Bestemmingstips: Melbourne – Australië6 min leestijd

Bestemmingstips Melbourne - Australië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Alweer mijn laatste grote bestemming van deze reis in Australië, de stad Melbourne. Hierna rij ik alleen nog door via de Great Ocean Road naar enkele pracht plekken alvorens ik via Melbourne Airport in de richting van Kuala Lumpur reis. In Melbourne verblijf ik zo’n 3 dagen en bezoek ik verschillende leuke plekjes. Melbourne is echt een leuke stad om zeker geweest te zijn. Heel divers, stad, natuur, zee, ontspannen en vriendelijk. In deze bestemmingstips dus meer over metropool Melbourne.

Zuidelijk Melbourne

Zoals eerder al verteld, kwam ik een dag eerder aan in Melbourne. Gewoon om het even wat rustiger aan te doen. Ik verbleef hier in het Mercure Albert Park dat gelegen is aan het gelijknamige Albert Park. In deze review meer over dit hotel. Rondom dit hotel in het zuiden van Melbourne zijn enkele leuke bezienswaardigheden te vinden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de wijk Brighton. Pak de trein naar station Brighton Beach of Middle Brighton.

Bestemmingstips Melbourne - AustraliëWandel door het kleine centrum met typische winkeltjes of start je wandeling aan het strand. Sla zeker de Brighton Bathing Boxes niet over. Deze strandhuisjes zijn beschilderd in felle kleuren of mooie schilderingen en staan dus aan het strand. Op de achtergrond zie je de skyline van downtown Melbourne.

Bestemmingstips Melbourne - Australië Bestemmingstips Melbourne - Australië

Of wandel naar St. Kilda. Hier zijn genoeg activiteiten. Wat dacht je van de St. Kilda Pier. Elke dag bij zonsondergang is het hier een drukte van jewelste. Dit vanwege de pinguïns die dan uit het water komen en hun slaapplek gaan opzoeken. Erg leuk om te zien uiteraard, maar je moet op tijd zijn wil je een goed plekje bemachtigen. Vlakbij de pier is ook het Luna Park en de Catani Tuinen. Op zondag is er ook de St. Kilda Esplanada Markt (10.00-16.00 uur). In deze wijk is ook nog het Joods Museum wat een kijkje geeft in de Joodse gemeenschap in Melbourne. Het museum kost tussen de $6 en $12,-

Bestemmingstips Melbourne - Australië

Bestemmingstips Melbourne - Australië
Catani Tuinen

Dan is er tegenover het Mercure Albert Park nog het Albert park waar je heerlijk kunt picknicken of wandelen. Dit is zeker een aanrader in de zomer.

Vervoer

In Melbourne kun je je gemakkelijk verplaatsten. Bijvoorbeeld te voet, maar ook met de tram. Er is ook een tram die je langs de historische plekken en hoogtepunten van de stad brengt. Gebruik daarvoor de gratis City Circle tram, hier kun je de op- en uitstapplekken vinden (inclusief tijden).

Bestemmingstips Melbourne - Australië
De Gratis City Circle Tram

Ook kun je prima wandelen in de stad. Echter liggen sommige bezienswaardigheden best een eindje uit elkaar. Bijvoorbeeld de wijken New Quay en Docklands zijn best ver vanuit Central Melbourne. Hiervoor zou de City Circle tram een goede uitweg zijn. Verder rijden er ook bussen en andere trams door de stad, deze moet je wel betalen middels de myki card. Wil je het liever wat sportiever doen dan kun je een fiets huren bij verschillende partijen in de stad.

Central Melbourne

Het centrum van de stad, Central Melbourne, heeft eigenlijk wel de meeste bezienswaardigheden van de stad. Je vindt hier verschillende musea, winkelcentra, parken, pleinen en historische gebouwen. Enkele musea zijn gratis. Zelf bezocht ik bijvoorbeeld het Ian Potter Centre, een galerie met verschillende soorten kunst uit Australië zelf, verdeeld over 3 etages in een modern gebouw.

Bestemmingstips Melbourne - AustraliëHet museum is gelegen op het Federation Square van waaruit je uitkijkt op het Flinders Street Station en de St. Paul’s Cathedral.

Bestemmingstips Melbourne - Australië
Links: Flinders Street Station. Rechts: St. Paul’s Cathedral, Federation Square

Zelf maakte ik hier een wandeling langs enkele bekende bezienswaardigheden. Hierbij gebruikte ik de wandeling uit de Lonely Planet Australië.

Het brengt je verder langs leuke plekjes met cafeetjes en restaurantjes, oude winkelcentra (Block Arcada & Royal Arcade), het gemeentjehuis en enkele kerken. Wat ik erg leuk vond was dat er vele steegjes zijn die zeker de moeite zijn voor een bezoekje. Hier zijn namelijk prachtige tekeningen met graffiti gemaakt. Check dit zeker bij bijvoorbeeld Duckboard Place en schiet een van de steegjes in.

Bestemmingstips Melbourne - Australië

Rondom de Yarra

Ten zuiden van de rivier de Yarra bevinden zich enkele grote parken die zeker de moeite waard zijn om lekker door heen te struinen. Wat dacht je van het Yarra Park, waar ook de Melbourne Cricket Grounds zich bevinden. Daarnaast zijn er nog de volgende parken:

  • Queen Victoria Gardens,
  • Alexandra Gardens,
  • Park Kings Domain,
  • Botanische Tuinen,
  • Shrine of Remembrance.

De hierboven genoemde parken liggen eigenlijk allemaal in hetzelfde gebied. Op weg naar de Shrine of Remembrance, dat zeker een bezoek waard is, kom je door bijna alle andere parkene. Ten oosten van de Shrine of Remembrance liggen de Botanische Tuinen die gratis te bezoeken zijn.

Bestemmingstips Melbourne - Australië
Links: Shrine of Remembrance. Rechts: Botanische Tuin
Bestemmingstips Melbourne - Australië
Yarra River

Carlton en Fitzroy

Rondom mijn verblijf in Melbourne, het Ibis Melbourne Swantson Street, bevinden zich de wijken Carlton en Fitzroy. In Carlton heb je enkele authentieke woningen/gebouwen.

Bestemmingstips Melbourne - AustraliëHier bevinden zich ook de relaxte Carlton Gardens. Zowel in de zomer als de winter is het leuk om hier te genieten in het gras van de rust en de mensen die in het park wandelen en sport beoefenen. In het park bevinden zich ook het Melbourne Museum en de Royal Exhibition Building. Beide musea zijn niet gratis. In het Melbourne Museum ga je terug in de tijd, zowel op natuurlijk als cultureel gebied. Er zijn fossielen van bijvoorbeeld dino’s, maar ook 3D vulkanen. In de Royal Exhibition Building is een tentoonstelling te zien over de Industriële Revolutie, het Britse Rijk en de 19e-eeuwse economische groei.

Bestemmingstips Melbourne - Australië
Royal Exhibition Building

In de beide wijken zijn verder tal van leuke en trendy cafeetjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten of uit kunt gaan.

Uiteraard zijn er nog veel meer bestemmingstips in Melbourne. In dit artikel heb ik de dingen op een rijtje gezet die ik zeker de moeite vond tijdens mijn bezoek.

Artikelenreeks

Foto’s: M. den Turck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *