Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland6 min leestijd

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je een reis maakt in Zuid-Afrika, kun je gemakkelijk even uitstappen in buurland Mozambique, Swaziland of Lesotho. Zelf bezocht ik de laatste twee landen. Leuk om natuurlijk weer af te vinken op je lijstje met bezochte landen 😉 . Dit artikel zal gaan over de reis door het land van Koning Mswati III in Swaziland.   

Locatie Swaziland

Het land van Koning Mswati III ligt ingeklemd tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het ligt op een hoogte van tussen de 200 en 1.300 meter boven zeeniveau. Door deze hoogteverschillen zijn er verschillende temperaturen en dus klimaten en begroeiingen.

Vanuit Zuid-Afrika zijn er verschillende mogelijkheden het land in te komen. Zelf vertrok ik vanuit Nelspruit en waren er twee logische opties:

  • Met de auto naar grensovergang Josefsdal
  • Met de auto naar grensovergang Jeppe’s Reef.

Ik koos voor de grensovergang bij Jeppe’s Reef. Deze zou een stuk rustiger zijn dan de ander. Dit had te maken met nabijgelegen casino’s. Daardoor kon het nog wel eens extra druk zijn bij de overgang.

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Op weg naar Swaziland

Grensovergang

Vanaf Nelspruit richting de grens van Swaziland werd het landschap steeds bergachtiger. Van graanvelden ging het naar een soort suikerrietvelden over. Aangekomen bij de grensovergang Jeppe’s Reef staan er flinke borden met daarop Swaziland en South Africa .

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Grens Jeppe’s Reef

Het viel allemaal reuze mee qua drukte en formaliteiten! Aan de Zuid-Afrikaanse kant moet je je paspoort laten zien, stempel erin dat we het land uit gaan en dan ga je naar het Swazigedeelte. Daar kan het voorkomen dat je even moet wachten. Destijds stond er een man uit Zimbabwe, hij mocht in eerste instantie het land niet in. Na veel zeuren en praten en grapjes wel… Opmerkelijk!

Je moet hier nog wel wat papiertjes invullen. Als je dat hebt gedaan en 50 Rand wegenbelasting betaald hebt, mag je Swaziland in.

De route

De route van Zuid-Afrika naar Swaziland is prima. Goed onderhouden en duidelijke wegmarkering. In Swaziland zelf was de weg ook goed. Onderweg ga je heuvel op en heuvel af. Vanaf deze kant van Swaziland zie je al gauw dat hout een belangrijk exportproduct is. Ook zie je veel gebieden waar suikerriet gepland staat. Via Piggs Peak ging ik naar Maguga Dam Viewpoint, waar je uitzicht hebt over de gelijknamige dam. De weg hierheen is wat verder om, maar over het algemeen rustiger dan wanneer je bij Piggs Peak rechtdoor zou gaan richting Mbabane (hoofdstad).

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Maguga Dam Viewpoint
Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Maguga Dam Viewpoint Restaurant

Bij het uitzichtpunt zit ook het Maguga View Point Restaurant. Hier kun je na de rit even pauzeren en wat eten en drinken. Hier kun je ook besluiten je auto even te laten staan en een wandeling te maken. Na deze stop reed ik verder richting Mbabane waar in de buurt mijn verblijf voor de nacht was.

Mantenga Lodge

In de namiddag kwam ik aan bij Mantenga Lodge. Het was even zoeken, maar een steile zandweg brengt je bij een slagboom. Hier word je verwelkomt door een groepje nieuwsgierige aapjes, waaronder enkele babyaapjes! Mantenga Lodge ligt in een bebost gebied. Bij aankomst werd ik vriendelijk verwelkomt en werd alles netjes uitgelegd. Er is een centrale parkeerplaats, van waaruit je gemakkelijk naar de receptie, huisjes en restaurant kunt wandelen. Je boekt hier een verblijf in een soort bungalow/lodge. In de lodge heb je de slaapkamer, toilet, badkamer en een zitgedeelte. Alles is netjes onderhouden. In de ochtend kun je ook genieten van een heerlijk ontbijtbuffet of en in de avond kun je kiezen van een uitgebreide dinerkaart. Zelf was ik zeer tevreden over het verblijf. Het is ook centraal gelegen om vanuit hier verschillende activiteiten te ondernemen. Een uitgebreide review over dit hotel vind je hier bij InsideFlyer UK.

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Mantenga Lodge

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland

 

Je kunt vanuit Mantenga Lodge gemakkelijk naar het nabij gelegen dorpje rijden. Hier zijn onder andere verschillende ‘handicraft shops’, waar je enkele leuke souvenirs voor het thuisfront of voor jezelf kunt kopen.

King Sobhuza II Memorial

In Swaziland zijn heel wat activiteiten te ondernemen. Omdat ik zelf niet voldoende tijd had om alles te bezoeken heb ik keuzes gemaakt. Zo koos ik er onder andere voor om wat historie van het land op te doen. Daarom ging ik naar het King Sobhuza II Memorial. Het is voornamelijk een gedenkpark voor Koning Sodhuza II. In dit park staat een museum over het leven van het koningshuis van Swaziland en het mausoleum van Koning Sodhuza II. Enkele opmerkelijke feiten komen hier naar voren, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vrouwen (70) en kinderen (210) die de koning had. Ook de huidige koning, Koning Mswati III heeft al een behoorlijke harem opgebouwd, namelijk 15 vrouwen en 25 kinderen.

Zeker even leuk om erlangs te gaan, het is niet groot, dus met een uurtje heb je het ook wel gezien, en ben je weer wat wijzer over de koninklijke geschiedenis.

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Grens Jeppe’s Reef

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Het leukste van mijn trip vond ik het bezoek aan Mlilwane Wildlife Sanctuary. Een groot afgesloten park waar je ook met de Wild Card in kunt. Hier en daar zijn de wegen soms minder begaanbaar. Denk hier zeker aan als het weer ook natter is. Met een ‘normale’ auto kan het hier en daar soms knap lastig zijn om uit de plassen te komen. Dan is een 4×4 toch meer aan te raden.

Onderweg kun je kennismaken met het grasland van Swaziland, dat vele dieren herbergt. Je kunt zebra’s, wilde zwijnen, impala’s, wildebeesten, leguanen en onder andere krokodillen tegen komen. Evenals talloze vogelsoorten.

Op bezoek bij Koning Mswati III in Swaziland
Mlilwane Wildlife Sanctuary 1

Na het bezoek aan het park en een kop rooibosthee, een Afrikaanse favoriet, rijd ik verder naar Golela. Het wordt overal aangeraden op tijd te vertrekken in verband met de criminaliteit aan de Zuid-Afrikaanse grens. Het is zeker niet de bedoeling om als toeristen in het donker te reizen! Het landschap blijft veranderen.

Op de weg rijden veel grote vrachtwagens met suikerriet erin, dat aan alle kanten uitsteekt en er soms zelfs afvalt.

Het grensgebouw bij Golela in Swaziland is nieuwer en uitgebreider dan het grensgebouw bij aankomst in Swaziland. Met weer wat stempels erbij mogen kun je het ene land uit en het andere weer in.

Mijn reis vervolgt uiteindelijk verder naar St. Lucia in Zuid-Afrika, waarvoor ik mijn volgende artikel meer zal schrijven.

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *