Bestemmingstips: Oostkust Australië – Brisbane8 min leestijd

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Daar sta je dan, na een reis van ruim 28 uur ben ik aangekomen in Brisbane, Australië. Helaas minder geslapen dan wellicht nodig was geweest. In die 28 uur heb ik er een vlucht van Amsterdam naar Seoul, een overstap van iets meer dan 5 uur in Seoul en een vlucht van Seoul naar Brisbane opzitten. Bij aankomst in Brisbane is het nog maar iets na zes uur in de ochtend. Ik heb dus nog een hele dag voor me. Ik kan je vertellen dat het me toch wel even geduurd heeft voordat ik gewend was aan het grote tijdverschil tussen Nederland en Australië. In deze bestemmingstips zal ik je vertellen over mijn ervaring met de bruisende stad Brisbane aan de Oostkust van Australië.

Locatie

Brisbane ligt ongeveer in het midden van de oostkust van Australië. Ten zuiden van Brisbane ligt onder andere de Gold Coast en Sydney. Naar het noorden toe kom je uit in bijvoorbeeld Cairns en daar vind je ook de Great Barrier Reaf.

Als je aankomt op het internationale vliegveld van Brisbane kun je op verschillende manieren naar het centrum. Je kunt een auto huren, bijvoorbeeld om de reis ook verder per auto af te leggen. Ook kun je gebruik maken van taxi en OV. Ik vond het persoonlijk wat lastig om erachter te komen hoe je het gemakkelijkst met de bus naar de stad kon komen. Daarom heb ik uiteindelijk ook gebruik gemaakt van de Airtrain. Dit is een trein die je gemakkelijk in ongeveer 20 minuten in het centrum van Brisbane brengt.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Airtrain route

Het is geen goedkope manier van vervoer, maar het voordeel is dat je de rest van de dag ‘gratis’ gebruik mag maken van de lijn binnen het centrum van de stad. Informatie over de prijzen kun je hier vinden. Tickets zijn online te verkrijgen, maar ook bij de luchthaven. Een retourticket is voordeliger, maar weet dan zeker dat je ook weer eens teruggaat naar de luchthaven. Anders is het namelijk ook zonde van het geld.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Vliegveld Brisbane International

Planning

Zelf verbleef ik twee dagen in Brisbane. Natuurlijk om iets van de stad te zien, maar ook om even rustig bij te komen en te wennen aan het tijdverschil. Het hele jaar door is het eigenlijk wel lekker weer in Brisbane, dus dat hoeft geen reden te zijn om er niet heen te gaan. In de winter kan een trui soms fijn zijn, maar niet altijd noodzakelijk. Natuurlijk wel als je op de ijsbaan gaat 😉 .

In een dag of twee, misschien drie heb je de belangrijkste highlights van de stad wel gezien. Er zijn tal van bezienswaardigheden rondom de stad die zeker aan te raden zijn, maar daarvoor hoe je niet per se in de stad te blijven. Zelf verbleef ik in het centrum van de stad, in het Pullman Brisbane King George Square. Een centraal gelegen hotel in het midden van de stad. Hierover zal ik later een review schrijven.

Centraal Brisbane

In het centrum van de stad zijn al een groot aantal dingen die je kunt bezoeken en bezichtigen. Wat te denken van de City Hall, een super mooi gebouw met een bijzonder verhaal. Ooit een van de duurste gebouwen die met overheidsgeld betaald is en onlangs geheel gerestaureerd. Het is het huis van de gemeenschap, er zijn dan ook tal van activiteiten voor de gemeenschap. Op verschillende momenten van de dag zijn er gratis rondleidingen door het gemeentehuis. Je moet je hiervoor aanmelden. Dit doe je bij het Museum of Brisbane, dat op de derde etage zit. Hier kun je je ook aanmelden voor de gratis tour (iedere 15 minuten) van de klokkentoren. Je hebt hier een bijzonder uitzicht over de stad.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
City Hall
Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Prachtige concertzaal in de City Hall

Als je dan toch al in het gemeentehuis bent, breng dan ook een bezoek aan het Museum of Brisbane, ook gratis. Het geeft je in inkijkje in het leven van Brisbane en een stukje over de geschiedenis. Er zijn ook wisselende exposities.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Uitzicht vanuit de klokkentoren

Breng zeker ook een bezoek aan:

  • Parliament House: alleen van de buitenkant al een imposant gebouw. Het bezoek is gratis en kan op vaste tijden met een tour. Hier kun je meer informatie daarover vinden.
  • Roma Street Parkland: nabij ligt het station met dezelfde naam. Dit grote park is heerlijk om door heen te wandelen of picknicken.
  • City Botanic Gardens: in het zuiden van Centraal Brisbane vind je deze tuinen. Ook dit is heerlijk om door heen te wandelen, of hardlopen.

In dit gebied vind je daarnaast vele winkeltjes, malls, restaurants en cafeetjes. Er is dus overal wel iets te beleven in dit gebied.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Winkelstraat

South Bank

Ga via de Victoria Bridge richting South Bank. Hier vind je onder andere de het kunstwerk in de letters ‘Brisbane’. Vele toeristen zul je hier voor of op vinden, natuurlijk voor op de foto.  Vlakbij de Brisbane letters zie je de Wheel of Brisbane. Tickets koop je hier, je zou hier een aardig uitzicht hebben over de stad. Verder zul je hier nog enkele musea vinden, zoals Queensland Cultural Centre en Gallery of Modern Art.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Bestemmingstips: Oostkust Australië – Brisbane

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane

Ben je in Brisbane, bezoek dan zeker de stranden van Streets Beach. Deze gratis ‘stranden’ zijn heerlijk op de zonnige dagen om te zonnen of heerlijk in het water te liggen. Tijdens mijn bezoek (winter) was het hier zelfs gezellig druk. De Strees Beach liggen in de Sout Bank Parklands, een groot gebied met dus een strand, maar ook een stukje regenwoud en een Nepaleese Pagode, ooit gebouwd voor de Expo. Naast musea, regenwoud en strand kun je hier ook heerlijk eten bij de verschillende restaurantjes in dit gebied.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Streets Beach

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane

Wat in de avond ook zeker een aanrader is, is een bezoek aan het hippe uitgaansgebied van Brisbane: Eagle Pier. Hier zijn tal van restaurants en bars te vinden waar zakenlui uit de stad na het werk samenkomt om wat te drinken. Vergeet voor je creditcard niet als je hier heengaat 😉 . 

Brisbane River

Wil je lekker dobberen op het water? Stap dan in bij een van de acht stops van de CityHopper Ferry. Deze gratis Ferry brengt je naar verschillende plekken op de route over de Brisbane River. De trip van North Quay terminal tot aan Sydney Street terminal is een leuk stukje varen. Leuk is dat je aan de ene kant de grote torens de grond uit ziet komen en juist aan de andere zijde er vooral veel laagbouw, parkjes en mooie architectuur te vinden is. Je kunt bij elke stop uitstappen en dan de volgende ferry weer pakken (elk half uur). Echter vol = vol. En dan zul je dus nog eens een half uur moeten wachten. Er zijn overigens ook betaalde Ferries waarop wel meer passagiers kunnen.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Eagle Pier
Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane
Story Bridge

Met de CityHopper kom je sowieso langs de Story Bridge. Een mooie brug waar de echte waaghalzen ook een wandelingen over de stalen constructie kunnen maken. Hier kun je meer informatie vinden over de kosten en tijden.

Zeker een aanrader is om nog naar de Brisbane Powerhouse te gaan. Stap dan uit bij Sydney St. Ferry Terminal. Vanuit hier loop je in ongeveer 15 minuutjes naar de Brisbane Powerhouse. Deze voormalige energiecentrale doet tegenwoordig dienst als expositieruimte en theater. Er hangt tijdelijke kunst, dus er is telkens iets nieuws te vinden. Ook heb je hier een leuk restaurant aan de rivier zitten. Nabij het Powerhouse vind je ook het grote New Farm Park, een schitterend groot park met rozen en mooie bomen. Heerlijk om te sporten, picknicken of lekker in de zon te liggen. In de avond komen hier ook veel locals barbecuen.

Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane Bestemmingstips: Oostkust Australië - Brisbane

In deze bestemmingstips heb ik een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Zelf vond ik Brisbane een leuke stad. Het is groot, maar toch compact. De mensen zijn er vriendelijk, het eten is er lekker, een goede eerste indruk van Australië!

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *