Review – Garuda Indonesia Melbourne – Bali Denpasar Economy Airbus A3307 min leestijd

Garuda Indonesia moet vloot halveren om te overleven

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een poos geleden vloog ik vanuit Melbourne Airport naar Bali Denpasar Airport. Aangezien ik mijn reis via KLM geboekt had werd er met een partner gevlogen die een KL-nummer had op de vlucht. In dit geval was dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië, Garuda Indonesia. Ik vloog met een Airbus A330 in Economy in een kleine zes uur van het zuiden van Australië naar het Indonesische eiland Bali. In mijn volgende reviews zal ik schrijven over de vlucht met Garuda Indonesia naar Jakarta. Hier kun je ook mijn review lezen over mijn ervaring op de Fifth Freedom flight van KLM van Jakarta naar Kuala Lumpur.

Airbus A330-300

Garuda Indonesia vliegt vanuit Bali Denpasar met een Airbus A330-300 naar het Australische Melbourne. In de vloot zijn drie verschillende A330-300’s aanwezig. Daarmee bedoel ik dat ze met een andere configuratie vliegen. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid Business Class stoelen en hoeveelheid Economy Class stoelen. In de afbeelding van Garuda Indonesia hieronder zie je de verschillen. In alle A330’s vliegen ze in een 2-4-2 opstelling.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330
Configuraties van de Airbus A330-300 bij Garuda Indonesia
Foto: Garuda Indonesia

Zelf vloog ik mee met het middelste typen. In eerste instantie had ik ingecheckt op stoel 22K in de Airbus A330 met registratienummer PK-GPW. Echter werd al gauw na het plaatsnemen op deze stoel gevraagd of ik wilde wisselen i.v.m. een corpulente passagier. Hierdoor verplaatste ik een rij naar voren, 21K dus. Het grote verschil tussen 22K en 21K is dat je je benen onder de stoel van 21K kunt leggen. Als je op rij 21 zit heb je voor je de afscheiding tussen Business Class en Economy Class. Op zich prima, maar ik ben vrij lang en met mijn 1.90 en dus lange benen was het krap aan.

Boarding

Vooraf aan mijn vlucht maakte ik nog gebruik van de Qantas Business Class Lounge op het vliegveld van Melbourne Airport. In deze lounge werd aangegeven wanneer je het beste kon vertrekken om op tijd aanwezig te zijn bij de gate voor boarding.

Aangekomen bij de gate zijn verschillende rijen. Voor Business Classreizigers, Economy Classreizigers en Frequent Flyer statushouders. Bij aankomst was het boardingproces net begonnen. Eerst reizigers met kinderen en die minder goed te been zijn. Hierna Business Classreizigers en Frequent Flyer statushouders. Daarna de rest. Het boardingproces verliep goed en netjes. Men was vriendelijk bij de gate en bij binnenkomst in de vliegtuig.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Welkom aan boord

Bij het arriveren in het toestel wees het cabinepersoneel ook de weg naar je stoel. In het vliegtuig waren veel stewardessen aanwezig die je ook bij het plaatsnemen op je stoel nog hielpen als dat nodig was, met bijvoorbeeld het opbergen van je spullen.

Wanneer het boardingproces gereed is word je door de captain en purser welkom geheten aan boord. Hierna werden de motoren gestart en hingen we al gauw in de lucht.

Service en maaltijden aan boord

Bij aankomst op bij je stoel liggen er al enkele dingen klaar. Zo ligt er een deken en een kussentje. Ook zijn er verschillende tijdschriften/magazines die je kunt lezen tijdens je reis met Garuda Indonesia.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330Wanneer je eenmaal in de lucht hangt wordt er ook een etuitje uitgedeeld. Hierin zitten sokken, een oogmasker en oordopjes.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330Na het uitdelen van dit etuitje krijg je ook een drankje en kleine snack, nootjes mix, persoonlijk vond ik het te gekruid en dus niet erg lekker.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Er werden tijdens deze zes uur durende vlucht twee maaltijden geserveerd. De eerste maaltijd was een warme vegetarische maaltijd (aangevraagd). Het bestond uit rijst met groentes, een salade, fruit en een broodje. Het geheel was ruim en lekker. Bij de maaltijd kon je ook nog kiezen uit verschillende (alcoholische) drankjes.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

De tweede maaltijdronde bestond uit een stuks fruit en een ijsje. Dit was voordat we gingen landen.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Tijdens de rest van de vlucht liep het cabinepersoneel veel door het toestel om je nog te voorzien van bijvoorbeeld een drankje, een dekentje of een ander verzoek. Men spreekt prima Engels en kan je goed helpen.

Entertainment

Aan boord is een prima inflight entertainment systeem aanwezig. Helaas niet het meest moderne. Je kunt kiezen voor verschillende talen, waaronder Engels. Er is keuze uit verschillende films en series. Ook kun je kiezen voor een muziekje of een spelletje. Het beeld is groot en helder, het geluid ook goed. Helaas is er geen USB oplaadmogelijkheid.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

In rij 21 moet je het scherm uit je armsteun halen. Nadeel hieraan is dat tijdens opstijgen en landen dit opgeborgen moet worden.

Je kunt ook gebruik maken van wifi aan boord. Je kunt voor een korte periode gratis gebruik maken van deze service. Het was onduidelijk wanneer het goed ging werken. Zodra duidelijk was dat het zou moeten werken ging het ook vrij gemakkelijk. Je maakt een keuze in duur van je pakket. 15 minuten is gratis. Ook kun je kiezen voor 30 minuten, een uur, 3 uur of de gehele vlucht. Hieronder zie je de prijzen per pakket.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Je kunt natuurlijk niet alles doen op je device. Zo is het kijken van bijvoorbeeld filmpjes geblokkeerd. Berichten versturen lukt dan weer wel, evenals foto’s. De service werkte vrij vlot en goed. Persoonlijk vond ik het wel wat duur als je een half uur of meer gebruik wilt maken van deze service. Daarnaast krijg je maar beperkte MB’s.

In de cabine hangen op verschillende plekken ook schermen waarop een locatiemap is getoond. Zo kun je tijdens de gehele vlucht zien waar je bent tijdens je reis op de wereld.Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Stoel

Dan wellicht het belangrijkste, de stoel waar je de komende uren op mag vertoeven. De cabine kent dus een 2-4-2 opstelling. Op rij 21 en rij 40 zijn de stoelen dicht aan de zijkanten. Bij de overige stoelen heb je een beweegbare armleuning en heb je dus ook iets meer ruimte omdat de armleuningen aan de zijkanten niet geheel dicht zijn. Mocht er iemand langs je zitten die je kent dan zou je zelfs de armleuning omhoog kunnen doen om nog iets meer ruimte te hebben.

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

In eerste instantie was ik tevreden met stoel 22K. Er was voldoende beenruimte en de stoel zat verder prima. Bij rij 21 was er over de stoel verder niet zo veel verschil. Het enige was de beenruimte. Door de afscheiding tussen Business Class en Economy Class is de beenruimte beperkter. Voor de gemiddelde reiziger is dit waarschijnlijk wel voldoende. De rugleuning kan verder in een fijne positie naar achteren, waardoor een dutje doen best prima kan. Al met al was ik tevreden met deze stoel. Leuk is nog dat je voor de vleugel zit, dus een leuk uitzicht hebt!

Review - Garuda Indonesia Melbourne - Bali Denpasar Economy Airbus A330

Artikelenreeks

Beeldmateriaal: M. den Turck

Overzicht

Publicatie Datum

8 December 2018

Voordelen

- Lekkere maaltijden,
- Vriendelijk personeel dat goed Engels spreekt.
- Leuke amenity kit.
- Prettige opstelling (2-4-2).

Nadelen

- Jammer dat het entertainment systeem iets verouderd is.
- Jammer dat er geen oplaadmogelijkheden zijn voor apparatuur.
- Voor langere mensen is er beperkte beenruimte op rij 21 en rij 40.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Over het algemeen heb ik een goede vlucht gehad met Garuda Indonesia in de Airbus A330 van Melbourne naar Bali. De vlucht verliep rustig en er was voldoende aandacht van cabinepersoneel aan de reizigers. Maaltijden waren lekker en voldoende entertainment mogelijkheden met het entertainment systeem. Jammer dat ik moest wisselen van stoel i.v.m. andere reiziger waardoor ik mijn eerdere reserveerde stoel niet kon behouden. Wifi was leuk, vooral 15 minuten gratis. Daarna was het wel wat duur vond ik. In de toekomst zou ik gerust nog eens met deze Indonesische maatschappij vliegen.

7 min leestijd">
4.1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *