Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho7 min leestijd

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na de start in Johannesburg heb ik er inmiddels al een kleine 1.200 kilometer opzitten. De teller stopt daar echter nog niet. Via een klein dorpje, genaamd Himeville, zal ik de bergstaat Lesotho bezoeken. Hoe kom je daar en wat kun je verwachten?

Verblijf bij een local

De reis van Durban naar Himeville neemt een aantal uur in beslag. Rondom Durban is het landschap nog vrij vlak, maar dit verandert al gauw. In de verte zie je de heuvels verschijnen, en even later zelfs het Drakensberg gebergte. Himeville is een klein dorp aan de voet van de Drakensberg. Vanaf hier kun je gemakkelijk naar Lesotho. Daarom zocht ik in dit gebied een goed verblijf. Hier zijn geen ketens te vinden.

Je gaat al gauw overnachten bij een local. Maar hoe ga je daarnaar op zoek? Inmiddels is Airbnb niet meer weg te denken, maar dat was toen nog wel wat minder. Toch vond ik een goede plek in Himeville. Deze B&B, genaamd Albizia House B&B ligt aan de doorgaande straat die je ook richting Lesotho brengt. Meg, de eigenaresse, is een erg vriendelijke vrouw.  Ze helpt je graag met het verkennen van de omgeving. Ze stelde een groot deel van haar huis beschikbaar voor mijn verblijf. Het is erg traditioneel ingericht, veel Engels/Australische invloeden zie je hier.

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho
Albizia House B&B
Albizia House B&B
©Albizia House B&B

Je slaapt in een apart gedeelte van het huis. Hier heb je ook een badkamer met bad en douche. In de winter kan het er nog wel eens fris zijn, maar Meg zorgt dan voor een extra dekentje. Bij drogere periodes graag ook het bad niet gebruiken, aldus Meg. Het bed ligt prima, en vanuit je kamer heb je een mooi uitzicht op de tuin. Vanuit de tuin zelfs een mooi zicht op de Drakensberg. Het Albizia House is een goede keus voor een verblijf in deze omgeving. Zelf vind ik het nog wel eens fijn mijn hardloopschoenen mee te nemen. In dit gebied is het namelijk ook prima mogelijk om een stukje te hardlopen.

Tour Lesotho regelen

Vooraf wist ik al dat ik graag naar Lesotho wilde. In eerste instantie met de auto. Maar al gauw werd duidelijk dat vanaf deze kant van het land dat niet mogelijk is. Je moet namelijk via de Sani Pass naar boven. Deze weg is eigenlijk alleen maar te berijden met een goede jeep. Na het lezen van verschillende forums en reisgidsen bleek dus ook dat ik beter eentour kon regelen. Via Meg, de eigenaresse van de B&B, heb ik dit uiteindelijk geregeld. Haar man Chris voert ook tours uit. Destijds was hij er niet, dus kon hij dat niet. Daarom regelde Meg een tour voor ons bij Sani Pass Tours.

Vanuit Himeville naar de bergstaat LesothoDeze organisatie zit in het nabijgelegen Underberg. Zelf zou je ook contact kunnen opnemen met deze organisatie om de tour te regelen. Zelf boekte ik de ééndaagse tour, incl. een bezoek aan een lokale gemeenschap. Ik zag dat ze tegenwoordig ook een andere eendaagse tour hadden, waarbij je iets verder het binnenland in gaat. Wellicht ook zeker de moeite waard.

Sani Pass

Vanuit Underberg vertrekt de tour. Bij het kantoor van Sani Pass Tours staan verschillende jeeps die je naar boven brengen. Om alvast wat tijd te besparen vul je het immigratieformulier in voor de grensovergang bij Lesotho. Je kunt hier ook voor R100 (ongeveer €7,00) een levensmiddelenpakket kopen, dat je kunt geven aan de lokale Basotho bevolking. In het begin is de weg richting Lesotho nog prima begaanbaar. Maar nadat je Himeville goed en wel uit bent begint het pas. Maar de weg gaat al gauw over in rotsblokken. Langzaamaan ga je naar boven. De jeep wiebelt steeds meer. Dit duurt uiteindelijk totdat je helemaal boven bent. Gelukkig maak je onderweg nog verschillende stops. Het uitzicht is namelijk schitterend!

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho
Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho

Met een beetje geluk zie je hier en daar nog wat dieren. Je komt eerst aan bij de Sani Pass Border Post aan de Zuid-Afrikaanse zijde. Het is daarna nog ruim een uur rijden naar de grenspost van Lesotho.

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho
Grenspost Zuid-Afrika -Lesotho

Na de boomgrens op zo’n 1.800-2.000 meter ligt er hier en daar al sneeuw. Op 2.873 meter hoogte bereiken je de grenspost van Lesotho. De gids neemt hier je paspoort en immigratieformulier in om dit bij de grenspost van Lesotho te laten controleren. Je krijgt bij aankomst gelijk twee stempels: arrival & departure. Handig, dan hoef je op de terugweg niet meer te stoppen hier.

De bergstaat Lesotho

Boven op de berg, in Lesotho onderneem je enkele activiteiten. In ongeveer 20 minuten kom je aan bij het lokale dorpje met de Basotho bewoners. Basotho zijn de mensen die wonen in Lesotho. Het dorpje bestaat uit enkele traditionele rondevals. Dit zijn een soort ronde hutjes. Ze zijn op een traditionele manier met steen, leem, hout en gras gemaakt.

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho

Bij binnenkomst in het hutje, vertelt de gids je het een en ander over de cultuur en stelt hij de eigenaar van het huisje voor. Je krijgt enkele lokale lekkernijen en ze vertellen hoe die gemaakt zijn. Allemaal erg leuk, maar het lijkt erop dat het redelijk in scene gezet is. Al met al is het een leuke ervaring.Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho

Kom je weer buiten het huisje, dan is de hele familie van het dorp gearriveerd. Er werd muziek gemaakt en je kunt mee dansen. Inmiddels is dan ook tijd geworden om de levensmiddelenpakketten uit te delen. De mensen zijn er erg blij mee! En het is beter dan geld geven. Er is ook nog een foto moment, waarbij je met de familie op de foto kan.

Vanuit Himeville naar de bergstaat LesothoVoordat je de Sani Pass weer betreedt is er nog een mogelijkheid wat te eten en drinken in een restaurant aan de rand van de berg. Hier kun je ook heerlijk genieten van het uitzicht.

Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho Vanuit Himeville naar de bergstaat Lesotho

Net als op de heenweg moet je nog even stoppen bij de Zuid-Afrikaanse grenspost en dan kun je weer door.

De tour op zichzelf kost momenteel 850 ZAR (+/- €58,-), voor kinderen is het goedkoper. Daarvoor ben je een hele dag onderweg. Ik vond het destijds een erg mooie tour. Wellicht dat de andere tour die je iets verder het binnenland in brengt tegenwoordig wel meer de moeite waard is. Deze is iets duurder.

Himeville

De route tussen Lesotho en Himeville wilde enkele instanties aanpakken. Asfalteren zou handig zijn om grondstoffen uit Lesotho te kunnen winnen. De Chinezen willen hier maar al te graag bij helpen. Gelukkig is de Sani Pass nog zoals deze altijd was. Zeker voor de lokale bevolking is dit prettig, omdat ze nu nog van het toerisme kunnen verdienen. Daarnaast is het ook echt schitterend om door dit gebied te rijden.

Himeville zelf is een klein dorp, niet meer dan enkele straten. Aan de hoofdstraat heb je enkele restaurantjes waar je wat kunt eten. Bijvoorbeeld Moorcroft Manor, een leuk restaurantje met een openhaard. Heb je boodschappen nodig? Dan kun je beter naar het nabijgelegen Underberg. Hier kun je boodschappen doen bij de supermarkt, tanken, naar de bank, etc.

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Lesotho kun je ook vanuit de westkant van Zuid-Afrika bezoeken. Wellicht handiger als je het liever met eigen auto wilt bezoeken. Ook kun je in het gebied van Himeville nog vele andere activiteiten doen. Wat dacht je van een wandeltocht door de Drakensberg, een bijzonder mooi gebergte! In mijn volgende artikel meer over enkele stadjes en het Addo Elephant Park.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *