Review: Privium ClubLounge West Schiphol7 min leestijd

Review Amsterdam Airport Schiphol Privium ClubLounge West

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ook op Amsterdam Airport Schiphol zijn heel wat airport lounges te vinden. Iedereen kent wel de KLM Crown Lounges natuurlijk. Deze keer bezochten we echter de Privium ClubLounge West op Schiphol, waar je in deze review alles over leest.

Amsterdam Airport Schiphol

De nationale luchthaven Amsterdam Airport Schiphol (AMS), of kortweg Schiphol, zal voor vele Nederlandse en Belgische reizigers bekend terrein zijn. En alhoewel het aantal vluchten op Schiphol ter discussie staat, biedt de luchthaven nog steeds heel wat verbindingen met bestemmingen binnen en buiten Europa.

Uiteraard zijn er op Schiphol ook diverse airport lounges te vinden. De KLM Crown Lounges zijn natuurlijk de bekendste. Zowel in het Schengen (Lounge 25) als in het non-Schengen gebied (Lounge 52) is een Crown Lounge te vinden.  Lounge 52 werd een tijdje terug nog grondig gerenoveerd. Daarentegen is Lounge 25 zeker aan een update toe.

Qua lounges is er echter meer dan KLM. Zo vind je er verschillende Inspire Lounges (Lounge 26 en 41), maar er is ook een Star Alliance lounge (Lounge 27). Deze is onder meer toegankelijk voor Star Alliance Gold leden. Naast deze plekken om in alle rust op het vertrek van je vlucht te wachten is er echter nog een andere optie. Dit zijn de Privium Lounges van Schiphol zelf. Een overzicht van alle lounge opties op Schiphol vind je hier.

Privium Lounges

Op Schiphol zijn dus diverse Privium Lounges te vinden, zowel voor als na de security. In totaal zijn er in Amsterdam drie Privium Lounges. Reizigers die over een Privium Plus lidmaatschap beschikken kunnen de lounges gratis bezoeken. Naast het Privium Plus lidmaatschap is overigens ook een geldig vliegticket met vertrekdatum op de dag van bezoek nodig. Hieronder een overzicht van de Privium Lounges op Schiphol:

 • Privium ClubLounge Departures (voor security),
 • Privium ExpressLounge (na security, Schengen gebied),
 • Privium ClubLounge West (na security, non-Schengen).

De Privium ClubLounge Departures is de enige lounge die zich voor security bevindt. De ingang van de lounge is achter de KLM Business Class / SkyPriorty check-in desks te vinden. Je kunt hier ook terecht voor het aanvragen en het activeren van een Privium Plus lidmaatschap. De lounge is dagelijks geopend van 5.30 tot 21.00 uur. Een vroege sluiting dus.

Toegang ingang tot Privium ClubLounge Departures Schiphol

In het Schengen gebied is de Privium ExpressLounge te vinden. De ingang van de lounge is na de security op de tweede verdieping van Lounge 1 (begin van de D pier). Ook deze lounge is dagelijks geopend van 5.30 tot 21.00 uur.

Tot slot is er nog de Privium ClubLounge West. De ingang tot de lounge is gesitueerd na security op de Holland Boulevard bij de E pier (naast de Dutch Bar & Kitchen). Ook hier zijn de openingstijden elke dag van 5.30 tot 21.00 uur. In deze review zal ik verder ingaan op mijn ervaringen met de Privium ClubLounge West op Schiphol.

Toegang tot de Privium ClubLounge West

Een airport lounge kom je niet zomaar in. Doorgaans krijgen Business Class reizigers gratis toegang tot een lounge van een bepaalde luchtvaartmaatschappij. Maar er zijn ook lounges waar je juist weer alleen toegang krijgt met een bepaald soort lidmaatschap. Denk dan bijvoorbeeld aan Priority Pass. Bij sommige lounges kun je ook toegang kopen.

Voor de Privium Lounges is toegang alleen mogelijk met een zogenaamd Privium Plus lidmaatschap. Dit lidmaatschap kost momenteel € 285 per jaar en geeft ook toegang tot een versnelde grenspassage met irisscan. Verder kun je gebruik maken van de Business Class check-in balies en kun je vooraan parkeren in de Privium Excellence parkeergarage. Als je al een Privium Plus abonnement hebt kun je voor € 130 per jaar een Privium Partner abonnement erbij nemen. Hiermee kun je dezelfde voordelen delen met een andere persoon (als je samen reist).

Houders van de reguliere American Express Platinum Card krijgen een gratis Privium Plus lidmaatschap als onderdeel van hun kaartvoordelen. Als je over deze kaart beschikt hoef je dus niet apart te betalen voor de voordelen van Privium.

Als Privium Plus kaarthouder krijg je gratis toegang tot de Privium lounges. Met het Privium Partner lidmaatschap mag je dan ook nog je partner meenemen. Extra gasten (vanaf 12 jaar) zijn welkom met een Guest Voucher. Dit kost € 35 per persoon per bezoek.

Ontvangst Privium ClubLounge West

De entree valt niet echt op en je zou er dan ook zo voorbij kunnen lopen. Zodra je voor de ingang staat gaan de schuifdeuren vanzelf open. Bij binnenkomst valt vooral de rust op. Een contrast met het altijd drukke Schiphol. Meteen rechts is de balie om je aan te melden. Dit gaat middels je Privium kaart en boarding pass. Zowel je lidmaatschap als vliegreis worden dus gecontroleerd. De medewerkster is erg vriendelijk en zorgt dat ik snel de lounge in kan.

Ingang Privium ClubLounge West Schiphol

Review Privium ClubLounge West Schiphol

Bij binnenkomst in de ClubLounge is dus meteen rechts de receptie te vinden. Als je de lounge binnenloopt zijn links diverse zitplekken ingericht. Er is gedacht aan banken en stoelen met lage tafeltjes. Maar ook hoge stoelen aan een soort barretje. Verderop is een soort restaurant opstelling gecreëerd.

Achterin zijn enkele wat meer afgeschermde plekken voor meer privacy. Daar zijn bijvoorbeeld ook één-persoons-werkplekken ingericht. In een ander gedeelte van de lounge zijn ook kleine glazen cabines waar je in kunt werken. Deze zijn af te sluiten om bijvoorbeeld een online vergadering bij te wonen of een telefoongesprek te voeren.

Review Amsterdam Airport Schiphol Privium ClubLounge West

Tegenover de receptie is een kleine en een grote bar en het buffet te vinden. Daarover later meer. Ga je rechts bij de ingang dan tref je de prima sanitaire voorzieningen. Er is ook een aparte douche om je op te frissen voor of na een lange vlucht.

Faciliteiten Privium ClubLounge West

De ClubLounge biedt diverse faciliteiten. Het is in ieder geval duidelijk dat vooral is gedacht aan de zakelijke reiziger. Zo zijn er verschillende plekken ingericht om te kunnen werken. Er zijn zelfs twee kleine afsluitbare ruimtes waar je in alle stilte kunt werken of een online meeting kunt bijwonen. Bij de meeste stoelen zijn ook USB-poorten en stopcontacten te vinden.

Op verschillende plekken is een lectuurwand geplaatst. Hier kun je tijdschriften en kranten gebruiken tijdens je loungebezoek. Verder zijn er nog diverse grote televisieschermen opgehangen met een internationale nieuwszender of vluchtinformatie. Uiteraard is er ook een bar en buffet in deze lounge, daarop zal ik later in deze review ingaan.

Qua sanitaire voorzieningen zijn er helemaal rechts achterin een aantal ruime toiletten te vinden. Omkleden is hier ook mogelijk. Voor reizigers met een langere overstap is het ook mogelijk om gebruik te maken van de douche. Zowel in de toiletten als in de douche zijn amenities van het Nederlandse merk Rituals beschikbaar.

Review Amsterdam Airport Schiphol Privium ClubLounge West

In tegenstelling tot de KLM Crown Lounge biedt de Privium ClubLounge helaas geen kluisjes om je spullen op te bergen. Nu is de lounge ook niet heel groot, dus het is gemakkelijk om je bagage in het zicht te houden.

Airport lounges staan vaak bekend om het mooie uitzicht op de landingsbanen en de platforms. Helaas biedt de Privium ClubLounge niet echt een mooi uitzicht. Achterin de lounge zijn wel ramen, maar daar kijk je op een grijze binnenplaats.

Bar en buffet

De ClubLounge West biedt zowel een kleine als een grote bar en een buffet. De kleine bar is voornamelijk bedoeld voor warme dranken. De bediening van het apparaat gaat via een tablet en de keuze is uitgebreid. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om verse munt- of gemberthee te maken. Op sommige momenten is er ook een barista die verse koffiespecialiteiten bereidt. De grote bar is tegelijkertijd ook het buffet. Hier is overigens ook nog een koeling te vinden met frisdrank en (speciaal) bier. De keuze hier is ook goed te noemen, naast de bekende frisdranken is er onder meer ginger beer en Fristi.

Buffet in het Privium ClubLounge West Schiphol

Service Privium ClubLounge West

Deze locatie is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de KLM Crown Lounge 52. Je ziet er dan ook minder medewerkers rondlopen. Toch moet ik zeggen dat het serviceniveau goed is. Alles wordt netjes schoongehouden en aangevuld indien nodig. Dat geldt ook voor de toiletten. De medewerkers bij de receptie zijn ook vriendelijk en beantwoorden alle vragen die je hebt.

Ontbijt in de Privium ClubLounge West Schiphol

Het viel me overigens op dat veel KLM reizigers en Priority Pass leden ook in de veronderstelling zijn om deze lounge te kunnen gebruiken, getuige het feit dat ze zich af en aan bij de receptie melden. Dat is dus niet het geval. Het toegangsbeleid zal er zeker aan bijdragen dat het niet te druk wordt.

Bron foto’s Review Privium ClubLounge West Schiphol: InsideFlyer – Christian

Overzicht

Publicatie Datum

13 October 2023

Voordelen

- Lounge voelt erg rustig aan, een contrast met bijvoorbeeld de drukke KLM Crown Lounges
- Goede en uitgebreide sanitaire voorzieningen met Rituals amenities
- Prettige service van binnenkomst tot vertrek

Nadelen

- Niet mogelijk om losse toegang aan te schaffen
- De ClubLounge biedt niet echt een mooi uitzicht op het vliegveld
- Geen kluisjes om je spullen op te bergen

Sfeer

Service

Voorzieningen

Eten en drinken

Algemene Waardering

Conclusie

De Privium ClubLounge West is een oase van rust en ideaal om even de drukte van Schiphol te ontvluchten. De faciliteiten zijn goed en de service is ook prima! De bar en het menu zijn ook van goede kwaliteit. Helaas is de toegang enkel mogelijk met een Privium Plus lidmaatschap. Ook zijn er geen kluisjes.

7 min leestijd">
4.1

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  “Zo vind je er verschillende Inspire Lounges” Oh ja? Waar dan?

  “Een vroeg sluiting dus”

  “het buffet te vinden. Daarover later meer” en ” buffet in deze lounge, daarop zal ik later in deze review ingaan.” Oh ja? Waar dan? Er wordt “later” met geen woord over het buffet gerept, en dat terwijl de catering in de Privium lounges juist met kop en schouders uitsteekt boven het Sodexo hondenblikvoer dat de stumpers in de KLM lounges voorgeschoteld krijgen.

  “Hier kun je tijdschriften en kranten gebruiken” Gebruiken? Waarvoor? Om in noodgevallen je achterwerk mee af te vegen?

  “zijn er verschillende plekke ingericht”

  En dan al die herhalingen . . . . pfff.

  Beste Insideflyer,

  Met een beetje inspanning zou het toch moeten lukken om een keer een fatsoenlijk artikel online te zetten. Moeite met spelling, syntax en grammatica? De (online) hulpmiddelen liggen voor het oprapen. En laat vervolgens het stuk nog even doorlezen door een ander dan de auteur, het liefst iemand die de Nederlandse taal goed beheerst. Zoiets noemt men proeflezen. Ooit van gehoord?

  Een goed geschreven stuk zonder domme fouten komt geloofwaardiger en professioneler over, en dat lijkt mij toch echt de moeite waard. Toch?

  En wat die Privium lounges betreft, die zijn alle drie aanzienlijk beter dan wat er verder op Schiphol te vinden is, even afgezien van de VIP lounges dan. Crown Lounges, Aspire, etc., dat is allemaal huilen met de pet op. Echt erbarmelijk slecht, waarom iemand die zou willen bezoeken is mij een raadsel. Of nee, eigenlijk niet: je kunt er gratis bikken en hijsen. Dat trekt erg veel mensen aan, hoe beroerd de kwaliteit ook is.

  • Neanderthaler zegt

   Het enige dat ik mis bij de lounge zijn 0.0 desporados. 0.0 Heineken wordt al aangeboden! Top!

   Van mij mogen ze alle alcoholdranken ook in 0.0 aanbieden voor de liefhebbers van de andere drankjes.

   Hey Christian, leuke artikel, ik zou me niks aantrekken van die negatieve reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *