Bestemmingstips: Mombasa, Kenia5 min leestijd

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een goede nacht in het CityBlue Creekside was het dan zo ver om Mombasa te gaan bezoeken. Eigenlijk zou dit pas later in de reis gaan gebeuren, maar omdat de trein die richting Nairobi reed al vol zat, werd de planning wat omgegooid. Daarom starten we met een bezoek aan de stad Mombasa.

Mombasa

Mombasa is gelegen aan zee. De oude stad bevindt zich op een soort van ‘eiland’ tussen het vasteland. Het is verbonden met twee bruggen en een veerbootverbinding. De internationale luchthaven is Moi International Airport, en via een ‘ok’ weg kun je richting de stad komen. Rondom de stad is industrie te vinden, terwijl in de oude stad er heel was historie terug te vinden is. Over de hoofdweg richting de haven is het wel erg druk met vrachtwagens. Mocht je je willen verplaatsten per auto/taxi naar de veerboot, neem hier dan ruim de tijd voor, want je kunt eigenlijk nergens inhalen.

Uhuru Gardens

Het bezoek aan de stad start in de omgeving van de Uhuru Gardens. Het kan best warm zijn in Mombasa, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Nairobi. Daarom besloot ik eerst even een drankje te gaan drinken bij het cafe om de hoek, Bella Vista Restaurant. Op deze locatie zijn meerdere eet- en drinkgelegenheden gevestigd. Vanaf het balkon heb je ook een uitzicht over de straat en het terras beneden. Binnen hangt een tv waar men sport op kijkt. De keuze uit eten en drinken is prima.

Na deze korte stop wandel ik via de welbekende triomfboog, die lijken op slagtanden, naar de Uhuru Gardens. De triomfboog, in de vorm van de letter M. Het zijn geen echte slagtanden hoor! Ze waren bedoeld voor de Koningin van Engeland, namelijk Elisabeth II. Ooit behoorde Kenia namelijk tot Groot-Brittannië.

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Herinnering aan Koningin Elizabeth II

Na deze eerste bezienswaardigheid vervolg je de route door prachtige de Uhuru Gardens. Het geluid dat je hier hoort zal je gelijk opvallen, een enorm gekrijs. Het blijken enorme groepen met vleermuizen te zijn die hier in de bomen hangen. Erg bijzonder! Het park is leuk om even op een bankje te zitten en te genieten van alle mensen die hier langskomen. Het parkje is niet groot, maar in het midden ligt een groot ‘beeld’ in de vorm van continent Afrika.

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Uhuru Garden
Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Uhuru Garden

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia

Straatjes

Mombasa bestaat uit vele grotere en kleinere straatjes. Het is heerlijk rondstruinen op een zondag, als iedereen vrij is. Het is dan lekker rustig, echt rustig! Je ziet wat mensen rondwandelen en hier en daar een verdwaalde auto. Verder komen er regelmatig tuk-tuks langsgereden. Het doet een beetje denken een Delhi of Mumbai, alleen dan veel minder druk! Uiteindelijk kom je aan bij de oude stad. Bezoek daar bijvoorbeeld Treasury Square eens. Hier staan enkele koloniale gebouwen waaronder ook het gemeentehuis in is gevestigd.

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Holy Ghost Cathedral

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Treasury Square

Portugese invloeden

Na een bezoek aan het plein kom je al snel uit bij eigenlijk wel de grootste bezienswaardigheid van de stad. Het Fort Jezus. Een groot fort dat ooit door de Portugese bezetters gebouwd was in 1593. Let hier op, er zijn veel gidsen die je van alles willen verkopen, ook rondleidingen door het fort. Dat laatste is echt niet nodig. Je kunt je gemakkelijk zelf door het fort heen bewegen. Ten tijde van mijn bezoek waren er ook studenten in het fort die voor hun opleiding rondleidingen verzorgde. Maar voordat je binnenkomt moet je eerst nog even betalen. Gelijk valt op bij de entree dat je je paspoort moet laten zien. Tja, die had ik niet bij me. Gelukkig zegt de vrouw uiteindelijk dat het ook zonder mag. De entree kost je niet meer dan €10,- pp. Betalen kan met betaalkaart en creditcard en contant.

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Fort Jezus

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia Bestemmingstips: Mombasa, KeniaHet fort is erg mooi, helaas hier en daar wat vervallen. Ook hangen er overal bordjes met informatie over de verschillende plekken en de functies ervan. Er zijn verder nog enkele winkeltjes waar je typisch Afrikaanse spullen kunt kopen.

Na het bezoek aan het fort kun je nog naar de nabijgelegen vlindertuin gaan, of de rest van de oude stad bekijken. Je kunt hier bijvoorbeeld het oude postkantoor en havengebouwen bekijken. Her en der staan ook wat hotels die aan de kreek gebouwd zijn. Kinderen en volwassenen spelen en ravotten in het water. Bij het water zijn ook een aantal mogelijkheden bij een restaurantje of cafeetje om wat te eten of drinken.

Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Bestemmingstips: Mombasa, Kenia
Goverment Square

Al met al is Mombasa een prima stad om een dag te vertoeven. Zeker in het weekend is het wat rustiger, dat is wel erg fijn! Ook is het veilig, maar begeef je uiteraard na zonsondergang niet meer alleen op straat, draag geen sieraden etc. die erg intrek kunnen zijn 😉 . Rondom Mombasa zijn aardig wat resorts aan het strand waar je ook nog een aantal dagen kunt verblijven.

Artikelenreeks

Dit is een artikel uit de reeks artikelen over mijn recente reis naar Kenia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *