschappijen vluchten codesharen op alle routes tussen het VK en Doha. Tussen Londen en Doha zijn er al 7 vluchten per dag. In totaal zijn er meer dan 70 bestemmingen in het gecombineerde routenetwerk. Ook zouden de voordelen voor frequent flyers beter moeten worden. Wat dit inhoudt is niet bekend.

Voor de passagiers valt het te bezien of deze joint venture ook gaat leiden tot hogere prijzen, want ook tarieven worden straks gecoördineerd. Voor Nederlandse reizigers zal het waarschijnlijk geen effect hebben.

De samenwerking tussen BA en Qatar Airways is wel interessant, omdat de laatst genoemde niet altijd volledig meespeelt binnen Oneworld. Zo zijn Qatar’s lounges meestal alleen toegankelijk voor de eigen passagiers, en niet voor andere Oneworld leden. Nu gaat het toch een innige samenwerking aan. Ook qua onboard product is Qatar Airways, met ’s werelds beste business class, vrijwel niet gelijk aan British Airways met een erg krappe business class.

Doha Hamad International Airport
Doha Hamad International Airport

Verder heeft Qatar Airways een aandeel van 15% in IAG. De algemene opvatting is dat dit geïnvesteerd is om in de Europese politiek meer invloed te hebben. Qatar (Airways) krijgt regelmatig beschuldigingen over zich heen van oneerlijke concurrentie en staatssteun. Veel Europese airlines lobbyen om hier strengere regelgeving over te krijgen.

Qatar Airways is niet de enige Golfmaatschappij met een groot belang in, en codesharing met, een Europese maatschappij. Etihad doet hetzelfde met bijvoorbeeld Air Berlin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *