Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains – Australië9 min leestijd

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een geweldige rit vanuit Brisbane via Byron Bay en Port Macquarie ben ik alweer aangekomen in Sydney en omgeving. Australië is enorm uitgestrekt en telkens kom je wel weer iets anders moois tegen. Voordat ik aankom ik Sydney bezoek ik eerst de Blue Mountains. Een bestemming die op menig lijstje staan als je in Sydney bent. Hierna bezoek ik de prachtige maar compacte havenstad Sydney. Eerder schreef Roij hier al over, dus ik zal in dit artikel vooral richten op andere tips.

Locatie

Sydney is niet de hoofdstad van het land, maar een van de grootste steden van het land. Het ligt in het zuidoosten van het land, nabij de Blue Mountains en aan de Tasmanzee. Het heeft meer dan 5 miljoen inwoners. Sydney heeft een subtropisch regenwoud klimaat en kent voornamelijk Eucalyptus begroeiing. Heerlijk om hier rond te wandelen lijkt mij.

Overnachting

Mijn reis door Australië was per auto, ik zocht dus een accommodatie waarbij ik mijn auto gemakkelijk kon parkeren. Echter is Sydney een kostbare stad om met je auto te verblijven. Een hotel berekent dan ook een vrij hoog bedrag voor 24 uur parkeren. Daarom zocht ik net wat verder en ging ik niet in hartje Sydney zitten. Ik koos een Airbnb in de wijk Kirribilli, nabij de Sydney Harbour Bridge. Ik had met de eigenaar contact gehad of het mogelijk was hier gratis te parkeren, en dat zou goed komen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had dus een Airbnb geboekt in Kirribilli. Het verblijf was prachtig gelegen aan het water en had een mooi uitzicht op Downtown Sydney. Het parkeren was gratis, tenminste als je de lokale parkeerregels kent. Een parkeerboete kan je trip alsnog erg kostbaar maken.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Airbnb in Kirribirri met uitzicht op de stad

Sydney is groot, maar niet onmogelijk groot. Je kunt gemakkelijk naar het centrum wandelen of gebruik maken van het OV. De wijk Kirribirri zou een goede optie zijn.

Sydney Harbour, Bridge en Observatory

In het centrum van Sydney zijn tal van leuke bezienswaardigheden of activiteiten. Zelf begon ik met een wandeling over de Sydney Harbour Bridge. Je kunt hier aan een kant van de brug wandelen, dus niet aan beide zijdes. Vanaf deze zijde heb je een mooi uitzicht over onder andere de Sydney Opera House, maar ook Downtown Sydney en de Ferryterminal.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Uitzicht vanaf Sydney Harbour Bridge

Ben je de brug over, dan kom je in het oude gedeelte van Sydney aan, The Rocks. Er zijn hier veel oude gebouwen die vroeger bijvoorbeeld diende als pakhuizen. Tegenwoordig met leuke restaurantjes en hotels. Vanuit hier kun je naar twee leuke punten lopen. Bijvoorbeeld de Ferry Terminal, van waaruit verschillende ferry’s naar vele plekken rondom Sydney varen.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
The Rocks & Ferry Terminal

Je kunt ook naar de Sydney Observatory. Op deze laatste plek kom je in een leuke tuin die over de haven heen kijkt. In de Observatory zelf is een museum gevestigd over sterrenkunde e.d. Er zijn op gezette tijden rondleidingen. Een leuk uitje met en zonder kinderen. Entree tot het museum is gratis, rondleidingen kosten wel geld.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

Museum of Contemporary Art

Nabij de Ferry Terminal en Station Circular Quay ligt ook een museum, namelijk de Museum of Contemporary Art. Dit gratis museum is elke dag geopend. Het beschikt over een breed aanbod aan hedendaagse kunst. Zeker een bezoek waard. Bovenop heb je een restaurant waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje, en een mooi uitzicht hebt over de haven.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

Wandelen door de stad

In de stad kun je verder heerlijk wandelen door de vele straatjes, langs de vele winkels en historische gebouwen. Van het oude gebouw waarin het gemeentehuis is gevestigd tot het winkelcentrum in het Queen Victoria Building. Bezoek zeker ook de Chinese Garden of Friendship. Tegen een kleine vergoeding kun je je hier wanen door een prachtige Chinese tuin in hartje Sydney.

Tegen de avond is het leuk om door Hyde Park te struinen. Hier zijn ook nog enkele musea en memortials gevestigd. Wat dacht je van bijvoorbeeld hetAustralian Museum.Loop je via de Archibald Fountain dan kun je gemakkelijk wandelen richting de Royal Botanical Gardens. Het is een flinke wandeling, maar wel de moeite. Rondom de Botanische tuinen bevindt zich een openbare tuin waar je op de punt van dit gedeelte van Sydney ook een mooi uitzicht hebt op de Harbour Bridge, Sydney Opera House en Downtown Sydney. Je ziet hier veel toeristen en locals. Voor bijvoorbeeld een fotootje, wandeling of een stukje hardlopen is dit een leuk park.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

Onder het genot van je drankje kun je hier heerlijk naar de prachtige omgeving met architectuur kijken. Wat helaas niet tijdens mijn bezoek mogelijk was, was een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een concert, voorstelling of opera. Maar het schijnt een bijzondere belevenis te zijn om ook in de Sydney Opera House te zijn. In de avond is de Opera House ook erg mooi verlicht. Waar je dan ook bent in de stad, overal is het een prachtig beeld om te aanschouwen.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

Eindigen op grote hoogte

Zelf vind ik het altijd wel leuk om ergens op grote hoogte de stad ook eens te bekijken. In het Australische Sydney zijn ook, net als tal van andere steden over de wereld, voldoende Skybars. Sommige vragen een entree, echter doen ze dat niet allemaal. Bijvoorbeeld de Blu Bar on 36 van het Shangri-La Hotel. Het leukste is het natuurlijk als je bij het raam kunt zitten. Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk als het druk is. Ze vragen dit bij binnenkomst, wil je bij het raam dan parkeren ze je ergens in de bar en krijg je alvast wel de mogelijkheid om een hapje en of drankje te bestellen. Later kom je dan uiteindelijk bij het raam en heb je een leuk uitzicht over de stad.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Drankje op grote hoogte in Sydney

Blackheath, Katoomba en Leura– Blue Mountain

Vooraf aan mijn bezoek aan Sydney ben ik nog een dag in het prachtige gebied van de Blue Mountains geweest. Ik overnachten hier bij een Airbnb in Blackheath. Er zijn vele Airbnb’s gevestigd in dit gebied van de Blue Moountains die je ook voor een redelijke prijs vaak met een ontbijt kunt boeken. Allerlei wandelingen zijn te maken vanuit de vele plaatsen rondom Blackheath, bijvoorbeeld Katoomba en Leura. Je kunt kiezen voor een dagwandeling, er zijn ook meerdaagse wandelingen.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Overnachting in Airbnb in Blackheath

Zelf ben ik vanuit Blackheath naar Katoomba gereden. Hier heb ik buiten het centrum geparkeerd. Daar was het per slot van rekening gratis om te parkeren. Betaal je dichterbij het centrum dan betaal je al gauw 4 tot 8 Australische Dollar per uur.

Vele wandelingen starten rondom The Lookout Echo Point. Via een stijl pad wandel je langs de bekende Three Sisters (enkele rotsformaties) verder via een pad door een prachtig bos. Onderweg kom je watervallen tegen en afhankelijk van de route kom je uit bij de Katoomba Falls en Scenic Railway. Je kunt hier een kaartje kopen om met een trein die vrij horizontaal naar beneden en naar boven gaat. Vroeg werd deze rails gebruikt om de kolen uit de gebergtes naar boven te vervoeren. Een kaartje kost al gauw €20,-. Er zijn verschillende pakketen te koop, waarbij je ook nog met een kabelbaan kunt. Persoonlijk zou ik niet het gehele pakket doen, maar gewoon een rit met een van de attracties. De rest is wandelen veel leuker en mooier.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië

De dorpjes in het berggebied van de Blue Mountains, zoals Leura, Blackheath en Katoomba, zijn tevens leuke plekjes om te wandelen. Ze hebben leuke winkeltjes en restaurantjes.

Luna Park & Bondi Beach

Vlakbij de Harbour Bridge kun je het Luna Park vinden. Entree tot dit park is gratis, maar toegang tot de verschillende attracties niet. Je kunt een ticket kopen bij de ingang waarbij je toegang kunt krijgen tot de attracties, of je betaalt bij de verschillende attracties apart. Het ziet er leuk uit. Zeker voor kinderen is het een leuk park en net even wat anders dan de stad zelf.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Luna Park, nabij de Harbour Bridge

Vanuit de stad kun je ook gemakkelijk per trein naar misschien wel het meest bekende strand van Australië, namelijk Bondi Beach. In de Australische zomer is het er enorm druk en misschien niet eens altijd leuk om hier te zijn. In de winter is het wat minder druk. Je ziet er vele surfers en wandelaars. Met wat geluk kom je tijdens je wandeling langs de kust zelfs nog walvissen tegen. Zelf ben ik van Bondi Beach naar Coogee gewandeld. Je komt langs vele plaatsen aan zee. Je doet hier enkele uren over. Langs de vele kliffen en stranden kun je wandelen.

Zorg met goed weer voor wat te drinken en wellicht een petje en zonnebrand. In de winter kan het fris zijn, dus een extra vestje kan prettig zijn.
Aangekomen in Coogee heb ik nog even genoten van een hapje en een drankje in het Coogee Paviolion. Een leuk restaurant met een mooi uitzicht op de baai. In het stadje kun je de bus pakken die terug rijdt naar Bondi Junction, waar de trein terug richting de grote stad rijdt.

Bestemmingstips Havenstad Sydney, Omgeving & Blue Mountains - Australië
Van Bondi Beach naar Coogee Beach

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *