Trip introductie – Zuid-Afrika een must op de bucketlist!5 min leestijd

Trip introductie – Zuid-Afrika een must op de bucketlist!

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Alweer enige tijd geleden maakte ik een reis door het prachtige Zuid-Afrika. Wie er ooit is geweest zal bijna gelijk verliefd worden op dit land. Dit was mijn eerste ervaring met het echte Afrika, waar o.a. rijk en arm langs elkaar wonen, maar waar ook andere grote verschillen zichtbaar zijn. Als je van de natuur houdt, dan is dit zeker ook een pracht bestemming voor op je bucketlist of je komende vakantie!

Route

Vooraf aan de reis naar Zuid-Afrika heb ik heel wat boekjes en websites gelezen. Wat ga je wel doen, wat niet. Ga je voor een avontuurlijke reis, een leisure reis, of een mix daartussen? Is het veilig, moet ik mijzelf vaccineren, wat is het weer, wat neem ik mee, huur je een auto, of neem je het lokale vervoer. Allemaal vragen waar ik over na moest denken. Na heel wat wikken en wegen koos ik voor de onderstaande reisroute.

Reisroute Zuid-Afrika

En dan in het echt

De reis startte in Johannesburg, de grootste stad in het noorden van Zuid-Afrika. Hier verbleef ik een aantal dagen en vanuit hier maakte ik een aantal uitstapjes. Hierna vervolgde de reis richting Pretoria en daarna het bekende Kruger National Park. Vanuit het supergave en bijzondere natuurpark werd de reis verder voortgezet richting het nabijgelegen Koningrijk Swaziland. Alleen de grensovergang is al leuk om door het land heen te rijden. Vanuit Swaziland ging ik terug naar Zuid-Afrika en wel naar St. Lucia en daarna Durban, dat een korte uitvalsbasis was alvorens richting Lesotho te rijden.

Na een bezoek aan de kleine bergstaat Lesotho ging de reis verder (een lange autorit!) naar Gonubie, Grahamstown en Addo Elephant Park. Deze laatste plek ik zeker bijzonder om te overnachten, in de natuur, waar je om je heen allemaal beesten hebt. Daar later meer over. Na enkele dieren van de Big Five te hebben mogen aanschouwen ging ik naar een waar surferswalhala, genaamd Jeffrey’s Bay. Met nog enkele tussenstops in o.a. Swellendam waar je nog wat Nederlandse geschiedenis kunt terugvinden, kwam ik aan in het zuidelijkste puntje van het vaste land van continent Afrika: L’Agulhas. En als je denkt dat de reis niet nog mooier kon worden, jawel hoor. In dit gebied kun je walvissen spotten, heerlijk genieten op het strand, heerlijk eten en drinken, genieten van heerlijke wijnen en eigenlijk nog veel meer!

Uiteindelijk kwam ik aan bij het laatste gedeelte van de reis, nabij Kaapstad. Eigenlijk kun je alleen in dat gebied alleen al weken, of maanden vertoeven!

Alvast wat tips:

Zoals al aangegeven, heeft het me vooraf wat voorbereiding gekost. Denk bij de reis naar Zuid-Afrika aan de volgende zaken:

  • Welk seizoen ga je? Zomer bij ons is winter in Zuid-Afrika. Dagen zijn korter, in de avond is het af te raden veel te ondernemen. Ook kan het aan zee en hoger gelegen gebieden afkoelen, warme kleding is aan te raden! Terwijl het overdag heerlijk genieten is en een korte broek prima te dragen is. In de onze winter, hun zomer is het juist erg warm!
  • Ik heb een auto gehuurd, prima te doen. Wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijk aangegeven. Een auto huur je gemakkelijk incl. verzekering via bijvoorbeeld Rentalcars. Op de lokale radio hoor je echter veel over car-jacking en allerlei andere zaken. Ik heb me er niet door laten afschrikken, maar wees je er van bewust dat criminaliteit voorkomt in Zuid-Afrika, ook richting toeristen.
  • Wil je wat natuurparken bezoeken. Overweeg dan om een ‘Wild Card’ aan te schaffen. Hiermee heb je toegang tot een groot deel van de Nationale Parken in Zuid-Afrika. De aanschaf van de kaart is al gauw interessant als je bijvoorbeeld de grotere parken zoals Kruger National Park en Addo Elephant Park wilt bezoeken. Zonder deze Wild Card betaal je afzonderlijk voor elk park, wat een stuk duurder is. Op deze website is meer te vinden over de Wild Card.

    Wild Card
    ©Sansparks.org
  • Ben je al vaker op een verre reis geweest, dan weet je dat je soms vaccinaties of middelen nodig hebt om je tegen reizigersziektes te beschermen. Via Thuisvaccinatie kom je er gemakkelijk achter of je iets nodig hebt. Het voordeel is dat ze bij je thuis kunnen komen om je te vaccineren als dat nodig is. Vaak wordt het nog vergoed door de verzekering ook, handig toch?!

Ik ga met jullie delen…

…wat je gedaan moet hebben, wat je gezien moet hebben, wat een geweldige bestemming Zuid-Afrika is. Ik ga niet in op de vliegreis, dat geloof ik wel, en jullie wellicht ook wel 😉 . Hier en daar zal ik wat verblijftips vermelden. Maar voornamelijk zal ik mijn ervaring met de verschillende highlights in Zuid-Afrika met jullie delen.

Dit zal ik in de volgende artikelen doen:

Heel wat artikelen over Zuid-Afrika dus op de planning! De totale reis heeft zo’n drie weken geduurd. Misschien kort voor de kleine 5.000 km die ik heb gereden, maar enorm bijzonder. Je kunt het uiteraard zo lang of kort maken als je zelf wilt, maar het is goed te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *