Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg6 min leestijd

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een geweldig bezoek aan de pinguïns en het meest zuidoostelijke punt van Zuid-Afrika, kom ik nu aan in Kaapstad. Ik bezoek er o.a. de Tafelberg. Iedereen heeft er wel eens van gehoord denk ik. Een groot stuk steen, waar je enorm gave vergezichten hebt. Ook kun je er bijvoorbeeld heerlijk hiken. In dit artikel meer daarover.

Helder? Gaan!

Ik kwam aan na een rit langs de kust. De dag was prachtig. Helder weer, een beetje wind, aangenaam. Men gaf overal aan: ‘Ga je naar de Tafelberg? Ga als het helder is, en wacht niet!’. Nadat ik aangekomen was en had ingecheckt in het Guesthouse, hierover later meer.

Maar het was dus helder, in overleg besloten dan ook gelijk maar naar de Tafelberg te gaan. We wilde de kans niet mislopen dat het een van de andere dagen niet meer helder zou zijn en het daardoor minder mooi zou zijn ernaartoe te gaan. Tip: ga dus ook echt als het helder is, hierna waren er alleen bewolkte dagen!

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg
Ga op een heldere dag de Tafelberg op!

Zelf ging ik per auto naar de parkeerplaats vanuit waar je kunt hiken of met de kabelbaan naar boven kunt gaan. Als het druk is kan het lastig zijn om je auto te parkeren. Let op dat je niets in het zicht laat liggen in de auto 😉 Vanuit Kaapstad gaan er ook bussen richting de Tafelberg, maar je kunt ook per taxi. Let hierbij wel op dat je op tijd beneden bent of regel alvast een taxi. In de avond, wanneer de kabelbaan gesloten is, zijn er vrijwel geen mensen meer hier.

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg
De kabelbaan

Hop naar boven

Nadat de auto geparkeerd is ga ik naar de ingang van de kabelbaan. Mocht je student zijn, vergeet dan je studentenkaart niet. Anders kost een enkeltje ongeveer €10,- voor een volwassene. Meer prijzen en informatie vind je op deze website. Hier staan ook nog wat tips m.b.t. de aanschaf van je tickets.

Nu heb je vaak bij dit soort toeristische attracties dat mensen alleen maar aan het dringen zijn om het beste plekje te krijgen. Nu heb ik het geluk dat ik lang ben en over iedereen heen kan kijken, maar dat geluk heeft gelukkig niet iedereen 😉 Echter hebben ze er bij deze kabelbaan iets op gevonden. Een draaiplateau, hierdoor draait iedereen een rondje of twee langs alle ramen in de cabine. Wat een uitvinding voor al die dringende mensen! Helaas duurt de rit maar 5 minuutjes, maar het is schitterend mooi als je zo richting deze reusachtige Tafelberg omhoog gaat, en aan de andere kant over Kaapstad heen kunt kijken.

Wandeling

Boven aangekomen is het uitzicht nog mooier. Rechts kijk je voor een deel uit over de Atlantische Oceaan, een deel van het centrum met in de verte V&A Waterfront en het voetbalstadion. De andere kant kijk je uit over het gehele natuurgebied; genaamd Tafelberg National Reserve. Als je boven aankomt is het een mooi moment om nog even wat te eten en drinken bij het restaurant dat hier zit. Let op voor de beestjes die hier zitten, die lusten ook graag wat van je eten.

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg
Uitzicht over de de Tafelberg en Kaapstad

Mocht je een kaart hebben van de Tafelberg, bedenk dat welke route je wilt lopen. Let op de tijd en de tijd dat het donker wordt. Zelf heb ik me hierop verkeken. Zelf vond ik het geen aanrader om hier te wandelen als het donker aan het worden is!!

Het gebied is echt heerlijk om te wandelen. Persoonlijk zou ik wel stevige schoenen aan doen, slippers zijn af te raden vanwege het gesteente dat niet vlak is.

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg
Lekker klauteren over de Tafelberg

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg

Op een mooie dag kun je heerlijk ver kijken, mooie foto’s maken (doen!) en van de flora en fauna genieten. Er is veel vegetatie en hier en daar kom je bijvoorbeeld vogels en ‘Rocky Dassies’ tegen.

Zelf wilde ik graag naar het hoogste punt van de Tafelberg, dit is het McLear’s Beacon. Dit is toch ruim een uurtje lopen vanaf de kabelbaan, zeker als je hier en daar nog even stopt. Vanuit hier kun je een groot deel van de Tafelberg zien. Hier heb je geen zicht op Kaapstad zelf. Omdat ik zelf laat in de middag naar de Tafelberg ben gegaan, kon ik hier niet lang genieten. Het werd donker, dus moest de wandeling terug beginnen.

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg

Wandeling terug

Neem de tijd om terug te gaan. Bedenk ook of je met de laatste kabelbaan terug naar beneden wilt gaan of wilt wandelen. Mocht je bij het punt aankomen waar je de wandeling naar de parkeerplaats kunt maken, bedenk dan dat dit nog ruim een uur hiken is. Over grote rotsblokken naar beneden, zonder verlichting. Zeker gaaf, maar neem iets van een lampje mee om bijvoorbeeld om je hoofd te doen, je handen heb je eigenlijk wel nodig. De volgende keer ga ik eerder terug. Zeker met de berichten dat het er niet veilig kan zijn.

Bestemmingstips: Een adembenemende trip naar de Tafelberg
De weg naar beneden start…

Voor een trip naar de Tafelberg kun je geruime tijd uittrekken. Er zijn zelfs meerdaagse trekkings met slapen op de Tafelberg, die staat op de lijst voor de volgende keer!

Guesthouse

In Kaapstad verbleef ik in een Guesthouse, genaamd Beautiful Room in Victorian House. Althans zo heet het als je bij AirBnb boekt. Bij Booking.com heet het weer Six on Scott Guesthouse. Goed, de naam maakt niet zoveel uit. Bij aankomst word je enorm vriendelijk ontvangen door de eigenaar of door een van de stageres die er dus stage lopen. Het is een leuk Victoriaans gebouw met redelijk ruime kamers. De bedden zijn netjes opgemaakt. Elke kamer heeft een eigen badkamer. Bij het Guesthouse heb je ook een balkon waar je gezamenlijk gebruik van kunt maken. Leuk is dat er vele internationale mensen hier komen en het gemakkelijk is om met elkaar in contact te komen.

In de ochtend kun je genieten van het ontbijt. Je kunt kiezen uit verschillende verse gerechten en enkele dingen stonden al klaar, zoals brood met smeersels.

Vanaf het Guesthouse kun je gemakkelijk wandelen naar het centrum van de stad. In de straat kun je eventueel je auto parkeren. Een leuke plek om te verblijven dus!

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *