Bestemmingstips voor een reis door Fins Lapland6 min leestijd

Fins Lapland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Fins Lapland is met alle wintersportactiviteiten en sneeuwzekerheid op dit moment zeker een winterbestemming in opkomst te noemen. Onlangs reisde InsideFlyer hier voor een dag naartoe op uitnodiging van TUI waarbij ook een nieuw toestel met de naam Ivalo werd gedoopt.

Luchthaven Ivalo

Je kunt naar verschillende luchthavens in het noorden van Finland vliegen. De populairste luchthaven hier is ongetwijfeld Rovaniemi. Om dichter bij de de wintersportgebieden te komen zou je ook op Kittila kunnen vliegen. De luchthaven van Ivalo is de laatste jaren echter steeds populairder geworden. Zowel TUI als Transavia vliegen in het winterseizoen op deze luchthaven.

TUI Boeing 737 MAX 8 Ceremony 3
Het toestel met de naam Ivalo op de luchthaven van Ivalo. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Ook kun je met Eurowings vanaf Düsseldorf vliegen. Uiteraard vliegt ook Finnair vanuit Helsinki vanwaar je naar een groot aantal bestemmingen kunt vliegen.

Saariselkä

Op nog geen uur rijden vanaf de luchthaven vind je Saariselkä. Alhoewel hier in de zomer vrijwel niets te doen is verandert deze plaats in de winter in een waar skioord waar je naast skiën ook nog verschillende andere activiteiten kunt doen. Door de ligging in het noorden van Finland is het hier tijdens het winterseizoen eigenlijk altijd sneeuwzeker. Daarnaast kan het hier in de winter ook behoorlijk koud worden. Temperaturen van -20 tot -30 zijn echt geen uitzonderingen. Dit heeft te maken met het landklimaat hier.

Fins Lapland, Ivalo

Om de koude temperaturen te trotseren werden we eerst naar een plaats gebracht om ons van extra warme kleding te voorzien. Denk hierbij aan een thermische overall, extra dikke sokken, sneeuwschoenen en uiteraard een sjaal en muts. Dit was echt niet overdreven want met een koude wind was de gevoelstemperatuur nog kouder. Tijd om eerst maar eens op te warmen in een restaurant waar ons een echte Finse warme maaltijd stond te wachten. Dit was soep met zalm en smaakte zeker niet verkeerd.

Na een korte uitleg van wat we die middag gingen doen stapten we weer in de bus die ons verder weg bracht. Finland is natuurlijk het land van de duizenden meren en bossen en dat was ook duidelijk te zien vanuit de bus. Het is best een apart landschap te noemen.

Activiteiten

Wat verder opviel is dat de zon hier in het winterseizoen heel laag staat. Toen we rond 12.00 uur in de bus stapten leek het wel een zonsondergang. Een zonnebril is hierdoor ook zeker nodig met ook nog eens de weerkaatsing in de sneeuw. Echter was de dag nog lang niet voorbij. Sterker nog, het echte werk zou nu pas beginnen. Je kunt je hier namelijk gemakkelijk een week vermaken. In de winter is dat wel grotendeels in het donker. In december en januari komt de zon pas op om 11.00 uur. Om ongeveer 14.00 uur gaat deze al weer onder. Op bepaalde dagen is er zelfs helemaal geen zon te zien.

De wildernis van Saariselkä om 14.00 uur, net voor zonsondergang.

Dit terwijl het juist in de zomermaanden nooit donker wordt. Je kunt er dan zelfs rond middernacht de zon zien. Na een half uurtje met de bus gereisd te hebben kwamen we dan aan bij op onze bestemming. Hier is genoeg te doen! Denk hierbij aan bijvoorbeeld sneewschoenwandelen, vuur maken, vissen en met de huskyhonden of rendieren op pad gaan. Ook kun je een sneeuwscooter huren om zo de bosrijke omgeving met een dikke laag sneeuw te verkennen. Bij deze laatste is het wel belangrijk dat je een rijbewijs en extra wintersportdekking kunt aantonen.

Normaliter ben je voor elke activiteit ongeveer een dag bezig. TUI biedt naast die vliegreis namelijk ook deze reis als pakketreis aan. Je kunt dan rustig alle activiteiten doen en je hiermee prima vermaken. Je kunt je dag dan afsluiten met een bezoek aan de wellness of sauna. Iets waar Finland natuurlijk bekend om staat.

Fins Lapland
Met de huskyhonden op pad door de Finse wildernis.

Fins avondmaal

Na een je een dag prima vermaakt te hebben kun je in het restaurant aanschuiven voor een echt Fins avondmaal. Ook hier zul je weer veel vis tegenkomen. Kalakukko is bijvoorbeeld een soort taart gemaakt van roggedeeg met verschillende soorten vis zoals haring of forel. Poronpaisti is een typisch Fins gerecht dat wordt gemaakt van rendiervlees. Het vlees wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen zoals jeneverbessen.

Ook kun je in de igloo’s terecht voor typische Finse drankjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het alcoholische drankje Sima met een alcoholpercentage van 2,6%. Het heeft een citroensmaak.

Duik na een dagje wintersporten de igloo in om Finse drankjes uit te proberen.

Voor wat betreft hotels in dit gedeelte van Lapland is Finland vrij creatief. Naast de mogelijkheid om normale hotels en in igloo’s te slapen kun er ook voor kiezen om in een hut met panoramadak te slapen om zo van de sterrenhemel te kunnen genieten.

Noorderlicht

En dat brengt ons dan ook direct op het volgende punt. Lapland staat natuurlijk ook bekend om het noorderlicht, ook wel het poollicht of aurora borealis genoemd. Dit natuurlijke verschijnsel wordt veroorzaakt door de zonnewind. Deze zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen van plasmawolken op de zon.  In dit proces worden grote hoeveelheden elektronisch geladen deeltjes met snelheden van wel 300 tot 700 km per seconde het heelal ingeslingerd. Het resultaat is een waar schouwspel van een lichte gloed of bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van groen en soms ook paars licht.

Noorderlicht
Lapland staat ook bekend om het noorderlicht.

Om het noorderlicht te kunnen zien moet je wel geluk hebben aangezien het een natuurlijk verschijnsel is. Gelukkig staat 2024 bekend om het noorderlicht. In dit jaar, evenals 2025, zijn er goede kansen om dit te kunnen zien. Tijdens mijn dagtrip naar Fins Lapland heb ik het Noorderlicht helaas niet kunnen zien. Het toevel wilde echter dat ik twee weken later zelf nog naar het Noorse Tromso vloog. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien heb ik daar wel een glimp van dit Noorderlicht op kunnen vangen. Het is best bijzonder om dit mee te kunnen maken. Daarbij moet wel gezegd worden dat de foto’s en videobeelden er altijd anders uitzien dan in werkelijkheid.

Conclusie

In dit artikel over bestemmingstips hebben we een aantal activiteiten besproken die je kunt doen in Fins Lapland. Ivalo is op dit moment toeristisch gezien een opkomende bestemmingen. Ook leent deze bestemming zich prima om met kinderen te reizen. Daarbij heb ik het ook over de verscheidenheid in activiteiten die je kunt doen. Alhoewel ik niet bruin van de zon ben teruggekomen zie ik terug op een mooie en vooral bijzondere reiservaring naar dit mooie deel van de wereld. Ook interesse? Kijk gerust eens op de website van TUI waar je meer informatie kunt vinden over een reis naar Fins Lapland.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *