St. Lucia, Durban en het prachtige iSimangaliso & Hluhluwe Imfolozi7 min leestijd

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een bezoek aan Swaziland ben ik weer terug in Zuid-Afrika. Na een lange rit door het prachtige land kom ik aan in St. Lucia. Rondom St. Lucia zijn erg mooie en bijzondere natuurparken die een bezoek waard zijn. Ook lekker genieten in St. Lucia zelf is zeker leuk.

St. Lucia

Het plaatsje St. Lucia ligt op zo’n 2 uur rijden vanaf de grens met Swaziland. Het is gesitueerd aan de Indische Oceaan en kent een gemiddelde temperatuur van 25°C. Ten noorden van het dorpje ligt iSimangaliso Wetland Park en ten westen het Hluhluwe– iMfolozi Park.

Het dorpje is niet zo heel groot, maar met verschillende winkeltjes en verschillende plekken om te overnachten voldoende te beleven. Zelf koos ik hier om te overnachten bij Marlin Lodge. In St. Lucia kunnen zowel overdag als in de avond (grotere kans) nijlpaarden over straat lopen. Kijk daar voor uit, ze lijken langzaam en lief, maar dat zijn ze vooral niet! Het is veilig zolang je ten minste 40 meter afstand houdt.

Marlin Lodge

Zelf boekte ik via een boekingswebsite een kamer bij B&B Marlin Lodge. Een woning met verschillende kamers die verhuurd worden. Het verblijf beschikt over zes verschillende kamers. Allen voorzien van een slaapgedeelte met een zitgedeelte. Alle kamers zijn ruim en netjes ingericht. De bedden liggen comfortabel. Bij de prijs is een goed ontbijt inbegrepen. De accommodatie beschikt ook over goede WiFi en een zwembad. De gastvrouw was erg vriendelijk en hielp graag met het regelen van verschillende activiteiten.

Tijdens het ontbijt word je vergezeld door een van de hondjes die ze hebben. Ook kan het zo zijn dat er wat aapjes voorbijkomen, misschien om nog wat mee te pikken van je ontbijt. Al met al een prima verblijf in St. Lucia.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
Martin Lodge

St. Lucia Estuarium

Vanuit St. Lucia ben je snel bij het estuarium. Voor degene die niet exact weten wat dit is, een estuarium is de plek waar de rivier zich uitmondt in de zee. Vaak in de vorm van een trechtervorm. Zoet en zout water mengen zich hier tot brakwater. In dit gebied komen nijlpaarden voor die je in grote groepen kunt waarnemen. Ook kun je lekker wandelen over het strand, of zoals de locals, een hengel uitwerpen.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
St. Lucia estuarium

iSimangaliso Wetland Park

Of St. Lucia Wetland Park is het enige grote waterpark in Zuid-Afrika dat bovendien erkend is door UNESCO. Je kunt hier niet naar binnen met de Wild Card en dient hier dan ook los voor te betalen. Het is een groot uitgestrekt Wetland Park. Onderweg kun je verschillende flora tegen komen. Zelf zag ik de witte neushoorn, zebra’s, Kudu’s en nog heel veel meer.

Het landschap veranderd continue, grasland, duinen, zee. Het is daarom heel bijzonder om hier te zijn. Voor het gehele park kun je ruim de tijd nemen. Zelf koos ik ervoor om een stukje te doen, tot aan Cape Vidal. Dit is een mooi uitzichtpunt vanwaar je over de zee kunt uitkijken, lekker kunt liggen op het strand (als het niet te hard waait) of zelfs kunt zwemmen. Let op het strand en bij de parkeerplaats wel op de grote groep met apen. Ze zijn overal. Sommige mensen proberen te picknicken, maar dat is best lastig met zoveel apen.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
iSimangaliso Wetland Park

Kom je in het goede seizoen, dan kun je ook:

  • Walvissen spotten,
  • Diepzeevissen,
  • Bootcruises,
  • Wandelingen met gidsen,
  • Paardrijden,
  • Kayaken,
  • Duiken,
  • En nog meer activiteiten.
St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
iSimangaliso Wetland Park

Hluhluwe Imfolozi Game Reserve

Als je het iSimangaliso Wetland Park hebt bezocht, dan heb je waarschijnlijk je ogen al uitgekeken. Het is gewoon wonderschoon! Op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf daar kom je aan in het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve. Hier kun je met je Wild Card ‘gratis’ naar binnen. Leuk om te kopen is een boekje met kaarten van verschillende parken uit de omgeving. Naast de routes die hierin staan, zijn er ook afbeeldingen toegevoegd van de verschillende dieren die je hier kunt spotten met benaming. Erg leuk voor jezelf, nog leuker als je met kinderen reist.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
Hluhluwe Imfolozi Game Reserve

Op het moment van reizen door dit park, waren ze bezig met het onderhoud van de wegen. Dat was zeker ook nodig. Hoe het er nu voor staat weet ik niet. In het park kun je verder prima rijden. Wegen zijn goed aangegeven. Een kaart kan handig zijn. Kijk goed om je heen. Je kunt namelijk gemakkelijk zomaar ergens voorbijrijden, bijvoorbeeld de in het gras liggende Cheeta. Verder kun je hier de Wilde Honden, Hyena’s, Wildebeesten Olifanten en ook Giraffen spotten. Het landschap is erg heuvelachtig hier. Zeker tegen het begin van de avond, met ondergaande zon, is het hier erg mooi!

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
Hluhluwe Imfolozi Game Reserve

Durban

Na het bezoek aan het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve ga ik verder naar Durban. Dat is zo’n 2,5 uur rijden vanuit St. Lucia. Zelf verbleef ik bij B&B, namelijk bij The Whitehouse Bed and Breakfast. Geboekt via een boekingswebsite. Een aan te raden verblijf met een vriendelijke eigenaresse.

Wil je Durban verkennen, en heb je een huurauto, parkeer deze dan bij het uShaka Marine World waterpretpark. Vanuit hier kun je gemakkelijk met de bus richting het centrum van Durban. Parkeren is hier veilig, en ook met de bus is veilig. Het wijst zich grotendeels vanzelf en met wat behulp van de buschauffeur komen je in het ‘centrum’ aan. Het centrum van Durban heeft veel mooie oude oude koloniale gebouwen, maar ook veel nieuwere gebouwen en vervallen gebouwen. Zelf ervaarde ik de stad niet als heel prettig. Maar Durban lijkt me wel een betere stad dan Johannesburg om even te verblijven.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken
Durban

Aan het strand kun je heerlijk genieten van het leuke strand. Er zijn verschillende activiteiten te doen, er is veel bedrijvigheid. Er is een klein pretparkje voor de kleine kinderen. Ze hebben er een soort treintje en kabelbaan. Ook is er een zwembad waar veel kinderen zijn.

Op zee oefent de reddingsbrigade regelmatig met een bootje. Omdat het oefeningen zijn, gaat het ook niet altijd goed. Wel leuk om naar te kijken. Ook zijn er andere mensen die op de zee allerlei verschillende sporten uitoefenen. Aan zee is er ook een pier waar je wat verder de zee over kunt kijken.  Je kunt in de stad ook het Moses Mabhida Stadium bezoeken. Vanuit hier kun je ook een soort trein het dak op nemen en heb je een bijzonder uitzicht. In dit station werd destijds enkele wedstrijden van het WK gehouden.

St. Lucia, Durban en de prachtige natuurparken

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Een derde van de reis zit er alweer bijna op. Nu al heeft Zuid-Afrika mij veel laten zien en genieten.  Hopelijk hebben jullie ook al zin om de reis in het zuidelijkste land van continent Afrika te starten. In het volgende artikel ga ik verder in op de reis naar bergstaat Lesotho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *