Etihad Business Class Abu Dhabi – Bangkok7 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een stop van ongeveer 24 uur in Abu Dhabi was het voor mij weer tijd om naar het vliegveld te gaan om mijn reis naar Bangkok te vervolgen. Na een uitgebreid diner met uitzicht op de skyline van Abu Dhabi nam ik de taxi naar het vliegveld en na ongeveer een halfuur werd ik afgezet voor de deur van het vliegveld, waar een aparte ingang is voor Business en First Class-passagiers:

Abu Dhabi Airport
Ingang voor First & Business Class-passagiers

Zodra de taxi stilstond, werd meteen de deur opengemaakt en werd mijn koffer uit de kofferbak gehaald. Ik werd begeleid naar de check-in balie waar ik mijn boarding pass voor de vlucht naar Bangkok kreeg. Online inchecken was niet gelukt door een error en in Caïro hadden ze de vorige dag mijn boarding pass ook nog niet uit kunnen printen. Omdat ik vrij laat was met inchecken, was er helaas geen stoel aan het raam meer vrij op de kennelijk volle vlucht naar Bangkok. Ik nam dus maar genoegen met een stoel aan het gangpad en met mijn boardingpass ging ik door de veiligheids- en paspoortcontrole, waar gelukkig geen rij stond.

Etihad Business Class Lounge

Meteen na de controle bevond zich de ingang van de lounge, waar ik hartelijk welkom werd geheten. Omdat ik de hele dag rond had gelopen in Abu Dhabi, besloot ik eerst even op te frissen door onder de douche te springen. Er was meteen een badkamer beschikbaar, die stijlvol ingericht was:

Etihad Abu Dhabi Business class lounge
Badkamer in de lounge

In de douche bevonden zich heerlijke badproducten en -het belangrijkst- een grote regendouche met een hele goede waterdruk:

Etihad Abu Dhabi Business class lounge
Grote regendouche

Toen ik klaar was met douchen, werd ik gevraagd of ik een korte spabehandeling wilde. Etihad biedt business class passagiers een gratis massage of spabehandeling van ongeveer een kwartier aan. Ik besloot om een schoudermassage te nemen en een kwartier later liep ik heerlijk ontspannen weer de lounge in. De lounge was niet overdreven groot en op het eerste gezicht vrij druk. Aan het begin van de lounge was een buffet met wat eten en drinken en een bar. Verderop in de lounge waren wat zithoeken waar het gelukkig wat rustiger was.

Etihad Abu Dhabi Business class lounge
Bar in de lounge

Er was een goede selectie aan eten beschikbaar, maar ik was niet erg hongerig omdat ik net nog wat gegeten had. Ik besloot het dus bij een biertje en wat nootjes te houden.

Etihad Abu Dhabi Business class lounge
Een Hollands biertje in Abu Dhabi!

Ik ging wat studeren in de lounge en voor ik het wist, was het al tijd om aan boord te gaan van mijn vlucht naar Bangkok. Het vliegveld van Abu Dhabi is verrassend klein, dus in no-time stond ik voor de gate waar ik meteen aan boord kon van de Boeing 777-300ER die mij naar Bangkok zou brengen.

De vlucht: EY402 van Abu Dhabi naar Bangkok

Aan boord werd ik welkom geheten en naar mijn stoel gebracht, die de achterste stoel aan het gangpad was. Etihad heeft stoelen in een zigzagpatroon door de cabine staan, wat naar mijn idee ideaal is voor alleen reizende mensen. De stoelen aan het raam bieden ontzettend veel privacy, terwijl de stoelen aan het gangpad vrij erg ‘in het zicht’ staan:

Etihad Business Class
Mijn stoel: 11C
Etihad Business Class
Veel ruimte, maar weinig privacy

Bij mijn stoel lagen een (heerlijk zacht!) kussen, een dekbed en een menukaart klaar. Ook stond er een flesje water op mij te wachten:

Etihad Business Class
Flesje water in de stoel

Ik ging zitten en meteen werd er een glaasje champagne aangeboden. Dat nam ik natuurlijk graag aan!

Etihad Business Class
Glaasje champagne voor vertrek

Etihad schenkt wijn en champagne in mooie, stijlvolle glazen met een lange steel. Vaak zie je in vliegtuigen dat dat soort dranken in veel lagere glazen geschonken wordt, omdat ze dan minder snel omvallen. Ik vind het veel prettiger drinken uit een ‘echte’ champagneflûte, dus dat is een groot pluspunt bij Etihad! De champagne smaakte heerlijk en ik besloot voor vertrek nog wat met mijn stoelbediening te spelen.

Etihad Business Class
Stoelbediening en bediening voor het entertainmentsysteem

De stoelen in de business class van Etihad zijn ontzettend comfortabel en in veel verschillende standen te zetten. Ze gaan met één druk op de knop volledig vlak, wat ik altijd een groot voordeel vind. Sommige stoelen (zoals in de business class van Air New Zealand – klik hier voor de review) moeten ‘omgeklapt’ worden tot ze plat gaan. Dat kan erg vervelend zijn!

De veiligheidsinstructie werd vertoond en in de tussentijd besloot de crew even te gaan ‘spelen’ met de mood lighting, de cabine veranderde dus constant van kleur:

http://ikvliegveel.com/air-new-zealand-papeete/
Groene cabine!

Na een flink stuk taxiën vertrok de Boeing 777-300ER richting Bangkok. Omdat ik vanuit mijn stoel moeilijk uit het raam kon kijken, volgde ik op de kaart maar hoe het opstijgproces verliep:

Etihad Business Class
Op naar Bangkok!

Tijdens het opstijgen nam ik het menu door. Het menu bestond, zoals ik dat ook op eerdere nachtvluchten van Etihad had gezien, uit opties voor het diner, een ‘kitchen anytime’-menu, een ontbijt en een aparte ‘flyer’ voor alcoholische dranken:

Het lampje ‘stoelriemen vast’ ging uit en meteen kwam er een stewardess mijn bestelling opnemen. Ze legde uit dat veel mensen op zo’n korte nachtvlucht (amper 6 uur) niet volledig willen dineren, dus dat ik alles van het menu ook los kon bestellen. Ik besloot alleen een voorgerecht en een nagerecht te nemen. Ze nam meteen mijn keuze voor drankjes op, zodat ze alles ‘zo snel en vlekkeloos mogelijk’ kon serveren en zodat ik nog genoeg slaap kon pakken. Terwijl ze mijn bestelling in orde ging maken, zette ik mijn stoel in een meer comfortabele stand en kroop ik lekker onder het dekbed:

Etihad Business Class
Klaar voor de nachtvlucht!

Meteen kwam de vriendelijke stewardess nog een glaasje champagne en een bakje (heerlijke!) nootjes brengen – ‘om te wachten op mijn voorgerecht’.

Etihad Business Class

Champagne en nootjes

Vrij snel werd vervolgens mijn voorgerecht gebracht. Op mijn vlucht vanuit Caïro (klik hier voor de review) vond ik de Arabische mezze erg lekker, dus die had ik weer besteld.

Etihad Business Class
Arabische mezze als voorgerecht

Het voorgerecht was weer heerlijk, dus ik had het in no-time op. De crew hield mij goed in de gaten: meteen werd gevraagd of ik mijn nagerecht wilde. Ik zei dat ik dat graag wilde en meteen werd mijn kaasplankje gebracht, dat ook heerlijk smaakte.

Etihad Business Class
Kaasplankje met port

Het was duidelijk dat iedereen even wat slaap wilde meepakken op deze vlucht: ondertussen was vrijwel iedereen aan het slapen, de cabinelichten werden gedimd en de ‘sterrenhemel’ ging aan:

Etihad Business Class
‘Sterrenhemel’ op het plafond

Ik besloot ook mijn stoel in de slaapstand te zetten en ik pakte een paar uur heerlijke slaap mee. Toen ik wakker werd, was het nog maar een klein stukje naar Bangkok:

Etihad Business Class
Bijna in Bangkok!

Zodra de crew zag dat ik wakker was, werd mij gevraagd of ik wat wilde eten voor het ontbijt. Ik mocht weer alles los bestellen van het menu. Omdat ik niet zo’n grote ontbijter ben, besloot ik voor wat fruit en een smoothie te gaan, die meteen gebracht werden:

Etihad Business Class
Ontbijten met vers fruit

Na mijn ontbijtje landde de Boeing 777 met een flinke klap op de grond en was ik aangekomen in Thailand. Er werden fast-track-immigratiekaarten uitgedeeld en zonder in de rij te staan liet ik mijn paspoort stempelen en kon ik mijn koffer ophalen: klaar voor een vakantie in Thailand!

Conclusie

Opnieuw was ik erg onder de indruk van Etihad. De service is vriendelijk, snel en efficiënt, de stoelen zijn erg comfortabel en het eten is heerlijk. Het is leuk hoe Etihad het concept van ‘flexibel eten’ écht in de praktijk brengt: je kunt precies eten wat en wanneer je wilt en kunt ook combinaties van gerechten op het menu kiezen. De stoelen zijn erg comfortabel en ideaal voor passagiers die alleen reizen. Een stoel aan het raam is aanzienlijk beter dan een stoel aan het gangpad, dus ik hoop op mijn volgende business class-vlucht met Etihad toch écht een ‘goede stoel’ te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *