Alles wat je moet weten over het eVisitor visum voor Australië6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Australië, met zijn prachtige landschappen, rijke flora en fauna en levendige steden, trekt elk jaar miljoenen bezoekers. Om reizen en toerisme te stimuleren, biedt de Australische overheid verschillende visumopties. Twee populaire keuzes voor een kort verblijf zijn het eVisitor-visum en het Electronic Travel Authority (ETA). Dit artikel biedt gedetailleerde informatie over deze visa, met de nadruk op het eVisitor visum en de toelatingsvoorwaarden. Daarnaast wordt het ETA-visum besproken als een alternatief voor personen die niet in aanmerking komen voor het eVisitor-visum.

Wat is het eVisitor visum Australië?

Het eVisitor visum Australië is een elektronische reistoestemming die het mogelijk maakt voor reizigers die naar Australië willen reizen voor een vakantie, zaken of het bezoeken van familie of vrienden om zonder een fysiek visum aan te vragen het land in te reizen. Met dit visum kunnen reizigers tot maximaal drie opeenvolgende maanden in Australië verblijven per afzonderlijke reis binnen de geldigheidsduur van 1 jaar van het visum. Het eVisitor visum is beschikbaar voor burgers uit een bepaald aantal landen. Ook de meeste reizigers uit de Europese Unie, waaronder Nederland en België, komen in aanmerking voor dit visum. De enige reizigers die zijn vrijgesteld van de Australische visumplicht zijn reizigers met een Australisch of Nieuw-Zeelands paspoort. In de meeste gevallen heb je ook geen eVisitor visum nodig als je een tussenstop maakt in Australië.

Het voordeel van het eVisitor-visum voor Australië is dat het visum volledig online kan worden aangevraagd. Dit kan via de website van de Australische immigratiedienst, of, als je alle rompslomp wilt vermijden, kun je het aanvragen via een tussenpersoon, zoals een visumbureau.

Aanvraagprocedure van het eVisitor visum

Wel is het belangrijk om te controleren of je aan de voorwaarden voldoet en rekening te houden met de geldigheid van het eVisitor visum voordat je begint met het invullen van het online aanvraagformulier van het visum voor Australië. Daarnaast is het aan te raden om alle benodigde documenten en gegevens bij de hand te houden om het aanvraagformulier nauwkeurig in te vullen, zoals je paspoort en dat van eventuele medereizigers. Het is goed om te weten dat je voor het aanvragen van je visum voor Australië nog geen vlucht of accommodatie hoeft te hebben geboekt, omdat je die gegevens niet hoeft in te vullen in het aanvraagformulier.

In het eerste deel van het aanvraagformulier moet je je contactgegevens invullen. Zelfs in het geval van een groepsaanvraag hoef je deze informatie maar één keer in te vullen. In het volgende deel vul je je reisdoel en verwachte aankomstdatum in Australië in, dit kan zelfs een schatting zijn. Hier kun je ook aangeven of je je visumaanvraag met spoed behandeld wilt hebben of niet. Vervolgens moet je de paspoortgegevens van jezelf en eventuele medereizigers invullen. Besteed extra aandacht aan dit onderdeel en vul alle paspoortgegevens zorgvuldig in. Het kan namelijk gebeuren dat je visum ongeldig wordt verklaard als je in dit deel fouten maakt.

Tot slot moet je een aantal veiligheidsvragen beantwoorden. Deze vragen zijn om te controleren of je aan alle belangrijke vereisten voor het eVisitor-visum voldoet. Als je een van deze vragen met ‘Ja’ moet beantwoorden, is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor het eVisitor-visum.

Voorwaarden aanvragen eVisitor visum

Om het eVisitor-visum te kunnen gebruiken voor een reis naar Australië, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden met betrekking tot je reisdoel, paspoort, gezondheid en karakter. Zo kun je naar Australië reizen voor een vakantie, zakenreis of om familie en/of vrienden te bezoeken. Je kunt het eVisitor-visum ook gebruiken als je een studie van maximaal drie maanden in Australië wilt doen. Houd er rekening mee dat dit niet van toepassing is als je een medische studie of opleiding wilt volgen. Hiervoor heb je een speciaal studievisum nodig.

Voor reizen naar Australië hebben alle reizigers een geldig paspoort nodig. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen. Bovendien moet je paspoort bij aankomst in Australië nog minstens drie maanden geldig zijn. Bij het aanvragen van het eVisitor visum moet je je paspoortnummer invullen in het aanvraagformulier. Als je naar Australië reist, moet het paspoortnummer op je visum overeenkomen met het nummer in je paspoort, dus je moet altijd reizen met het paspoort dat je hebt gebruikt bij het aanvragen van het visum. Is je paspoort niet lang genoeg meer geldig? Dan moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen voordat je een nieuwe visumaanvraag indient.

Gezondheidsrisico

Op het aanvraagformulier moet je ook verklaren dat je geen gezondheidsrisico vormt voor de openbare gezondheidszorg in Australië. Daarvoor moet je aan de volgende gezondheidseisen voldoen:

  • Je lijdt niet aan tuberculose,
  • Er is geen sprake van een mogelijke bevalling in Australië.
  • Het verblijf in Australië zal niet leiden tot hogere kosten voor gezondheidszorg dan 49.000 AUD (ongeveer € 30.000),
  • Je bezoek leidt niet tot langere wachttijden voor gezondheidszorg met beperkte capaciteit.

Tot slot is het belangrijkste doel van Australië om ongewenste mensen de toegang tot Australië te ontzeggen. Iedereen die een potentieel risico vormt voor de Australische samenleving, die de neiging heeft tot crimineel gedrag, met inbegrip van, maar niet beperkt tot het stalken, intimideren of mishandelen van mensen in Australië, kan de toegang tot Australië worden geweigerd. Voordat je een visum aanvraagt, is het daarom aan te raden om te controleren of dit ook op jou van toepassing is.

Wat als ik niet aan de voorwaarden van het eVisitor visum voldoe?

Als je om de een of andere reden niet voldoet aan de vereisten voor het eVisitor visum, bijvoorbeeld omdat je een nationaliteit hebt waardoor je niet in aanmerking komt voor het eVisitor visum, is er een mogelijkheid om het Electronic Travel Authority (ETA) Australië aan te vragen. Dit visum, vergelijkbaar met het eVisitor visum, is een elektronische reistoestemming waarmee je visumvrij naar Australië kunt reizen. De ETA is beschikbaar voor reizigers uit bepaalde landen in de EU en de EFTA, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Japan en verschillende andere landen. Net als het eVisitor-visum maakt het visum het mogelijk om voor maximaal drie opeenvolgende maanden naar Australië te reizen voor toerisme en zaken. Je moet er wel rekening mee houden dat het ETA Australië hogere kosten met zich meebrengt dan het eVisitor visum.

Wanneer moet ik een fysiek visum aanvragen?

In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om een fysiek visum aan te vragen in plaats van een eVisitor of ETA. Dit is meestal het geval als je van plan bent om langer dan 3 maanden in Australië te verblijven. Of als je specifieke werk- of studiedoeleinden hebt waarbij reizen met een eVisitor-visum niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als je een medische opleiding in Australië wilt volgen of als je voor een Australische werkgever wilt werken. Zoals eerder vermeld, kunnen sommige personen complexe omstandigheden of unieke situaties hebben die een meer gespecialiseerde visumaanvraagprocedure vereisen. Dit kunnen bijvoorbeeld personen zijn met een strafblad, een gezondheidstoestand of andere factoren die grondig overwogen moeten worden.

Bron afbeeldingen: InsideFlyer
Bron omslagafbeelding: Unsplash

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    “Op het aanvraagformulier moet je ook verklaren dat je geen gezondheidsrisico vormt voor de openbare gezondheidszorg in Australië”.

    Dus een gezondheidsrisico vormen voor de particuliere gezondsheidszorg in Australië mag wel?

  2. Van Gooiland zegt

    “Voordat je een visum aanvraagt, is het daarom aan te raden om te controleren of dit ook op jou van toepassing is.”

    Stel dat ik nog nooit in Australië geweest ben, hoe controleer ik dan of de neiging heb tot het mishandelen van mensen in Australië? Op de klompen aanvoelen dan maar? En als ik nu sandalen draag?

  3. Van Gooiland zegt

    “reizigers uit bepaalde landen in de EU en de EFTA, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Japan .”

    Daar zullen ze in de VS, Canada en Japan van opkijken!

    Het is best wel lachen hoor, zo’n artikel vol onzin, maar ook pijnlijk voor de auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *