Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park6 min leestijd

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanwege de eigenlijk te korte reis in Zuid-Afrika en de grote afstand die ik wil afleggen, moet ik nu een flinke afstand gaan afleggen. Afhankelijk van je planning kun je tussen Himeville en mijn volgende bestemming Gonubie, nog heel wat dingen bezoeken. Echter koos ik hier niet voor en heb ik dus een lange dag gereisd om uiteindelijk aan te komen bij Addo Elephant Park.

Route

Vanuit Himeville richting Gonobie is ongeveer zes uur rijden. Gonubie ligt vlak langs East-London, een wat grotere stad aan de kust van Zuid-Afrika.

Verstandig is om goed door te rijden en niet te vaak te stoppen. Zeker in de winter zijn de dagen korter en is het verstandig voor het donker op je plaats van bestemming te zijn. Straatlantaarns kennen ze niet buiten de dorpen en steden. Ook verlichting van auto’s is toch iets wat anders gesteld dan bij ons. Of men rijdt met groot licht, mini licht (zie je niet) of geen licht. Daarnaast lopen er zowel overdag als in de avond mensen en dieren over de straten. Overdag zie je die nog wel eens, maar in de avond moeilijk, wat soms tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vooral rondom de kleine dorpjes lopen vooral veel kinderen door het heuvelachtige landschap. Langs de weg zie je koeien, geiten, honden en schapen rakelings langs de weg lopen en regelmatig midden op de weg oversteken. Met een auto kun je vaak nog wel stoppen, maar het grote vrachtvervoer helaas niet. Langs de weg liggen dan ook best wat doodgereden dieren. Dit is trouwens voor geheel Zuid-Afrika en niet alleen dit gedeelte van het land.

Onderweg vouwt het landschap zich voor je uit. Van fruitstalletjes tot andere bedrijvigheid zoals openlucht kappers en handelaren. Bijzonder zijn de volgepropte bakkies (pick-ups) met mensen.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Onderweg naar Addo Elephant Park

Gonubie

Gonubie is een klein dorpje aan de Indische Oceaan. Het is voorzien van enkele voorzieningen. Een redelijk grote supermarkt kan je voorzien in bijvoorbeeld avondeten of ontbijt. Zelf overnachtte ik hier bij een B&B. Gonubie is dan ook een prima uitvalsbasis om de grote afstand vanuit Himeville te overbruggen, alvorens je verder gaat.

Loop zeker even over de ‘Boardwalk’. Een soort van pier langs de kust. Het is niet enorm groot, maar kunt hier een prima wandeling maken. Ook zijn er aan de kust enkele restaurantjes.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Strand Gonobie
Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Boardwalk Gonobie

Grahamstown

Deze stad staat bekend als universiteitsstad. Ook heeft het bekendheid door de grote hoeveelheid mooie kerken die hier gebouwd zijn. Grahamstown, ook wel Gtown genoemd, is een mooie stad om te bezichtigen. Voornamelijk de oude Engelse architectuur valt op.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Grahamstown

Vanuit Gonubie is het iets meer dan twee uur rijden naar de stad. Er zijn verschillende pubs, restaurants en koffie-thee tentjes. In deze laatste kun je ook een typisch Engelse versnapering krijgen, bijvoorbeeld pancakes of een scone. In het weekend is de stad wat ‘uitgestorven’, ga bij voorkeur dan ook door de weeks.

Voordat je vanuit Grahamstown in Addo Elephant Park bent, moet je ook nog wel een klein uurtje rijden. Het landschap verandert. Onderweg zie je ook steeds vaker townships op heuvels uitsteken. Huisjes van golfplaten en kleine muurtjes, hopen afval en vee dat los rondloopt. De townships vormen een schril contrast met de grote huizen en boerderijen die je soms langs de weg ziet. De townships zijn overigens wel vrolijk geverfd en de mensen lijken alleszins gelukkig.

Slapen tussen de olifanten?

Midden door het Addo Elephant Park loopt een doorgaande weg. Deze weg volg je om naar de ingang van het park te gaan. Hier zie je al verschillende Struisvogels, Zebra’s en Kudos.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Addo Elephant Park Entree

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

Zelf boekte ik van tevoren een verblijf in het Addo Elephant Park. Het leek me leuk en bijzonder om tussen de dieren ‘wakker’ te worden. Ik boekte dan ook via de website van het park een verblijf. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist zou ik dit op tijd doen. Er is natuurlijk maar beperkte beschikbaarheid. Ik boekte een tent in het Addo Rest Camp voor zo’n 650 ZAR, wat ongeveer €50,- is voor één nacht en twee personen. De tent is van alle gemakken voorzien: bed, kookgerei, verwarming of airco, koelkast, handdoeken, bbq. Douchen of naar het toilet doe je in een centraal bijgebouw.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park
Addo Rest Camp

Mocht je geen Wild Card hebben, dan komt de toegangsprijs van het park er nog bij. Die is bijna €20,-, een Wild Card is voor 2 personen voor alle parken ongeveer €250,- Je kunt dan onbeperkt alle aangesloten parken bezoeken voor een jaar lang. Voor mij dus al gauw interessant, omdat ik het park twee dagen wilde bezoeken.

Addo Elephant Park

Je gaat er wellicht vanuit dat je Olifanten zult zie in dit park, maar dan moet je goed zoeken. Zelf zag ik ze pas de tweede dag, net voordat ik het park zou verlaten. Het park is ook immens groot en erg heuvelachtig en bebost. Naast olifanten zijn er ook vele andere dieren. Mocht je overnachten in een van de verblijven op het park, dan word je in de ochtend wakker gefloten door de vele vogels die er zijn.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

In de ochtend was het bij mij erg mistig, bijzonder is het wel om dan door zo’n park te rijden, maar ver kun je in het begin dan nog niet kijken. Toch zie ik verschillende zebra’s en zwijnen. Let goed op, want de leeuwen zijn vaak actief op dit moment. En ja hoor! Daar loopt een groep met leeuwen. Eerst enkele mannetjes en uiteindelijk verderop ook de vrouwtjes. Je moet goed kijken, want tussen het gras zie je ze niet zo goed liggen.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant ParkJe kunt erg dichtbij de dieren komen, maar zorg dat je auto goed dicht is ;) en rijdt rustig. Het Addo Elephant Park is het op drie na grootste National Park in Zuid-Afrika en er zijn hier maar negen leeuwen in het park. Het is dus best bijzonder als je deze hier kunt zien.Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

Je rijdt door een eindeloos landschap van afwisselend lagere en hogere doornstruiken en graslandschap. Het park is zeker aan te raden op een mooie heldere dag, omdat er dan gewoon meer kans is dat je dieren ziet. Echter heb ik enorm genoten, ook al was het wat mistig.

Een lange rit naar het zuiden, op bezoek bij Addo Elephant Park

 

Artikelen reeks

Dit is een artikel over mijn reis door Zuid-Afrika. Dit is een artikel uit de volgende reeks:

Naast het Kruger National Park is ook het Addo Elephant Park een bezoek waard op je reis in Zuid-Afrika. In dit gebied liggen ook grotere steden zoals East-London en Port-Elizabeth. Leuk om even te zijn geweest, maar zelf vond ik het geen hoogtepunt om er te zijn. In het volgende artikel ga ik verder in op het gebied waar men heen moet om te surfen, walvissen te spotten en heerlijk te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *