Aanraders in de omgeving van Johannesburg6 min leestijd

Aanraders in de omgeving van Johannesburg

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dit is het derde artikel uit de reeks van Zuid-Afrika. In dit artikel zal ik jullie wat tips geven over bezienswaardigheden uit de omgeving van Johannesburg. Ik ga in op een natuurreservaat, ‘de wieg van de mens’ en een kijkje in Pretoria.

De reis ging vanuit Johannesburg naar Nelspruit. Onderweg ben ik bij enkele plekken gestopt. De bezienswaardigheden die ik hieronder beschrijf kun je ook langer bezoeken en zijn gemakkelijk vanuit Johannesburg te bereiken. Pretoria is bijvoorbeeld een uurtje rijden vanuit Johannesburg en het Rhino & Lion Nature Reserve is ook binnen een uur te bereiken.

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Onderweg naar Pretoria

Pauze in Rhino & Lion Nature Reserve

Na zo’n uur rijden kom je dus aan in dit park. Gewoon om even te pauzeren of om door heen te rijden. Vanaf hier vertrekken ook verschillende mountainbike routers. Zelf maakte ik hier een korte pauze, alvorens verder te rijden richting de Cradle of Humankind. Leuk is om naar restaurant Neck & Deck te gaan. Dit is dus een restaurant waar je even wat kunt eten en drinken.  Het leuke van het restaurant zijn de giraffen die vlakbij het restaurant in een soort ‘wei’ staan. Ze komen graag even bij je kijken. Je kunt ze ook speciale korrels te eten geven. Zeker met kinderen is dit een leuke stop! Naast de giraffen zie je hier ook de Slanke Mangoeste, een soort stokstaartje. Ze rennen over het grasland van hot naar her. Kuil in, kuil uit.

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Rhino & Lion Nature Park

Voor een kleine €20,- kun je ook met je auto (per persoon) het park in, op zoek naar de echte Leeuwenkoning. Helaas was hier geen tijd voor, maar gelukkig was er later in de reis nog een geluksmomentje. In hetzelfde park heb je ook de Wondercave. Hiervoor betaal je €15,-. Wil je beide bezoeken dan is er een combiticket en dit kost je €22,-

Cradle of Humankind

Na de stop bij het Rhino & Lion Nature Reserve ging de korte reis verder naar de Cradle of Humankind, oftewel ‘De Wieg van de Mensheid’. In dit gebied zijn verschillende activiteiten te doen. Het gebied is een staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit gebied zijn de eerste fossielen van mensachtige teruggevonden. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, mensheid en ontstaan van de aarde, dan is dit een aanrader!

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Maropeng

Zelf ging ik naar Maropeng Visitor Centre. Hier krijg je uitleg over de vondst van de fossielen van de eerste mensachtigen. Ook hebben ze op een mooie en interessante manier de geschiedenis van de aarde weergegeven. Een keerzijde van ons bestaan op de aarde heeft men in beelden ook tentoongesteld. In het museum kun je ook een soort ‘Droomvluchttocht’ maken door het binnenste van de aarde. Dit doe je per bootje, super leuk!

Aanraders in de omgeving van Johannesburg Aanraders in de omgeving van Johannesburg Aanraders in de omgeving van Johannesburg

Het museum is zeer geschikt voor kinderen, ze hebben hier goed op ingespeeld. Buiten is ook een deel van het museum te zien. Ook heb je een mooi uitzicht over een uitgestrekt grasland. Toegang tot het museum kost je ongeveer €8,-. Ben je student, vergeet je studentenpas niet!

Aanraders in de omgeving van Johannesburg

Pretoria

Vanuit de wieg gaat de reis nu echt richting Pretoria. Het is niet zo lang rijden. Bereid je van tevoren wel goed voor. Pretoria is achteraf niet de prettigste stad om rond te lopen. Weet wat je hier gaat doen! Zwervers lopen je overal achterna.

Zelf heb ik de auto geparkeerd in het centrum bij de parkeerplaatsen tussen Tshwane City Hall en Ditsong National Museum of Natural History. De betaalautomaat deed het niet, maar er is een mannetje die graag je auto in de gaten houdt. Geef hem wat geld of eten en je auto blijft in orde.

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Ditsong National Museum

De City Hall en het museum zijn beide prachtige kolossale gebouwen. Het Ditsong National Museum kun je tegen een kleine vergoeding bezoeken. Zelf wilde ik hier een ronde door de stad lopen, maar zou je adviseren een rondleiding met een gids te nemen. Ik ben naar het station gelopen en door het park bij de City Hall, en toen gauw verder gegaan. De volgende stop was verder in de stad bij de Union Building.

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Station Pretoria

Union Building

Verderop op een heuvel staat dit schitterende gebouw. Het Union Building is de officiële plek waar de Zuid-Afrikaanse regering is gezeteld. Het gebouw staat op de Meintjieskop. Vanaf hier heb je een uitzicht over de stad Pretoria. Rondom het gebouw is een groot park aangelegd waar je want kunt wandelen. Voor het gebouw staat een imposant beeld van de inmiddels overleden Nelson Mandela. Het gebouw kun je niet van de binnenkant bekijken, maar dus wel van de buitenkant, inclusief het park.

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Union Building

Aanraders in de omgeving van Johannesburg

Het Voortrekkermonument

Op ongeveer 20 minuten rijden ligt het Voortrekkermonument. Een granieten monument dat is gebouwd ter nagedachtenis van de Voortrekkers die de Engelse Kaapkolonie tussen 1835 en 1854 verlieten richting de binnenlanden. Het monument moet de Grote Trek van zijn afstammelingen in de geschiedenis tonen. Het monument is vanuit geheel Pretoria te zien en een toeristische attractie. Vanwege de beperkte tijd alleen de buitenkant gezien, maar wanneer ik nog eens terugkeer, zal ik het museum zeker bezoeken!

Aanraders in de omgeving van Johannesburg
Voortrekkermonument

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

De route naar Nelspruit is heel bijzonder. Een lange weg, langs en door graslanden. Het is er erg rustig. Soms kom je door kleine dorpjes waar je kleine winkeltjes ziet die van alles verkopen, alleen dat is al enorm genieten! De reis vanuit Pretoria naar Nelspruit kost je nog zo’n 4-5 uur, neem er de tijd voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *