Review: Privium ClubLounge Departures Schiphol (voor security)6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Privium lounges op Schiphol staan erg goed aangeschreven. Vorig keer maakten we al gebruik van de Privium ClubLounge West, waar je hier alles over kunt lezen. Deze keer brachten we een bezoek aan de Privium ClubLounge Departures en in deze review delen we onze ervaringen.

Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol biedt als internationaal knooppunt veel faciliteiten voor reizigers. Naast de vele winkels en restaurants zijn er ook een bibliotheek en zelf een museum te vinden. En voor Business en First Class passagier en frequent flyers zijn er de diverse airport lounges. KLM Crown Lounge 25 (Schengen) en 52 (non-Schengen) kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook meerdere Inspire Lounges en zelfs een Star Alliance Lounge. Verder is er nog de NS International Lounge. Schiphol baat echter zelf ook 3 airport lounges uit onder de merknaam Privium.

Privium Lounges

Privium is een product dat Schiphol aanbiedt aan frequent flyers. Met Privium Basic kun je namelijk gebruikmaken van een versnelde security en grenspassage middels een irisscan. Hiermee bespaar je veel tijd omdat je het grootste deel van eventuele wachtrijen voorbij kan lopen. De kosten voor een Privium Basic lidmaatschap zijn op dit moment € 170 per jaar.

Er is ook nog het Privium Plus abonnement. Voor dit lidmaatschap betaal je wel een stuk meer, namelijk € 285 per jaar. Maar Privium Plus levert ook meer voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan vooraan parkeren en toegang tot de Privium Excellence parkeergarage en inchecken bij de Business Class balies. Een ander belangrijk voordeel is de toegang tot de lounges van Privium op Schiphol.

Hieronder een overzicht van de Privium Lounges op Schiphol:

 • Privium ClubLounge Departures (voor security),
 • Privium ExpressLounge (na security, Schengen gebied),
 • Privium ClubLounge West (na security, non-Schengen).

Eerder schreven we al een review over de Privium ClubLounge West, die kun je hier bekijken. In dit review artikel ga ik verder in op de Privium ClubLounge Departures (voor security).

Toegang tot de Privium ClubLounge Departures

Om toegang te krijgen tot de Privium lounges op Schiphol heb je dus een lidmaatschap nodig. Het Privium Basic lidmaatschap geeft geen toegang. Hiervoor dien je het duurste abonnement Privium Plus af te nemen. Je kunt hier ook nog Privium Partner aan toevoegen. De 2e persoon kan dan ook zelf gebruikmaken van versnelde security en grenspassage middels de irisscan. De lounges bezoeken kan echter alleen met de Privium Plus kaarthouder samen.

Het is overigens ook mogelijk om toegang te kopen met een Privium Lounge Voucher. Deze kost op dit moment € 50 per persoon. De voucher geeft toegang tot één Privium Lounge voor een periode van maximaal 3 uur.

Op ons YouTube-kanaal vind je ook een video-impressie van deze review van de Privium ClubLounge Departures. Wist je trouwens dat je op ons YouTube-kanaal nog veel meer reviews, InsideLooks en trip reports kunt bekijken? We posten wekelijks nieuwe video’s, dus volg ons kanaal om geen video te missen!

Ontvangst Privium ClubLounge Departures

De ingang van de Privium Lounges op Schiphol is vaak goed verstopt. Zo moet je wel even weten waar je de ClubLounge West vindt. Datzelfde geldt ook voor de Depatures Lounge. Deze is vóór security te vinden. Dit wordt vaak ook wel landside genoemd. De ingang van de Departures Lounge bevindt zich achter de Business Class / SkyPriority check-in van KLM tussen Vertrek 1 en 2. Dit is schuin achter balie 9.

Bij de ingang neem je twee trappen naar beneden en sla je rechtsaf. Daar tref je de receptie. De ontvangst is in ieder geval erg vriendelijk en gastvrij. De medewerkers zijn naar mijn mening goed opgeleid en weten waar ze het over hebben. Na het scannen van mijn Privium Members Club Plus pas en mijn vliegticket mag ik naar binnen. Let er dus op dat je ook een vliegticket moet laten zien. Je kunt dus niet de lounge in zonder geldig ticket.

Review Privium ClubLounge Departures

Nadat je jezelf hebt aangemeld vind je links tegenover de receptie een zithoek met koffieapparaat en wat snacks. Dit gedeelte van de lounge wordt ook gebruikt voor leden die zich net hebben aangemeld voor Privium en nog wachten op een check door de Koninklijke Marechaussee, maar daarover later meer.

Als je verder de lounge inloopt zijn aan de linker- en rechterzijde allerlei zitplekken te vinden. Hier is gedacht aan plekken voor zowel zakelijke reizigers die willen werken als passagiers die samen reizen. Er zijn ook enkele ruimtes om telefoongesprekken te kunnen voeren zonder de andere gasten te storen.

In het midden van de lounge zijn een buffet en self-service bar te vinden. Verspreid over de ruimte zijn er ook nog enkele apparaten waar je verse koffie en thee kunt krijgen. In deze lounge is er geen bemande bar aanwezig, alhoewel medewerkers vaak ook bereid zijn iets voor je in te schenken.

De toiletten zijn helemaal achterin te vinden. In tegenstelling tot de Privium ClubLounge West heeft deze locatie geen douchemogelijkheden. Achterin is ook de toegang tot de controleruimte van de Koninklijke Marechaussee.

Bar en buffet

Het buffet is dus centraal in de lounge te vinden. Het aanbod varieert afhankelijk van de tijd van dag. Er is keuze uit zowel koude als warme opties. Qua koude gerechten kun je denken aan salades, wraps, sandwiches en zoete en zoute snacks. Voor de warme gerechten is er keuze uit soep en een maaltijd met en zonder vlees. Ten tijde van mijn bezoek was er keuze uit ravioli met ricotta en spinazie, vegan lasagne en gegrilde kip met citroen. Ik vind het eten van goede kwaliteit. Het is beter dan bij bijvoorbeeld de KLM Crown Lounge.

Ook in de self service bar is heel wat te kiezen. Qua frisdranken is er keuze uit bijvoorbeeld Coca-Cola, Sprite, Rivella, ijsthee en Gingerbeer. Maar er is ook appelsap, tomatensap en bitter lemon. Verder heb je nog keuze uit diverse biertjes, waaronder 0.0. De wijnen gaan uit een soort gekoeld tapsysteem, er zijn 4 opties. Bij de bar, maar ook op enkele andere plekken in de lounge vind je nog de koffiemachines. Hier kun je verse koffie maken in de bekende variaties als cappuccino en latte. De keuze aan theesmaken is ook ruim te noemen. Op sommige momenten is er ook een barista aanwezig.

Controle Koninklijke Marechaussee

Naast de diverse zitplekken en het buffet heeft deze lounge nog een belangrijke andere functie, namelijk voor het aanmelden als Privium lid. Alhoewel de initiële aanmelding gewoon via de website gaat, dien je bij deze lounge je Privium Members Club kaart op te halen en te valideren.

Bovendien is hier ook de Marechaussee aanwezig voor de paspoortcontrole. Nadat je kaart is aangevraagd haal je deze op in de Privum ClubLounge Departures. Vervolgens begeleid een medewerker je naar de ruimte achterin de lounge, waar ook de Marechaussee aanwezig is. Hier wordt eerst de irisscan gemaakt en vervolgens checkt de Marechaussee je paspoort. Als alles akkoord is krijg je direct je nieuwe Privum kaart mee.

Het is overigens helaas niet mogelijk om direct vanuit de lounge naar de security en paspoortcontrole te gaan.

Service Privium ClubLounge Departures

Zoals eerder al in deze review schreef, de service is ook in de Privium ClubLounge Departures erg goed. Medewerkers zorgen dat de ruimte netjes en schoon blijft. En ook het buffet wordt steeds aangevuld. Bij vragen is de service ook goed en vriendelijk. Daar kan het personeel van sommige andere lounges nog een puntje aan zuigen naar mijn mening.

Uiteraard moet Privium ook wel haar standaard hoog houden. Voor een prijs van bijna € 300 per jaar mag je natuurlijk wel wat verwachten. De versnelde security check en grenspassage is absoluut geld waard, maar het blijft nog steeds een aardige investering voor veel mensen.

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  “De ingang van de Privium Lounges op Schiphol is vaak goed verstopt”

  Vaak, maar niet altijd? En wat zijn die lounges rest van de tijd dan? Slecht verstopt? Een beetje verstopt? Helemaal niet verstopt?

  “Je kunt dus niet de lounge in zonder geldig ticket.”

  Je kunt met ± 38 geldige tickets aan komen zetten, maar daarmee kom je de lounge echt niet in. Wil je naar binnen dan moet je een instapkaart tonen voor een vlucht op dag dat je de lounge bezoekt.

  De recensent moet overigens de lounge vijf minuten voor sluitingstijd op Kerstavond of zo bezocht hebben. Het is er tegenwoordig maar zelden zo rustig. Tijdens dat corona gedoe was ik vaak de enige bezoeker, maar die tijden zijn voorbij. Beetje jammer.

 2. FJ zegt

  Wij vinden de Privium lounges toch altijd wel de beste lounges van Schiphol. Kwaliteit is goed, personeel is vriendelijk en het is meestal erg schoon. Toch kiezen wij meestal voor de Privium lounges achter de security. Het geeft ons toch altijd een fijner gevoel dat we de security al door zijn. Maar dat is ons probleem.. De Privium pas kregen wij vanwege onze Amex Platinum kaart. En we zijn erg blij met deze service. Zou Privium niet willen missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *