Bestemmingstips: Canberra – Hoofdstad Australië6 min leestijd

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Canberra, de hoofdstad van gigantisch Australië, ligt veelal niet op de route van de gemiddelde reiziger door Australië. Eigenlijk onterecht. Het is een plek die een bezoek zeker waard is. Zoals al aangegeven is het dus de hoofdstad van Australië, maar dat zou je in eerste opzicht niet zeggen als je kijkt naar de grootte van de stad. Eigenlijk is het te vergelijken met Ottawa, de hoofdstad van Canada wat ook redelijk klein qua omvang is. Tijdens mijn trip door Australië bezocht ik deze leuke stad dan ook. Ik verbleef ook in Canberra en wel in het Mercure Canberra. Van hieruit kon ik ook gemakkelijk verschillende bezienswaardigheden bezoeken. In dit artikel zet ik enkele bestemmingstips voor je op een rijtje.

Locatie

Canberra ligt in de deelstad Australian Capital Territory. Met nog geen 400.000 inwoners is het de zevende stad qua grootte in Australië. Canberra ligt op bijna 600 meter hoogte, wat zeker te merken is qua temperatuur. Ook ligt het niet heel dicht bij zee, dus heeft het hier weinig invloeden uit. Sydney ligt op 250 km noordoosten en Melbourne op maar liefst 650 km zuidwesten van Canberra. Via enkele snelwegen kun je je ook gemakkelijk verplaatsen naar de omgeving of andere grote steden in Australië. Let er bij het rijden in de avond zeker op dat Canberra een enorme populatie aan kangoeroes heeft. Tijdens mijn reis zuidwaarts kwam ik er enorm veel tegen, waarvan eveneens een grootdeel niet meer leefde en langs de weg lag. Mocht je niet met de auto willen gaan naar Canberra, dan kun je ook met het vliegtuig of de bus naar de hoofdstad rijden.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië
Locatie Canberra ten opzichte van andere grote plaatsen in Australië.

Australian War Memorial

Het eerste bezoek tijdens mijn verblijf in Canberra was het bezoek aan de Australian War Memorial. Het is een herinneringsplek, en tevens een museum. Er worden hier verschillende oorlogen herdacht waarbij Australische soldaten aanwezig waren.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad AustraliëHet museum en de Memorial zijn gratis bezoeken. Het museum is erg uitgebreid en netjes ingericht. Over verschillende verdiepingen en zones zijn de bijdrages van de Australische soldaten goed in beeld gebracht. Buiten staan verschillende voertuigen die gebruikt zijn tijdens de oorlogen. Het is een mooi en zeer interessant museum om naar toe te gaan.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië

Parliament House

Vanaf de Australian War Memorial kun je het al zien liggen, het Australische Parlement op Capital Hill. Parliament House kun je vinden in eigenlijk het midden van de stad Canberra. Hier omheen is de rest van de stad aangelegd. Je kunt een bezoek brengen aan het Parliament, meer over de tour kun je via deze website vinden. Op gezette tijden zijn er ook rondleidingen door het enorme gebouw. Er zijn gratis rondleidingen en ook betaalde rondleidingen. Zelf maakte ik gebruik van de gratis rondleiding. Men vertelt tijdens de rondleiding wat over hoe het parlement in Australië is opgebouwd. Elke minister-president die het land ooit heeft geleid, heeft een schilderij laten maken nadat zijn of haar periode afgelopen was. Deze hangen in een grote hal. Tijdens de rondleiding krijg je ook allerlei leuke weetjes te horen van deze mensen.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië
De indrukwekkende entreehal

Ook bezoek je het ‘Huis van Afgevaardigden’ en ‘het Australische Senaat’. In de verschillende ruimtes wordt tevens vertelt over hoe het politieke systeem werkt. Eigenlijk is het ook een kopie van het Britse systeem. Queen Elizabeth II van Groot-Brittannië heeft ook hier haar eigen stoel, al is ze al lang niet meer geweest, maar wel het staatshoofd van Australië.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië
Huis van afgevaardigden
Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië
Het senaat

Kortom, het is een leuk inkijkje in de het Australische politieke systeem en zeker een bezoekje waard. Ook is het bijzonder te horen hoe het idee gekomen is hier het parlement te bouwen en uit welke materialen het is opgebouwd.

Kom je met de auto, dan moet je parkeren in de parkeergarage. Bij binnenkomst moet je daarna al gauw langs de security. In het Parliament House is ook een toeristenwinkeltje waar je wat spulletjes kunt kopen. Wil je tijdens de rondleiding niet rondlopen met je spullen, dan kun je deze achterlaten bij de garderobe.

Weston Park

Er liggen verschillende parkjes aan Lake Burley Griffin die zeker een bezoek waard zijn. Zelf wilde ik graag nog de kangoeroes van dichtbij zien. Vandaar dat ik dit park bezocht, want de kans was groot dat het hier zou lukken. Naast de mooie omgeving, kun je hier heerlijk wandelen en dus kangoeroes vinden. Ook mooie vogels zijn in groten getale aanwezig. Blijf wel enigszins op afstand, want als ze zich aangevallen voelen, dan zullen ze dit laten merken.

Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië Bestemmingstips, Canberra – Hoofdstad Australië

Ontdek

Natuurlijk is er verder in Canberra ook nog veel meer te bezoeken. Er zijn verschillende musea of andere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • National Gallery of Australia,
  • National Portrait Gallery,
  • Australian National Botanic Gardens,
  • National Zoo & Aquarium,
  • Museum of Australian Democrazy,
  • National Library of Australia,
  • National Arboretum,
  • Royal Australian Mint,
  • En nog heel veel meer.

Wat erg fijn is dat de meeste musea gratis zijn of ze vragen maar een kleine toegangsprijs. Naast de hierboven genoemde musea of bezienswaardigheden zijn er ook nog tal van andere zaken te bezoeken. Ook zijn er verschillende natuurgebieden waar je bijvoorbeeld heerlijk kunt wandelen. Al met al is Canberra een leuke stad die zeker een bezoek waard is. Een of twee dagen zou ik er zeker voor uittrekken.

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *