Wat zijn Flight Freedoms?4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Flights Freedoms – dat klinkt moeilijk,  maar dat valt reuze mee.  Kort gesteld regelen de Freedoms de rechten van airlines in de lucht. Er zijn negen verschillende ‘Flights Freedoms’, waaronder de Fifth Freedom. Deze vijfde is waarschijnlijk voor passagiers een van de interessantste (lees hieronder waarom), want deze geeft het recht om betalende lading (passagiers) te vervoeren tussen twee ‘vreemde’ landen, op een route die begint of eindigt in de eigen staat. Een voorbeeld hiervan is een route van Garuda Indonesia van Jakarta via Amsterdam naar Londen, waarbij het stuk van Amsterdam naar Londen gezien wordt als een Fifth Freedom route (de twee ‘vreemde’ landen zijn dan Nederland en de UK).

Flight Freedoms

 • First Freedom: het recht om over het grondgebied van deelnemende staten te vliegen zonder daar te landen. Een voorbeeld is een KLM vlucht van Amsterdam naar Spanje dat vliegt over Frankrijk.
 • Second Freedom: het recht om op het grondgebied van deelnemende staten te landen om niet-commerciële redenen. Een voorbeeld is een Arkefly vlucht van Amsterdam naar Dubai dat stopt om te tanken in Bulgarije. Daarnaast kan dit ook gebruikt worden in geval van een nood landing.
 • Third Freedom: het recht om goederen, post en passagiers af te zetten die aan boord zijn gekomen op het grondgebied van de staat waar het vliegtuig geregistreerd staat. Een voorbeeld is een KLM vlucht van Amsterdam naar Londen met een Nederlands geregistreerd vliegtuig.
 • Fourth Freedom: het recht om goederen, post en passagiers met bestemming het grondgebied van de staat waar het vliegtuig geregistreerd staat aan boord te laten komen. Een voorbeeld is een KLM vlucht van Londen naar Amsterdam met een Nederlands geregistreerd vliegtuig. Dit is het tegenovergestelde van een Third Freedom Flight.
 • Fifth Freedom: het recht om betalende lading zoals goederen, post en passagiers te vervoeren tussen twee vreemde landen, op een route dat begint of eindigt in de eigen staat. Een voorbeeld is een vlucht van Garuda Indonesia van Jakarta naar Londen via Amsterdam. Het stuk tussen Amsterdam en Londen is de Fifth Freedom Flight.
 • Sixth Freedom: het recht om betalende lading zoals goederen, post en passagiers te vervoeren tussen twee vreemde staten, via de eigen staat. Een voorbeeld is een KLM vlucht van New York naar Londen via Amsterdam.
 • Seventh Freedom: het recht om betalende lading zoals goederen, post en passagiers tussen twee vreemde staten zonder de eigen staat aan te doen. Een voorbeeld is een vlucht van Easyjet van Amsterdam naar Hamburg.
 • Eighth Freedom: het recht om lading zoals goederen, post en passagiers te vervoeren tussen plaatsen in hetzelfde land, dat niet het land is waar het vliegtuig geregistreerd staat, op een route die  begint of eindigt in een andere of eigen staat. Dit is het geval tussen Europese bestemmingen en landen.
 • Ninth Freedom: het recht om betalende lading zoals goederen, post en passagiers te vervoeren tussen plaatsen in hetzelfde land, dat niet het land is waar het vliegtuig geregistreerd staat. Dit is hetzelfde als de Eighth Freedom Flight maar dan zonder de verplichting om te starten of eindigen in de eigen staat. Een voorbeeld is Easyjet tussen Parijs en Toulouse.

Voorbeelden van leuke Fifth Freedom Flights

Van de Freedoms is de vijfde een interessante voor passagiers. Altijd al een keer Singapore Airlines willen vliegen in een A380 maar niet richting het oosten? Dan kun je bijvoorbeeld tussen Frankfurt (FRA) en New York (JFK) vliegen. Een andere optie is om Air New Zealand te vliegen tussen London (LHR) en Los Angeles (LAX) in een B777. Je kunt ook Emirates vliegen tussen New York en Milaan, of met een B787 van LAN tussen Frankfurt en Madrid. Buiten deze voorbeelden is  er ook een optie vanaf Amsterdam die we al eerder noemden: je kunt met Garuda Indonesia van Amsterdam (AMS) naar Londen (LGW) met een 777-300ER. Ikvliegveel.com vloog op de inaugural flight gevlogen en we schreven ook een review van deze vlucht in Executive (Business) Class, die kun je hier terug vinden. Een grote lijst van Fifth Freedom Flights vind je hier (klik).

Wat  zijn de voordelen van Fifth Freedom Flights?

We gaan terug naar het voorbeeld Amsterdam naar Londen met Garuda Indonesia. Er vliegen veel verschillende maatschappijen tussen deze steden met narrow-body vliegtuigen. Deze vliegtuigen hebben vaak weinig beenruimte en de business class is niet zoals je dit kan verwachten op long-haul vluchten. Nu vliegt Garuda Indonesia met een wide-body vliegtuig tussen Amsterdam en Londen, met Internationale Economy, Business en zelfs First class. Een Economy ticket is vaak goedkoper met Garuda Indonesia dan dat je dit bij bijvoorbeeld British Airways boekt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld Business class vliegen voor een paar tientjes extra, zoals ik vorige maand deed.

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van Freedom Flights? Laat het hieronder weten!

Reacties

 1. Quds zegt

  In 1994… AMS-CDG met Varig… bijvoorbeeld.
  of meer recent: Etihad: BNE-SIN
  Interessant is ook wie die Freedom rights ‘vergeeft. Vroeger was dat een afdeling VADV bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik weet niet of de EU inmiddels zelf al de bevoegdheid naar zich heeft getrokken…

 2. Max zegt

  De vrijheden kloppen volledig maar je mag niet vergeten dat de ICAO deze vrijheden voorziet voor non-scheduled flights only. Commerciële vluchten zoals EK MXP-JFK of andere is noch steeds de toestemming van de overheden vereist …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *