Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika7 min leestijd

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In Zuid-Afrika kom je veel invloeden uit de koloniale tijd tegen. Naast het feit dat Zuid-Afrikaans hier en daar lijkt op het Nederlands, zijn er ook gebouwen die wel wat weg hebben van de Nederlandse stijlen uit die tijd. Het gedeelte waar ik jullie in dit artikel mee naar toe ga nemen hebben heel wat Nederlandse invloeden. Het is een prachtig stukje zuidelijk Afrika.

Swellendam

De derde oude stad van Zuid-Afrika, en héél veel Nederlandse invloeden. Eigenlijk Kaap-Nederlandse invloeden. Swellendam is gelegen ten noorden van het ‘De Hoop Nature Reserve’, tegen de Langeberg aan.

Parkeer ergens in het dorp je auto en ga hier lekker wandelen. Stap een van de restaurantjes binnen voor ene lekkere high tea, op z’n Engels dan 😉 .

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Een bezoek aan een recentelijk herbouwde ‘Ambagtsplat’ bij het Drostdy Museum is zeker de moeite waard. Er zijn hier kleine huisjes in oud Nederlandse stijl in elk huisje is een bepaalde ambacht terug te vinden, van leerlooier tot (hoef)smit en bakker. Een andere hoogtepunt in Swellendam is het witte gebouw van de Nederduitse Gereformeerde kerk, een bijzonder bouwwerk! Tijdens de wandeling door het dorp kijk je steeds uit op de pieken van de Langeberg.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Drostdy Museum

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Nederduitse Gereformeerde kerk

Vanuit Swellendam kun je ook nog enkele andere activiteiten ondernemen:

  • Bezoek het Bontebok National Park. Met een lage vegetatie heb je veel kans op het zien van verschillende fauna.
  • Wil je graag wat knutselen? In Swellendam kun je potten bakken bij de Bukkenburg Pottery Studio
  • Paardrijden door het prachtige natuurgebied rondom Swellendam, bij Two Feathers Horse Trails.
  • En wil je liever een lekker drankje proeven, dan kun je natuurlijk ook naar de Wildebraam, waar ze likeur maken. Je kunt hier ook overnachten of shoppen in het winkeltje.

De Hoop Nature Reserve

Vanaf Swellendam is het een uurtje rijden naar De Hoop Nature Reserve. Dit reservaat grenst aan de Indische Oceaan. Een lang stuk van de weg rijd je over een zandweg, maar dat is het zeker waard! Het landschap verandert van bergachtig naar meer heuveltjes, graslandschap en uiteindelijk een duinlandschap. Onderweg kun je zebra’s en kudu’s zien. Het ‘De Hoop Nature Reserve’ is prachtig om te wandelen, heerlijk door de duinen heen, of langs het strand. Op verschillende plekken kijk je mooi uit over de oceaan. En met een beetje geluk heb je hier een goed zicht op de walvissen.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

In het gebied kun je verschillende dingen ondernemen. Er zijn enkele trails, je kunt er overnachten, zwemmen en aan whalewatching doen. Meer informatie over tarieven, activiteiten en verblijf vind je hier. 

Het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika

Cape L’Agulhas is het meest zuidelijke stukje Zuid-Afrika, en daarmee ook het zuidelijkste punt van continent Afrika. Hier komen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan bij elkaar. Staan dit soort punten op je bucket-list, dan is het een leuke plek om even geweest te zijn. Het gebied heeft een rotsachtige kust waar je tussendoor en overheen kunt klauteren. Onderweg zie je wellicht grote groepen met Kaapse Aalscholvers. Als je rustig bent en doet kun je vrij dicht bij deze mooie vogels komen. Aan de kust staat ook een vuurtoren, waar je eventueel je postkaarten kunt versturen naar familie en vrienden, voorzien van een lokale stempel.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Cape L’Agulhas

Vanaf de vuurtoren kun je een soort boardwalk bewandelen richting het zuidelijkste punt. Daar kom je uiteindelijk aan bij een plakkaat waarop staat dat twee oceanen hier bij elkaar komen, en dat dit het meest zuidelijkste puntje is.  Een mooie plek waar je over de uitgestrekte oceaan kunt kijken. Als je geluk hebt kun je ook hier de walvissen zien.

Gansbaai en Die Dam

Als je verder richting Kaapstad gaat, rij dan nog langs de kust. Het is een prachtige route. Neem de ‘dirt-road’ door het Agulhas Nature Park. Hier en daar zie je verschillende vogels, schapen, koeien en veel velden met koolzaadbloemen. Hier heb je ook prachtige groepen met Flamingo’s.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Onderweg naar Hermanus passeer je nog vele dorpjes, spelende kinderen en mensen aan het werk op het land. Maak onderweg bij ‘Die Dam’ een tussenstop. Hier heb je een klein wit strandje waar je ook weer heerlijk kunt wandelen. Helemaal verlaten is het strand. Neem bijvoorbeeld een kleed en wat eten mee en je kunt hier heerlijk picknicken.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Het strand bij Die Dam

Als je bijna bij Hermanus bent, stop dan bij ‘Coffee on the Rocks’ een klein tentje met een werkelijk waar uitzonderlijk uitzicht over de oceaan en Walker Bay. Ook hier met wat geluk walvissen voor je neus. In het cafeetje hebben ze ook verschillende boeken en stukjes walvis tentoongesteld. Als het lekker weer is (en dan is het best vaak), dan is het hier heerlijke vertoeven in het zonnetje.

Hermanus

Hermanus is het dorp waar je walvissen kunt spotten. Zelf verbleef ik hier in het Pelagus House, een erg mooi hotel. Later meer daarover.

Hermanus is geschikt voor een heerlijke ochtend, middag of avondwandeling. Met wat geluk kom je de Rockie Dassie nog tegen, een enorme hamster. Wellicht dat je je hardloopschoenen mee hebt, dan kun je ook lekker hardlopen langs de zee. Hemanus heeft niet echt een strand, zonnen zal dus al gauw bij een van de vele hotels moeten. Je kunt hier wel verschillende activiteiten ondernemen, onder anderen:

  • Kajakken tussen de walvissen
  • Duiken met haaien
  • Wandelen langs de kliffen
  • Paardrijden

Helaas had ik niet de mogelijkheid om tussen de prachtige dieren te varen. Mocht ik nog eens teruggaan, dan staat dit zeker op mijn lijstje.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Rockie Dassie

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

In het dorp heb je verschillende restaurants waar je heerlijke gerechten kunt eten. Naast vlees zijn de visgerechten hier zeker aan te raden. Met een lekker flesje wijn er bij is het helemaal compleet. Wat trouwens leuk is, mocht de fles wijn niet opgaan, neem deze dan gerust mee en geniet hier op een later moment nog van.

Pelagus House

Het hotel is een prachtig wit complex. Van binnen is het nog mooier! De gastvrouw geeft je graag een rondleiding door het complex. De kamer is erg ruim en voorzien van twee heerlijke bedden. Bij elk bed staan een soort bankjes waarop je je bagage kunt zetten. Ook is er een mogelijkheid om aan het bureau te werken, of even uit te rusten in de fauteuil in de kamer.

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Kamer Pelagus House

Het hotel beschikt over enkele algemene ruimtes waar je een mooi uitzicht hebt over de zee. Het geheel is op een Engelse manier ingericht. In de ochtend kun je genieten van een lekker ontbijt. Je krijgt een menukaart waarop verschillende gerechten staan. Te denken valt aan ei-gerechten of andere warme gerechten. Deze bestel je vers en staan dus niet klaar in van die Au bain-marie bakken. Dit zie je in veel hotels in Zuid-Afrika, wat ik persoonlijk erg goed vind omdat je op deze manier natuurlijk verspilling van eten tegen gaat, en zeker niet onbelangrijk, het eten zo een stuk verser blijft! Mocht je naar Hermanus gaan, dan raad ik dit verblijf zeker aan!

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika
Pelagus House

Nederlandse invloeden en het Zuidelijkste stukje Afrika

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Dit gedeelte van de Tuinroute is super gaaf en echt prachtig om te bezoeken! Ga je in de winter (in Zuid-Afrika) neem dan wel wat warme kleding mee. Het is prima te vertoeven, maar met een trui aan kan het net wat aangenamer zijn. Zeker in de avond. Ben jij wel eens in Hermanus geweest? Heb je de kano gepakt en ben je gaan varen tussen de walvissen? Graag hoor ik je ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *