Bestemmingstips Kuala Lumpur – Maleisië8 min leestijd

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. In deze moderne metropool vind je het authentieke Maleisië verweven met het moderne Azië. Locals noemen de stad KL. Na mijn reis in Australië is het hier toch wel wat stressvoller en bovenal een stuk warmer dan de winterse temperaturen in Australië. In totaal ben ik drie dagen in Kuala Lumpur geweest. Enkele bestemmingstips zal ik in dit artikel voor je op een rijtje zetten.

Kuala Lumpur

De stad Kuala Lumpur is ingedeeld in een aantal gebieden die interessant zijn om te bezoeken. Het gemakkelijkst kun je je verplaatsen per taxi, bijvoorbeeld via de Grab App. Grab is eigenlijk hetzelfde als Uber. Er zijn ook bussen, metro’s, een monorail en treinen. Helaas is het allemaal niet heel praktisch op elkaar aangesloten, waardoor je met het OV erg aan het (om)reizen bent. Aangezien veel inwoners van Kuala Lumpur ook reizen met de auto is het in de ochtend en avond erg druk en kan het heel erg lang duren voordat je op de plaats van bestemming bent. Houd hier dus zeker rekening mee.

Mocht je met het OV willen reizen dan is het belangrijk te weten dat je hier niet kunt pinnen om een kaartje aan te schaffen. Zorg dus dat je contant geld bij je hebt. Het OV is erg goedkoop. Maar de taxi is ook zeer betaalbaar.

Batu Caves

Een van de meest bezochte attracties zijn wellicht de Batu Caves in het noorden van de stad. Je kunt hier gemakkelijk heen per taxi, maar er is ook metrostation vlakbij de Batu Caves. Bij deze attractie kan het erg druk zijn. Niet alleen met mensen maar ook met apen. Het bezoeken van de Batu Caves is gratis, althans het algemene gedeelte. Voor de Batu Caves staat een groot standbeeld van oorlogsgod Murugan.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Middels zo’n 280 treden kun je de trappen naar grootste van de drie grotten, namelijk de Kathedraalgrot of Tempelgrot. Deze grot is gratis te bezoeken, hier binnen zijn verschillende beelden van goden en verschillende tempeltjes die je kunt bekijken.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

De tocht naar boven via de trappen is alleen al een uitdaging. Niet zo zeer vanwege de warmte en de hoogte. Nee het is een uitdaging vanwege de vele Java apen. Veel bezoekers willen deze beestjes, die er schattig uitzien maar agressief kunnen zijn, wat eten geven en er mee op de foto. Maar pas op voor je spullen, want ze pakken alles zo uit je handen en worden agressief als je het niet afgeeft.
Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Je kunt ook de Dark Caves bezoeken, hiervoor moet je een kleine entree betalen. In de Dark Cave ga je onder leiding van een gids door de kalksteengrotten wandelen. Goede conditie en schoenen zijn belangrijk.

Rondom de Batu Caves zijn verschillende winkeltjes waar je wat souvenirs kunt kopen. Her en der kun je ook eten en drinken kopen. Ik vond de Batu Caves leuk om te bezoeken, maar kan me voorstellen dat het minder leuk is als het hier erg druk is.

Taman Tasik Titiwangsa

Iets ten zuiden van Batu Caves kun het Titiwangsa Lake Park bezoeken (op dit moment wel gesloten t/m 2019 i.v.m. werkzaamheden).

Dit park is gelegen aan het Titiwangsa Meer. Het beschikt over goede wandelpaden, bankjes, restaurantjes en winkeltjes. Het is een leuk park om de drukte van de stad te ontvluchten. Daarnaast heb je hier ook een mooi uitzicht op de skyline van de stad.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Op de splitsing van de Klang

Rondom de splitsing van de Klang rivier kun je enkele leuke bezienswaardigheden bezoeken. Rondom dit gebied is van oorsprong de stad Kuala Lumpur.

Een bezoek aan het prachtige Sultan Abdul Samad-gebouw is zeker de moeite waard. In de tijd van de Britse overheerser was dit het regeringsgebouw, later het gerechtsgebouw.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië
Sultan Abdul Samad-gebouw

Tegenover het gebouw vind je het Merdeke Plein. In de avond is het hier gezellig met allemaal locals die hier bijeenkomen. Aan het plein bevinden zich ook de TMS Art Gallery en Kuala Lumpur City Gallery. Iets verder kun je nog naar het gratis National Textile Museum. Via een kleine expositie vertelt men over de textielhistorie van dit gebied. Zeker een bezoek waard.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Waar de Klang rivier splitst in de Klang en de Gombak staat ook de Jamek Moskee. Dit is een van de oudste moskeeën van Kuala Lumpur.

China Town

Dan is er nog het gebied dat ze China Town noemen. In dit gebied vind je vele leuke winkeltjes, een overdekt winkelcentrum genaamd ‘Central Market’ en een mooi Hindoeïstische tempel. De Central Market is zeker leuk om rond te wandelen op zoek nog naar wat (goedkopere) souvenirs. De keuze is hier enorm, van magneten, kaarten tot grotere artikelen die je ook thuis kunt laten bezorgen.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië
Central Market

In het gebied zijn tevens vele restaurantjes en barretjes die prettig zijn om even af te koelen en wat te eten en drinken.

Ook in deze wijk vind je de oudste Hindu Tempel, namelijk de Sri Mahamariamman Temple. Loop zeker even langs om het prachtige beeldwerk te aanschouwen. Je kunt de tempel ook binnen, maar uiteraard wel op de blote voeten.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Petronas Towers

Op nagenoeg elke foto van de skyline van Kuala Lumpur staan natuurlijk de iconische Petronas torens. Een bezoek aan de stad is natuurlijk niet compleet als je torens niet van dichtbij hebt gezien. Alhoewel het gebouw in 1998 werd opgeleverd als het hoofdkantoor van oliebedrijf Petronas oogt het er nog steeds zeer modern. Het ontwerp is geïnspireerd op islamitische invloeden. Het gebouw weerspiegelt de vijf pilaren van de islam. De torens moeten minaretten van een moskee voorstellen. Onder de torens is een groot winkelcentrum gevestigd.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

Het is mogelijk om de torens te bezoeken. Dagelijks wordt een beperkt aantal tickets beschikbaar gesteld. Hiervan is de helft vooraf online beschikbaar. Een tour duurt 45 minuten met als hoogtepunt de brug tussen beide torens op de 41ste verdieping. Vervolgens kun je nog een kijkje nemen op het observatieplatform op de 86ste verdieping. Mocht je online nog geen kaartje gekocht hebben zorg er dan voor dat je er vroeg bij bent anders zijn de tickets uitverkocht. Tickets kosten 80 MYR wat gelijkstaat aan ongeveer € 17. Op maandag is de toren gesloten voor bezoek.

Mocht je geen tijd hebben om de torens zelf te bezoeken. Een kijkje bij de toren in de avond is al heel indrukwekkend. Let wel goed op dat je geen selfiestick in je oog krijgt 😉 .

KLCC Park

Achter de torens is een park met fonteinen aangelegd. Hier is ook een kinderspeeltuin te vinden. Vanuit het park heb je verschillende mooie plekjes waar je een foto kunt maken van de torens. In de avond wordt hier een water- en lichtshow opgevoerd voor de torens. In de gebouwen rondom het park zijn diverse restaurants te vinden.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - MaleisiëBestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië

KL Tower en Forest Park

Een andere leuke bezienswaardigheid is de KL Tower en het bijbehorende park. Vanuit de toren heb je rondom een prachtig uitzicht op de stad. Het mooie is dat je hier ook uitzicht hebt op de Petronas Towers en de grote hotels in de omgeving.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië
KL Tower
Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië
Uitzicht vanuit KL Tower

Rondom de toren zijn diverse eetgelegenheden. Ook zijn er nog andere attracties, zoals een soort dierentuin en een aquarium. Daarnaast raad ik het Bukit Nanas Forest Reserve aan. Dit is een stukje tropisch bos midden in de stad. Er is een Canopy Walk uitgezet tussen de bomen. Hier loop je op een aantal meters hoogte tussen diverse soorten tropische bomen door. Let op dat er in dit stukje bos slangen en grote spinnen voorkomen. De juiste bedekkende kleding is dus wel aan te raden.

Bestemmingstips Kuala Lumpur - Maleisië
KL Forest Park

De toegangsprijs voor de KL Tower is vergelijkbaar met de Petronas torens. Je kunt een gratis shuttlebus nemen aangezien de toren op een heuvel staat. Met het warme weer in de stad is dit een welkome faciliteit. Het Forest Park is gratis toegankelijk.

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *