KLM heeft afscheid genomen van de Fokker vloot

KLM Fokker 70

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met de touchdown om 20:30u van de PH-KZU uit Londen kwam op zaterdag 28 oktober een einde aan een tijdperk van bijna een eeuw Fokker en KLM. Vlucht KL1070 uit Heathrow was de allerlaatste commerciële Fokker vlucht van KLM Cityhopper, en ook gelijke de laatste Fokker 70 vlucht in Europa. De eerste vlucht van KLM’s Fokker II op 15 september 1920 vloog ook naar Londen. Heel toepasselijk werd de vlucht uitgevoerd met de kist in het Anthony Fokker livery ter ere van de 97-jarige geschiedenis tussen de vliegtuigbouwer- en pionier en de KLM.

KLM Fokker 70
De oprichter van de pionerende vliegtuigbouwer, Anthony Fokker, op de staart

Het speciale kleurenschema was niet het enige waarmee de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij een eerbetoon bood aan Fokker. Het 98e Delfts Blauwe Huisje voor WBC passagiers is het geboortehuis van Antony Fokker in Haarlem. Daarnaast werd een monument op Schiphol-Oost onthuld met de T-staart van een Fokker.

KLM Fokker 70
Het monument staat op publiek terrein

De 4 laatste Fokker 70’s zijn allemaal verkocht en vlogen samen naar Engeland om daar gestript te worden voor de overdracht. KLM Cityhopper vervangt de Nederlandse kisten voor moderne Embraers 175’s en E190’s uit Brazilië. De grotere Fokker 100 werd in 2012 uitgefaseerd en de Fokker 50, een propellervliegtuig, in 2010.

KLM Fokker 70

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *