Met deze American Express kaarten krijg je gratis loungetoegang5 min leestijd

American Express The Platinum Card

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De American Express betaalkaarten kennen diverse voordelen. En daarbij geldt: hoe duurder de kaart hoe meer voordelen. Sommige American Express kaarten bieden ook gratis loungetoegang op vliegvelden wereldwijd. Welke dat zijn en hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.

American Express betaalkaarten 

Creditcardmaatschappij American Express biedt in Nederland diverse soorten betaalkaarten. De belangrijkste zijn de reguliere Amex kaarten en de co-branded Flying Blue kaarten. Vooral de laatstgenoemde zijn populair omdat je hiermee tot 60 extra XP per jaar krijgt. Bovendien verdien je op uitgaven Flying Blue miles. Hiermee kun je weer vluchten of upgrades boeken. Verder is de optie om een Flying Blue Platinum status (als je die hebt) te kunnen delen met een ander persoon ook best wat waard. Het voordeel van de gratis loungetoegang zit hem echter niet in de Flying Blue co-branded kaarten.

Gratis loungetoegang met American Express 

Er zijn dus ook Amex kaarten die gratis lounge toegang bieden. Het gaat echter wel om de minderheid van de kaarten. Er zijn namelijk ‘maar’ 2 kaarten die dit voordeel bieden. Het gaat om de American Express Gold Card en de American Express Platinum Card. Let erop dat er wel een groot verschil is tussen wat beide kaarten precies aanbieden. De Gold Card biedt namelijk een beperkt aantal keer gratis toegang tot een lounge. Bij de Platinum Card is dat onbeperkt.

Gratis loungetoegang met de Gold Card

Kaarthouders van de American Express Gold Card krijgen 4x per jaar gratis toegang tot een airport lounge. Dit wordt geregeld via Priority Pass. Volgens Priority Pass is er keuze uit meer dan 1.500 lounges wereldwijd. De 4 bezoeken zijn gratis, je hoeft dan ook niets te betalen. Dit lijkt een beetje op het Priority Pass Standard Plus lidmaatschap. Voor € 289 per jaar krijg je dan wel 10 gratis bezoeken per jaar. Bij de Gold Card van American Express gaat het dus om 4 gratis bezoeken. 

PriorityPass heeft een aanbod van meer dan 1.500 lounges wereldwijd. Daar valt onder meer de vernieuwde Aspire Lounge op Schiphol onder. Maar ook de First Class lounge in op de luchthaven van Xining.

Als je een American Express Gold Card hebt kun je een gratis Priority Pass lidmaatschap aanvragen. Middels je Priority Pass kaart, of via de app, kun je toegang krijgen tot de lounges. Een American Express Gold Card kost € 20 per maand (€ 240 per jaar). Aanvragen kan via deze link.

Gratis loungetoegang met de Platinum Card

Bij de Platinum Card is het loungevoordeel een stuk interessanter. Je krijgt namelijk onbeperkt toegang tot de lounges van Priority Pass. En je mag ook nog eens gratis een gast meenemen. Priority Pass zelf rekent voor het zogenaamde Prestige lidmaatschap € 459 per jaar. Je hebt dan ook gratis onbeperkt toegang tot de lounges. Maar voor een gast betaal je wel € 30 per bezoek bij, terwijl dit via American Express dus gratis is met de Platinum Card. 

Het blijft hier echter niet bij. Naast het Priority Pass netwerk kun je namelijk ook gratis gebruikmaken van de lounges van Plaza Premium, de Delta Sky Clubs en de Privium Lounges. Bij Plaza Premium kun je geen abonnement nemen. Je betaalt voor een bezoek een bedrag vanaf $38 (USD) per persoon (omgerekend € 35,50). Voor de Delta Sky Clubs geldt ook dat je niet zomaar een abonnement kan nemen. Dit kan alleen vanaf een bepaalde status binnen Delta SkyMiles.

Er zijn meer dan 50 Delta SkyClubs in de Verenigde Staten. Check onze review van de Delta SkyClub op de luchthaven van Chicago O’Hare (Terminal 5).

Platinum kaarthouders krijgen met Privium Plus ook toegang tot de Privium lounges op Amsterdam Airport Schiphol. Er zijn in totaal 3 Privium Lounges in Amsterdam. Dit lidmaatschap kost normaal € 305 per jaar. 

De Privium Lounges op Schiphol staan goed bekend. Benieuwd naar onze ervaringen? Check dan onze review over de Privium ClubLounge Departures en de Privium ClubLounge West.

Tot slot heb je met de American Express Platinum Card ook nog toegang tot de prestigieuze lounges van American Express zelf. Dit zijn lounges uit de American Express Global Lounge Collection en daar vallen ook de bekende Centurion Lounges onder. 

De American Express Centurion Lounges zijn absoluut één van de betere. We bezochten eerder al de Centurion Lounges in onder meer Las Vegas, Mexico-Stad en Hong Kong

Als je een American Express Platinum Card hebt kun je een gratis Priority Pass lidmaatschap aanvragen. Middels je Priority Pass kaart, of via de app, kun je toegang krijgen tot de lounges. Voor de Plaza Premium, Delta SkyClubs en American Express lounges laat je gewoon je Amex kaart zien bij binnenkomst. Privium dien je apart aan te vragen nadat je je Platinum Card hebt ontvangen. Een American Express Platinum Card kost € 65 per maand (€ 780 per jaar). Aanvragen kan via deze link.

Bron omslagfoto: American Express / Bron foto’s artikel: InsideFlyer