Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam – Seoul5 min leestijd

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eerder schreef ik de tripintroductie van Australië al. Hierin kon je lezen hoe mijn route door Australië van afgelopen zomer ging. Middels verschillende artikelen zal ik jullie door dit prachtige land mee op reis nemen. In dit artikel komt het Economy Comfort product van KLM in de Boeing 747 aan bod. Vanuit Amsterdam vloog ik in iets meer dan tien uur naar de hoofdstad van Zuid-Korea, waar ik een overstap had van ongeveer 5 uur. Hierna vervolgde ik mijn reis naar Australië, daarover later meer.

Boeing 747-400

KLM heeft eigenlijk twee soorten cabines, namelijk:

 • World Business Class (ook wel afgekort tot WBC),
 • Economy Class.

In de Economy Class heeft de maatschappij naast de standaard stoelen nog een wat luxere product genaamd Economy Comfort. Dit is geen apart klasse, maar deze stoelen bevinden zich wel vooraan in het toestel, achter Business Class. Het grootste verschil zit hem in het hard product. De stoelen zijn namelijk verder verstelbaar naar achter en je hebt 10 cm meer beenruimte.

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul
Stoelindeling Boeing 747-400
©KLM

Boarding

Mocht je in Economy Comfort zitten, dan mag je helaas niet eerder aan boord.  Heb je een Elite Plus status bij Flying Blue, dan mag je natuurlijk wel eerder aan boord. Bij binnenkomst in de Boeing 747-400 is rechts de reguliere Economy cabine. Rechtdoor kun je de trap omhoog voor de World Business Class; daarover kun je hier meer lezen. Ga je gelijk naar links dan kom je in een aparte ruimte die speciaal voor de Economy Comfort reizigers is.

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul
Economy Comfort Cabine

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - SeoulLoop je door deze cabine dan kun je ook nog in het voorstel gedeelte van het toestel komen waar ook nog World Business Class te vinden is, daarover hier meer. Het fijne aan deze Economy Comfort is dat het in dit toestel wel aanvoelt als een aparte klasse. Na vertrek gaan namelijk voor en achter de gordijntjes dicht en komen er hier geen andere reizigers.

Economy Comfort

Naast het voordeel dat er verder geen andere reizigers komen, zoals hierboven al aangegeven, zijn er nog enkele andere voordelen aan de Economy Comfort bij KLM. Zo kunnen de stoelen tot tweemaal verder naar achteren worden versteld (13 cm), maar ook heb je ongeveer 10 cm meer beenruimte. Zelf heb ik dit als erg prettig ervaren. Helaas zit er onder enkele stoelen wel een kastje voor het inflight entertainmentsysteem. Hierdoor heb je soms iets minder beenruimte onder de stoel voor je.

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul

De configuratie in de Boeing 747-400 (Combi) is een 3-2 opstelling. Drie stoelen aan de buitenkant van het toestel en twee stoelen langs elkaar in het midden. Aan de rechterkant daarvan zit een muur, waarachter de keuken zit. Doordat hier dus een muur zit heb je iets meer ruimte om bij de meest rechterstoel nog wat spullen neer te zetten. Achterin de Economy Comfort cabine is een tappunt voor water. Er staan ook bekertjes bij.

De vlucht

De vlucht zelf was prima. De Economy Comfort zat niet helemaal vol. In deze cabine was een stewardess aanwezig die van begin tot eind hielp. Aangezien de nieuwe maaltijden service net gestart was, moest men nog goed bekijken hoe dat allemaal werkt. Daarover heb ik hier en hier meer geschreven. Af en toe kwam het dus nog wat rommelig over, omdat ze dus nog niet exact wisten hoe het allemaal moest.

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul

Doordat je meer beenruimte hebt en je stoel verder naar achter kunt zetten kun je net wat meer uitrusten vind ik persoonlijk. Helaas zijn het nog wel de oudere stoelen. Daardoor heb je ook het oudere inflight entertainmentsysteem. Het is een kleiner en minder duidelijk scherm. De afstandsbediening om het systeem te laten werken zit in de armrest. Daarnaast werkte het tijdens deze vlucht ook niet altijd, wat ik overigens op voorgaande vluchten in de Boeing 747 ook al wel eens gemerkt heb.

Review KLM Boeing 747 Economy Comfort Amsterdam - Seoul
Entertainment Systeem

Net voor aankomst sprak de piloot ons bij met de laatste aankomstinformatie. Bij aankomst op het vliegveld van Seoul mochten eerst de Business Class reizigers het toestel verlaten, waarna de Economy Comfort en daarna de Economy reizigers het toestel mochten verlaten.

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Overzicht

Publicatie Datum

15 September 2018

Voordelen

- Voldoende beenruimte,
- Rugleuning verder naar achter,
- Afgesloten Economy Comfort cabine,
- Vriendelijke personeel.

Nadelen

- Wellicht een kastje voor het entertainmentsysteem onder de stoel voor je. Hierdoor minder voetruimte.
- Oudere stoelen.
- Inflight entertainmentsysteem verouderd en werkte niet goed in het begin, dus moest enkele malen worden gereset.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Het Economy Comfort product van KLM is niet enorm verschillende van het Economy product. Echter heb je meer beenruimte en kan je stoel verder naar achter worden ingesteld. Hierdoor kun je net wat beter uitrusten. In de Boeing 747 is daarnaast de cabine verder afgesloten van de reguliere Economy, wat niet in andere toestellen van KLM is. Dit vind ik zelf wel een pluspunt. De Boeing 747 blijft een interessant toestel, helaas verlaat dit toestel de KLM vloot op korte termijn. Verder heb ik een goede vlucht gehad in het Economy Comfort product van KLM. Het was ook fijn dat de stewardess voldoende tijd voor je had om een praatje met je te maken. Als je geen Flying Blue Platinum status hebt, moet je deze stoelopties bijbetalen. Afhankelijk van je eventuele status bij Flying Blue moet je meer of minder bijbetalen. Zelf heb ik er deze keer niet voor hoeven te betalen, maar ik weet niet of ik dat een volgende keer wel zou moeten doen. De prijzen lopen soms best aardig op, en naast de beenruimte en recline is er geen enorm verschil. Zeker niet in een ander toestel van KLM.

5 min leestijd">
4.1

Reacties

 1. Waltet zegt

  Heel dat gedoe met wie als eerste mag boarden…. Wat een onzin, ze vertrekken als iedereen er is… Lekker achter in wachtruimte je krant lezen… Dat lukt niet meer aan boord….

 2. Vanduyn zegt

  Ben het niet eens wat hier wordt gezegd over de KLM ik ga een ieder geval niet meer met de KLM want toestel uit jaar nul geen entertainment zoals ik op de heen weg had bij delta het het niet te eten pasta of kip dat uit de vriezer komt en weinig been ruimte door oud materiaal voor mij geen KLM dan nog liever met B/A naar de usa

 3. Peter zegt

  Door Europa vlieg ik graag met KLM in de economy class , op de lange vluchten naar USA vlieg ik Delta in Business Class was echt goed is met veel privacy en naar het Verre Oosten en Africa met Emirates maar uitsluitend in de A380.
  Ga volgende maand naar New York met Norwegian in Business Class ben benieuwd hoe dat bevalt

 4. Ruud zegt

  De 747 probeer ik te vermijden als ik boek. Lijkt me ook enigszins claustrofobisch om in dit economy comfort-gedeelte te zitten eerlijk gezegd, zo veel smaller.

  Hoe dan ook, de laatste 747 is er binnen een jaar uit. De schermpjes met 4:3-verhouding zijn echt heel erg antiek nu en op een dagvlucht maak ik er veelvuldig gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *