Wandel of fietsafari? Dat kan in Hell’s Gate National Park6 min leestijd

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De dag dat ik mijn huurauto op moest halen in Nairobi was het erg slecht weer. Eigenlijk geen weer om iets te gaan doen in de stad, je zou per slot van rekening helemaal doorweekt raken van de regen. Maar om heel de dag in het hotel te verblijven is natuurlijk ook maar saai. Op de planning stond een bezoek aan de ten noorden gelegen parken. Maar hoe zal het weer daar zijn? Ik gokte het er maar op, anders sowieso weg geweest uit het hotel. Daarom startte de reis naar Hell’s Gate National Park. Hier kun je wandelen in het safarigebied, maar ook fietsen en de in het park gelegen Njorowa Gorge bezoeken.

Reis naar Hell’s Gate National Park

Zelf reisde ik vanuit Nairobi richting het ten noorden gelegen Hell’s Gate National Park. De reis neemt ongeveer twee en een half uur in beslag, mits er geen versperringen etc. onderweg zijn. Rondom Nairobi is er nog een tweebaansweg, elke richting in. Verderop gaat dit over in een in een eenbaansweg. Als er dus iets gebeurt, dan sta je gelijk stil. Daarnaast leven mensen dicht langs de weg, en daarmee ook dieren. Kijk goed uit, want het schiet zo voor je auto. Deze weg, de A104 (Nakuru-Nairobi Rd.) is de enige weg die richting Uganda gaat. Naast personenauto’s zijn hier dus ook erg veel vrachtwagens die soms gevaarlijke inhaalmanoeuvres maken.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park
Onderweg naar Hell’s Gate

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

De reis vond ik wel erg mooi. Je gaat door een prachtig landschap van heuvels waar je mooie vergezichten hebt. Kom je dichterbij het Hell’s Gate National Park, dan zul je ook de slapende Mount Longonot vulkaan zien. Ook kom je onderweg dus vele dorpjes tegen. Mensen staan er met stalletjes aan de straatkant en proberen op die manier van alles te verkopen. Voornamelijk groenten en fruit, maar soms ook geiten en andere dieren. Ben je vlakbij Naivasha dan passeer je ook enkele grote bloemenkwekerijen, waarvan sommige van Nederlandse eigenaren. Bizar dat de bloemen die hier in Kenia groeien verkocht worden in Europa.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park
Hier komen onze rozen van de AH vandaan.

Entree Hell’s Gate National Park

Zelf kwam ik aan bij Elsa Gate. Net voordat je bij de entree bent kom je langs een klein huisje van wat locals uit de omgeving. Ze verhuren hier fietsen, die ze voor je afzetten bij de ingang van het park. Ook kun je een gids huren die je door het park leidt. Het is niet nodig om een gids te huren, maar de gids kent het park op z’n duim en weet ook plekken waar bijvoorbeeld enkele dieren zich schuil kunnen houden. Daarnaast kun je met deze bijdrage de lokale community steunen. Ze betalen er bijvoorbeeld het schoolgebouw mee, ook kopen ze er nieuwe vee mee etc. Dus je draagt bij aan projecten in deze gemeenschap. Mocht je geen fiets willen huren en ook geen gebruik willen maken van een gids, dan kun je doorrijden naar de entree iets verderop.

Afhankelijk met hoeveel mensen je bent en of je met de auto, fiets of te voet gaat, betaal je een andere entree. Toegang tot het park kost je $26,- per persoon. Overige kosten kun je hier vinden.

Het bijzondere aan het park is dat dit een van de weinige parken is waar je vrij rond kunt lopen of fietsen. Er zitten ook geen dieren die je zullen aanvallen, mits je je verstand gebruikt natuurlijk 😉 !

Helaas door wat oponthoud onderweg kon zat er voor mij geen wandel of fietssafari in, dus heb ik het park samen met een gids bezocht.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park
Ingang Hell’s Gate National Park

Vulkanisch gebied

Het weer zit hier overigens goed mee. Het is al even droog, dus we hebben geen moeite met het autorijden in het park. Mocht het nat zijn, dan is een 4×4 terreinwagen wel meer aan te raden.

In Hell’s Gate National Park ga je door een vulkanisch gebied. De naam stampt af van een ‘ramp’ die zich hier heeft voorgedaan. Ooit was het namelijk een vlak gebied. Maar door vulkanische activiteiten is een deel van het gebied ingezakt. De lokale bevolking (Maasai) die in het gebied woonde is toen overleden, wat een ‘Hell’ is, vandaar dus de naam.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park
Fischer’s Tower

Je ziet schitterende basaltformaties vlak bij de entree zie je ook de ‘Fischer’s Tower’. Een herkenningspunt als je in het park bent. Verder op zie je de Mount Longonot. Deze slapende vulkaan kun je beklimmen en je kunt rondom de krater rondlopen (3 uur). De wandeling naar boven is vrij zwaar en steil.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

Onderweg komen we veel verschillende dieren tegen. Denk aan de Thompson Gazelle en de Grand Gazelle, maar ook aan de Pumba (Everzwijn), Zebra’s en Bavianen. Ook kun je hier giraffen en mestkevers tegenkomen. De weg, of beter gezegd het pad is over het algemeen goed. Hier en daar is een deel weggespoeld door de vele regen in de afgelopen tijd. De lokale bevolking probeert dit telkens weer te repareren.

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

Njorowa Gorge

Ten zuiden van het park vlakbij Maiben, kom je bij Njorowa Gorge. Dit is een diepgelegen smalle kloof. Je wandelt hier door een prachtige kloof. Hier en daar zijn er kleine heetwater bronnen. Hieruit komt dus warm water uit verschillende plekken het gesteente uit. Het water komt vanuit de grond omhoog en wordt door het magma opgewarmd. Dit is niet de enige plek waar je deze krachten van de natuur kunt waarnemen. Verderop is de Ol Koria geothermische energiecentrale die 25% van de Keniaanse energie opwekt.

Als je het park bezoekt, ga dan ook zeker naar deze plek, het is een aanrader!

Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park Wandel of fietsafari? Dat kan in Hells Gate National Park

De reis naar het gebied (ongeveer 2,5 uur) is het zeker waard! En hoe gaaf is het om hier door een vulkanisch gebied te mogen wandelen of fietsen, waarbij je vergezeld kunt worden door gazellen en zebra’s? Als je meer tijd hebt kun je in de omgeving ook nog andere plekken bezoeken. Bijvoorbeeld het nabijgelegen dorp Naivasha, evenals het gelijknamige Lake Naivasha. Nog iets noordelijker heb je nog het Lake Nakuru National Park waar je kans hebt op het zien van witte neushoorns, roze pelikanen, flamingo’s en giraffen. In de omgeving zijn verschillende overnachtingsplekken te vinden. Uiteraard kun je het gebied met een tour bezichtigen.

Artikelenreeks

Dit is een artikel uit de reeks artikelen over mijn recente reis naar Kenia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *