Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur8 min leestijd

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De zomerperiode loopt langzaam op zijn eind en we kunnen waarschijnlijk weer terugkijken op vele mooie reizen die zijn gemaakt. Zelf ging ik afgelopen zomer ‘down under’, oftewel naar Australië. Hier wilde ik al erg lang heel graag heen, maar aangezien ik vastzit aan de schoolvakanties is de reis vaak wat aan de kostbare kant. Ook nu was het zeker geen koopje, maar nog enigszins te overzien. Daarnaast verdiende ik er de nodige XP en Miles mee die ik later weer kan gebruiken voor een leuk Reward tickets. In dit artikel zal ik jullie kort meenemen door mijn reis.

Zoeken en zoeken

Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik uiteindelijk het beste reisschema in elkaar gezet had. Ik vlieg graag met KLM of een van de SkyTeam members, maar wilde deze keer graag zo snel mogelijk in de richting van Australië vliegen. Dus geen positioneringsvlucht ergens in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Nee, gewoon dichtbij vertrekken. Mijn reisschema begon deze keer dan ook op het treinstation van Antwerpen. Voor mij maakt het niet veel uit of dat ik vanuit thuis naar Amsterdam, Antwerpen of Düsseldorf reis, het is ongeveer even ver. In kosten scheelt het soms erg veel op je ticket, en daarnaast spaar je met de trein ook nog eens XP en Miles bij KLM en partners. Meer daarover in dit artikel.

Op de terugvlucht wilde ik nog even acclimatiseren, aangezien het namelijk in Australië winter is. Daarom maak ik op de terugweg nog een tussenstop in Kuala Lumpur. Met dit in het achterhoofd kon ik ook nog een mooie ‘Fifth Freedom Flight’ maken tussen Jakarta en Kuala Lumpur. Mijn reisschema ziet er uiteindelijk zo uit:

Vlucht # Vertrek Aankomst Cabine & maatschappij XP
1 Antwerpen (ZWE) Amsterdam (AMS) Economy, KLM 5
2 Amsterdam (AMS) Seoul (ICN) Economy Comfort, KLM 12
3 Seoul (ICN) Brisbane (BNE) Economy, Korean Air 10
4 Melbourne (MEL) Bali Denpasar (DPS) Economy, Garuda 8
5 Bali Denpasar (DPS) Jakarta (CGK) Economy, Garuda 2
6 Jakarta (CGK) Kuala Lumpur (KUL) Business Class, KLM 15
7 Kuala Lumpur (KUL) Amsterdam (AMS) Economy, KLM 12
8 Amsterdam (AMS) Antwerpen (ZWE) Economy, KLM 5
Totaal: 69 XP

Kosten

Het grote traject tussen Antwerpen en Brisbane, en de terugweg via Denpasar, Jakarta en Kuala Lumpur naar Antwerpen kostte me ongeveer €1300,-.

Het traject Jakarta – Kuala Lumpur in Business Class met KLM kostte me ongeveer €135,- voor een vlucht van ruim twee uur. Je kunt dezelfde vlucht ook in Economy maken, dan kost het je ongeveer €30,-. Voor het relatief kleine bedrag vond ik het best de moeite om deze vlucht in Business Class eens uit te proberen.

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

De reis

Afgelopen juli vertrok mijn reis naar Australië. Op de heenweg had ik een tussenstop van vijf uur in Seoul. Voor mijzelf had ik bedacht om hier dan het ‘land te betreden’ en even iets te bezoeken. Uiteindelijk is dat niet helemaal gelukt, gewoon omdat ik en mijn reispartner wel toe waren aan een frisse douche in de lounge op de luchthaven. We hebben wel ervaren dat het halen van een soort transitvisum vrij gemakkelijk ging, daarover later meer. Vanuit Seoul vloog ik door naar Brisbane, waar ik in de ochtend aankwam. Ik had dus nog een hele dag voor me in deze metropool.

Vanuit Brisbane reis ik zuidwaarts via enkele dorpjes, parken en steden. Denk hier aan Byron Bay, Port Maquarie, The Entrance, Blue Mountain, Sydney, Canberra, Eden, Ben Boyd National Park, Sale, Phillip Island, Melbourne, Twelve Apostles Marine National Park. Met een hoop stops tussen door kun je op deze route enorm veel zien. Ik had een auto gehuurd om van de ene plek naar de andere plek te reizen. Dit is prima te doen, maar let erop dat je in de grote steden flink moet betalen om ergens te parkeren; ook bij hotels!!

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

Vanuit mijn eindpunt in Australië, Melbourne, reis ik verder naar Kuala Lumpur. In eerste instantie zou ik direct vliegen op Jakarta, maar door een wijziging in de dienstregeling had ik nu een tussenstop in Denpasar, Bali. Hierna vloog ik door naar Jakarta en moest ik het land ‘in’. Hierna checkte ik weer net zo snel in om naar mijn volgende vlucht te gaan, de KLM vlucht van Jakarta naar Kuala Lumpur. Dit is een Fith Freedom Flight. In Kuala Lumpur verbleef ik nog drie dagen. Het is een heerlijke stad om te genieten van de cultuur.

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

Voorbereidingen

Voordat je naar Australië gaat moet je even een aantal zaken voorbereiden en checken. Hieronder een aantal tips.

 • Regel een visum, dat doe je hier. Als je alleen op reis gaat heb je genoeg aan een toeristenvisum die je online aanvraagt. Deze kun je kosteloos aanvragen. Ga je er studeren, of werken, dan moet je een ander soort visumaanvragen. Dat kost je dan wel geld.
 • Vanuit Brisbane zou ik richting Melbourne gaan. Ik had ervoor gekozen om dit traject per auto af te leggen. Mijn huurauto had ik via Rentalcars geboekt bij ACE Rental. De huur kostte me op zichzelf niet zo veel, namelijk €370 voor 2,5 week incl. verzekering. Houd er rekening mee dat je ter plaatse nog moet betalen voor een eventuele ‘one way toeslag’ en ze proberen je ook een toll-pakket te verkopen. Ze gaven op het verhuurkantoor aan dat het veel voordeliger zou zijn om zo’n pakket af te sluiten. Of dat daadwerkelijk ook zo was weet ik niet. Je kunt achterhalen wat de verschillende tolwegen kosten. Een volgende keer zou ik dat doen. De auto was verder in goede conditie. Benzine is relatief goedkoop in Australië. Check op voorhand ook even de verkeersregels (en parkeerregels). Ik had eenmaal de auto in de verkeerde richting van de weg geparkeerd –>€180,-. Dat is best zuur.
 • Ben je er van bewust dat er in Australië veel meer zichtbaar wildlife is dan dat we in Nederland gewend zijn. Een kangoeroe op de weg is niets bijzonders, vooral niet in de avond/nacht. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.
 • Ik had geen internetkaartje in Australië. Ik maakte daarom gebruik van een offline kaarten-app, Here Maps. Een prima keuze om voordelig te kunnen navigeren.

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

Overnachtingen

Vooraf boekte ik al een aantal hotels. Een deel boekte ik via Accor Hotels en een deel via AirBnb. Tijdens mijn reis in Australië heb ik nog enkele verblijven geboekt die ik op voorhand niet had gereserveerd. Ik bekeek terplekke hoe intensief het autorijden daar was, maar ook in hoeverre de te rijden kilometers te doen zijn op een dag. Houd er in de winter (in Australië) rekening mee dat het rond 18.00u wel echt donker is. In de avond is het buiten de stad echt donker. De wegen zijn goed, maar hier en daar is er erg veel wild op de weg en dat zie je soms; soms op tijd of te laat. Wees dus voorzichtig!

Andere verblijven boekte ik via bijvoorbeeld de website van IHG en Booking.com.

Van verschillende hotels zal ik een review schrijven die ik later zal publiceren.

Hoe is het in Australië?

Australië is echt ‘laid back’, heerlijk ontspannen en ook relaxen. De mensen zijn er erg vriendelijk en maken graag met je een praatje of helpen je op weg. Het is een Westers land, dus goed ontwikkeld. Toch wonen er maar ongeveer 24 miljoen mensen in het immense land. Het overgrote deel van de bevolking woont langs de kust in een van de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Perth of Brisbane. Verder zijn ze verspreid over de vele kleine stadjes of dorpjes rondom het land. Ben je eenmaal de stad uit, dan is het een en al groen. Heuvel op en heuvel af. De natuur is hier zo schitterend, en toch wel anders dan dat we gewend zijn. Dieren die je misschien alleen maar in de dierentuin hebt gezien, een mooie sterrenhemel waarvan je hier alleen maar kunt dromen. Het is gewoon prachtig in Australië!

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

In een aantal artikelen zal ik jullie meenemen door dit relaxte land gelegen aan de andere kant van de wereld. Naast enkele bestemmingstips zal ik ook reviews van hotels, airlines en lounges plaatsen waar ik ben geweest. Ik zal dat in de volgende artikelen doen:

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Trip introductie laid back Australië & Kuala Lumpur

Reacties

 1. Vince zegt

  Wow leuk! Ik ben benieuwd!
  Vorig jaar hebben wij al een rondje australie gedaan en gaan in december weer voor 4 weken. Ook via seoul naar Brisbane en terug van Sydney via Seoul. Wij waren € 800 pp kwijt voor een ticket bij korean 😉 Maar wel bijna een jaar van tevoren geboekt zodra de tickets beschikbaar kwamen.
  Goedkoop tarief voor de huurauto! Wij zelf hebben goede ervaringen met sunnycars. Dit omdat zij hun verzekeringen goed op orde hebben en ook goede service bieden. Daarnaast maar 1 keer een one way fee hoeven te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *