Singapore Airlines start nieuwe Europese Fifth Freedom route2 min leestijd

Business Class in de A350-900ULR (Bron: Singapore Airlines)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een tijdje terug maakte Singapore Airline bekend tickets te gaan verkopen op de Fifth Freedom route Kopenhagen – Rome. Daar komt nu een nieuwe Fifth Freedom route bij, Singapore Airlines gaat namelijk ook tickets verkopen voor vluchten tussen Barcelona en Milaan Malpensa. Een mooie kans om binnen Europa widebody te vliegen.

Fifth Freedom vluchten

Het aanbod aan routes door luchtvaartmaatschappijen is aan allerlei regels gebonden. Zo mag bijvoorbeeld KLM niet zomaar een nieuwe route starten. En routes in het buitenland zijn al helemaal ongebruikelijk. Een uitzondering daarop is de zogenaamde Fifth Freedom vlucht. Dat is een verbinding tussen twee luchthavens waarbij beide bestemmingen niet in het land van herkomst liggen. Bij een Fifth Freedom vlucht is het voor de airline ook toegestaan om vliegtickets te verkopen op deze route. Wat bijvoorbeeld bij een vlucht met tussenstop vaak niet het geval is.

Een voorbeeld: KLM vliegt normaliter tussen Kuala Lumpur en Jakarta en verkoopt ook losse tickets op deze route. Dit is dan ook een Fifth Freedom vlucht. Zou KLM geen tickets mogen verkopen, dan is er geen sprake van een Fifth Freedom. Overigens was dit een populaire route omdat de prijs van de tickets heel erg laag was, ook in World Business Class. Een ander voorbeeld: KLM vliegt op het moment tussen Amsterdam en Calgary, met een tussenstop in Edmonton. Maar omdat het niet is toegestaan dat KLM vliegtickets verkoopt voor de vlucht Edmonton – Calgary is het geen Fifth Freedom vlucht.

Singapore Airlines A350
Airbus A350-900 van Singapore Airlines (Bron: Singapore Airlines)

Singapore Airlines

Singapore Airlines heeft al diverse Fifth Freedom vluchten. Denk bijvoorbeeld aan Frankfurt – New York, Manchester – Houston en Tokyo Narita – Los Angeles. Op deze routes mag Singapore Airlines dan ook passagiers op laten stappen. Een half jaar geleden kwam daar viermaal per week Kopenhagen – Rome bij.

Volgens de website Routes Online start start Singapore Airline (SIA) vanaf 17 januari 2022 met de route Barcelona – Milaan Malpensa. SIA vloog al naar Barcelona via Milaan, maar had geen toestemming om tickets te verkopen op het korte stuk. Daar is nu dus verandering in gekomen. SIA is van plan de route driemaal per week te vliegen, namelijk op maandag, woensdag en vrijdag. Hiervoor wordt de Airbus A350-900 ingezet. Volgens Routes Online en OAG vliegen low cost carriers Ryanair, easyJet en Vueling ook op deze route, maar zij zullen zeker een ander publiek aanspreken.

Het mooie van de Fifth Freedom vluchten is dat je vaak voor een relatief lage prijs widebody kunt vliegen in bijvoorbeeld Premium Economy, Business Class of zelfs First Class. Je kunt vaak een volledige service verwachten, ook al is het een korte vlucht. Binnen Europa komt dat bijvoorbeeld niet vaak voor. Bovendien is het een mooie kans om snel extra miles te verdienen of een elite status te behalen of te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *