Review Nairobi –> Amsterdam met KLM in World Business Class8 min leestijd

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De reis zit er nu echt op, we gaan terug naar Nederland. Om alvast weer een beetje te wennen vlieg ik met KLM terug vanuit Nairobi naar Amsterdam. Deze keer mag ik nog eens genieten van het prachtige World Business Class product van KLM. Op de heenweg ben ik over het algemeen positief verrast en hoop natuurlijk op weer een goede ervaring op deze terugweg. In dit artikel mijn ervaring, ditmaal echter vanuit de Boeing 747-400 benedenverdieping.

Overstap

Aangezien de vlucht in de avond vertrok, had ik nog een hele dag in de omgeving van Mombasa doorgebracht alvorens ik van Mombasa (MBA) naar Nairobi (NBO) vloog. In Nairobi moet je je bagage ophalen en van de domestic terminal naar de internationale terminal, meer hierover in dit artikel. Het is niet ver lopen van de ene naar de andere terminal, maar zorg dat je wel vaart maakt. Er zijn namelijk nog enkele controles die je moet passeren. Ik had een overstap van twee uur. Het ging goed hoor, maar je hebt dan nog maar weinig tijd te spenderen op het vliegveld. Zelf wilde ik nog wel even rustig zitten in de Pride Lounge op het vliegveld van Nairobi, echter was het een snel bezoek. Als er geen vertraging is moet het wel gewoon lukken.

Review Luchthaven Nairobi en Domestic Premier World Lounge
Luchthaven Nairobi

Boarding

Nadat ik nog even in de lounge wat had gegeten, vertrok ik richting de gate. Hier stond de mooie Boeing 747-400 van KLM gereed om ons welkom te heten. Toepasselijk was dat dit vliegtuig de naam Nairobi draagt (PH-BFN). Bij de gate is er nog een laatste controle van paspoort, ticket en eventueel visum voor Nederland. Na nog eventjes te hebben moeten wachten mochten eerst gezinnen met kinderen aan boord waarna ook Business Class reizigers en later SkyTeam Elite Plus leden aan boord mochten, gevolgd door alle andere reizigers. Aan boord kwamen we binnen achter van de Economy Comfort. Via de Economy Comfort cabine kom je dan binnen in de World Business Class van KLM, althans de benedenverdieping.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class
Via de Economy Comfort cabine naar de World Business Class Cabine.

Moet je boven zijn, dan loop je bij binnenkomst rechtdoor en dan rechts de trap omhoog, daar hier meer over.

 

Boeing 747-400
Configuratie Boeing 747-400 KLM (benedenverdieping)
Boeing 747-400 Combi
Configuratie Boeing 747-400 KLM (bovenverdieping)

Ik word in het Duits welkom geheten, even vraag ik me af waarom, maar uiteindelijk wordt dit geheel duidelijk. Ik vlieg namelijk nog door naar Duitsland de stewardess dacht daarom dat ik uit Duitsland kwam. We moesten er wel even om lachen. De toon was meteen gezet en het mocht nog een goede en gezellige vlucht worden!

Voorin

Nadat ik alle spullen die ik nodig had tijdens de vlucht had gepakt, en de rest in de bagagevakken boven mij heb geplaatst, ga ik eens plaatsnemen in de stoel. Deze keer zit ik helemaal voorin het toestel. Stoel 1J is de komende uren even van mij. Stoel 1A zit geheel alleen, 1J bevindt zich naast 1K. Zowel bij 1A als 1K kun je bijna recht naar voren kijken bij het raam en kun je bijvoorbeeld de landingsbaan beter zien, erg leuk!

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Voorin zit ook een kast waar bijvoorbeeld jasjes worden opgehangen, maar ook grote stukken handbagage geplaatst worden. De bagagebakken zijn groot genoeg voor de meeste bagage items, maar trolleys zet men graag in de kast voorin of achterin de World Business Class cabine.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class
Stoel 1J en 1K

Nog voordat de vlucht start worden de amenitykits uitgedeeld en komt het cabinepersoneel ook langs met de drankjes en de menukaarten voor deze vlucht. Deze zijn speciaal voor deze vlucht gemaakt; vluchtnummer en datum staan op de achterkant van de kaart.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class
Goede start van de vlucht naar Amsterdam
Review Amsterdam - Nairobi met KLM in World Business Class
Menu- en drankkaart

Als alles is uitgedeeld moet alles even worden opgeborgen, omdat we gaan vertrekken, bye bye Nairobi!

In de lucht

Eenmaal in de lucht deelt het cabinepersoneel een verfrissingsdoekje uit en een flesje water.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business ClassHierna komt men nog eens langs voor een drankje en een snack. Ook deze keer koos ik voor de Flying Dutch Cocktail en een schaaltje kaas. Het drankje is erg fris en zoetig van smaak.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Inmiddels heb ik ook even gekeken wat het menu deze keer inhoudt, ook al heb ik een vegetarisch menu vooraf besteld. Ditmaal is de keuze (geserveerd na vertrek):

 • Voorgerecht: Canapés met pittige kip en sinaasappel, met gerookte zeilvis en een spiesje van feta en tomaat.
 • Hoofdgerecht:

Thaise kipcurry met gestoomde rijst, Aziatische groenten en kerstomaatjes.

OF

Gegrilde rundermedaillons met rozemarijnjus, in een schil gebakken aardappelen, suikerboontjes, pompoen, Keniaanse boontjes en wortel

OF

Romige groentesoep

 • Bijgerecht: Kaasplateau met Goudse kaas en camembert
 • Nagerecht: Mango-aardbeienmousse met saus van tropisch fruit en slagroom.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maaltijd

Eerst werden de speciale maaltijden geserveerd. Het was al wat laat en ik had al gegeten in de Pride Lounge, dus heel veel honger had ik niet meer. Ik kreeg een vegetarische curry met rijst en vegetarische koekjes. Daarnaast zat er fruit en een salade bij. Als nagerecht kreeg ik ook lekkere kaasjes. Mijn reisgenoot kreeg een vegetarische lasagne, althans dat moest het voorstellen. Als voorgerecht een salade en nagerecht ook kaas en een mango-aardbeienmousse. Beiden hebben ons de gerechten lekker gesmaakt. Het hoofdgerecht was goed van smaak en een prima portie. Samen met het voorgerecht, hoofdgerecht en (bij-) nagerecht had ik voldoende gegeten. Onder het genot van een heerlijk drankje heb ik prima genoten.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Na de maaltijd wordt er nog een kopje koffie of thee geserveerd. Dit wordt samen met een chocolaatje in de vorm van KLM Huisje 98 gedaan.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Tijdens de vlucht

De vlucht verloopt verder prima. In vergelijking met de vorige vlucht van Amsterdam naar Nairobi was het personeel eigenlijk wel een stuk vriendelijker. Ze maakte graag een praatje en waren oprecht geïnteresseerd in wat ik in Kenia gedaan had. Het viel me op dat de vriendelijkheid van de vorige keer dan echt wel een stuk minder was, jammer dat er zo’n verschillen tussen zitten!

Het entertainmentsysteem biedt een hoop films, muziek en documentaires aan. Ook de flighttracking-map is goed. Je hoeft je dus niet te vervelen tijdens de vlucht. Omdat het een nachtvlucht was werd na de maaltijd al vrij snel de cabineverlichting gedimd. Na een film besloot ook ik gebruik te maken van de bedstand van mijn stoel. De stoel gaat geheel plat, samen met de deken en het kussentje kun je prima slapen in deze Business Class stoel van KLM. Een aantal uur later werd dan ook uitgerust wakker.

Ik besloot nog een filmpje te kijken, maar voordat ik het wist werd alweer het ontbijt geserveerd.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Ontbijt

Het ontbijt was ook voor mij wat anders dan in het menu stond. Toch wil ik graag met jullie het menu van deze vlucht delen. De reiziger kon kiezen uit:

 • Tomatenquiche met kaassaus
 • Schotse pannenkoekjes met custard, vers fruit en geschaafde amandelen
 • Yogurt met cruesli.

Dit werd gecombineerd met:

 • Vers fruit
 • Hard gekookt ei
 • Kaas
 • Jam
 • Warme broodjes en croissants

Mijn maaltijd bestond uit een croissant, een soort lichte curry met tomaat en bonen, fruit, kaas en een gekookt ei. Vooral de grote croissant viel goed in de smaak samen met het lekker frisse fruit. Ik vroeg nog of het mogelijk was om wat yoghurt te krijgen, dat vind ik altijd wel lekker om de dag mee te starten. Dit kwam men na het uitdelen van de maaltijden brengen, lekker!

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business ClassMijn reisgenoot had ook een andere maaltijd en had een soort broodje met een warme snack van spinazie, kaas en tomaat. Ook hij had lekker fruit en kaas. Ook het ontbijt viel goed in de smaak. Zelf kies ik in de ochtend een lichter ontbijt, maar het was nog prima te doen.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class

Bij de maaltijd kon je nog kiezen uit een drankje zoals koffie, thee of melk.

Arriveren

Als de maaltijd door iedereen genuttigd is, is het tijd op te ruimen. Nadat de captain ons heeft toegesproken vanuit de cockpit wordt langzaamaan de daling ingezet. Er worden nog huisjes uitgedeeld, ik kies voor nummer 63.

Review Nairobi --> Amsterdam met KLM in World Business Class
Huisje 63 & 47

Voor de landing komt de pursur nog even een praatje maken, en dan is het bijna tijd afscheid te nemen. We gaan nu echt landen. De landing verloopt prima en we rijden nog een stukje door naar de gate. Uiteindelijk mogen Business Class passagiers als eerste van boord, waarna de rest van het vliegtuig eruit mag. Het was een fijne en goede vlucht!

Artikelenreeks

Dit is een artikel uit de reeks artikelen over mijn recente reis naar Kenia.

Overzicht

Publicatie Datum

6 September 2018

Voordelen

- Erg vriendelijk cabinepersoneel.
- Stoel 1A, 1K, 1J geven wat meer rust omdat het helemaal voorin is. Daarnaast kun je meer naar voren kijken via het raampje.
- Ruime en comfortabele stoel.
- Ruim voldoende opbergruimte.
- Genoeg been- en beweegruimte.
- Erg lekkere maaltijden en verschillende keuzes uit drankjes.

Nadelen

- Amenitykit hetzelfde als op de heenweg, persoonlijk vond ik hem niet enorm handig en mooi.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

De vlucht van Nairobi naar Amsterdam was goed verlopen. Naast genoten te hebben van het lekkere eten heb ik me ook prima vermaakt van het goede inflight entertainmentsysteem. Ook vond ik het cabinepersoneel erg vriendelijk op de vlucht, men kwam graag een praatje met je maken en probeerde mijn vragen zo goed als mogelijk te beantwoorden. De World Business Classstoel zat erg goed, ook vond ik de slaapstand erg prettig. Alleen de amenitykit zou van mij niet per se hoeven, althans in deze vorm. Daar heeft KLM nog wat stappen in te maken. Als je kijkt naar kits van andere maatschappijen vind ik deze er toch maar wat ‘triest’ en simpel uitzien, inclusief de inhoud. Het KLM Huisje blijft het goed doen

8 min leestijd">
4.9

Reacties

 1. Carel Holland zegt

  Ik heb genoten van de artikelen. In dit artikel is een foutje geslopen:
  Er worden nog drankjes uitgedeeld, ik kies voor nummer 63.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *