Bestemmingstips: Adelaide en de prachtige Zuid-Australische wijngaarden10 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Bij Australië denk je al snel aan Sydney, Melbourne en misschien Brisbane. Maar het land heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Canberra, maar ook het zuiden kant van het land. Hier vind je onder meer Adelaide en de Zuid-Australische wijngaarden. In deze bestemmingstips delen we dan ook de must visits van Adelaide en de prachtige wijnregio.

South Australia

De staat South Australia (veelal afgekort als SA) staat bekend om de prachtige natuur en culturele diversiteit. Maar ook de wijngaarden van de staat genieten wereldwijde bekendheid. SA is een grote staat, met een oppervlakte van bijna een miljoen vierkante kilometer. In geen opzicht voor te stellen met onze staten en provincies in Europa. Er wonen in SA echter nog geen 2 miljoen mensen. Het klimaat in het zuiden van Australië is goed te vergelijken met het Europese Middellandse Zee gebied met warme zomers en milde winters. Het enige verschil is dat op het zuidelijk halfrond de winters in onze zomer vallen (en v.v.).

Hoofdstad Adelaide, waar de meeste inwoners van South Australia wonen, is het bruisende middelpunt van de staat. Er is heel wat te doen en te beleven en rondom deze kuststad. Maar Adelaide wordt ook wel als wijnhoofdstad gezien, gegeven de vele diverse wijngaarden die in de regio te vinden zijn. In deze bestemmingstips over Adelaide zullen we de wijnregio dan ook behandelen.

Op ons YouTube-kanaal vind je ook een video-impressie van de review deze Trip Report over Adelaide en de Adelaide Hills. Wist je trouwens dat je op ons YouTube-kanaal nog veel meer reviews, InsideLooks en trip reports kunt bekijken? We posten wekelijks nieuwe video’s, dus volg ons kanaal om geen video te missen!

De kustplaats Adelaide

Overweeg je een reis door het zuiden van Australië dan is Adelaide zeker een tip voor op je reisschema en daarom beginnen we met deze stad in deze Bestemmingstips! De stad heeft veel te bieden en is ook een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Alhoewel Adelaide nog ruim 8 uur rijden is verwijderd van het populaire Melbourne kun je natuurlijk ook kiezen voor het vliegtuig. De reis vanuit Melbourne duurt dan nog geen anderhalf uur. Onder meer Qantas en Virgin Australia zijn actief op deze route.

Het is ook mogelijk om de bus te pakken, je doet er dan tussen de 11 en 12 uur over. De kosten voor een busticket beginnen bij € 40 en kunnen goedkoper zijn dan het vliegtuig. Uiteraard moet je dan wel de extra reistijd ervoor over hebben. Kom je van buiten Australië, dan zul je in veel gevallen via Perth, Sydney of Melbourne vliegen.

Alhoewel de stad zelf niet heel groot is kun je er meer dan voldoende ondernemen. Van musea tot parken en andere bezienswaardigheden. Ook qua eten, drinken en uitgaan is er genoeg te doen. En het handige is dat je te voet en met het openbaar vervoer gemakkelijk overal komt.

Bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken in deze Bestemmingstips zijn de Adelaide Central Market en de Adelaide Arcades. De Central Market is een drukke markthal met allerlei stalletjes en gezellige restaurantjes. Leuk om rond te wandelen en wat te eten en drinken. Voor de shopliefhebbers is er Rundle Mall en de prachtige Adelaide Arcades, zoals je die ook in Melbourne ziet. De campus van de Universiteit van Adelaide is ook leuk om te bekijken, hier vind je ook diverse oorlogsmonumenten en musea. Een andere wijk die je nog kunt bezoeken is China Town. Hier zijn veel Aziatische winkels en restaurants te vinden.

Het centrale Peel Street is een tip als je op zoek gaat naar een restaurantje om ‘s avonds wat te eten of te drinken. Hier vind je ook het uitgaansgebied waar je nog tot in de late uurtjes door kunt feesten. Er zijn in dit gebied ook vele hotels gevestigd, waaronder het Sofitel Adelaide en het Holiday Inn Express Adelaide City Centre.

Groene parken vind je in Adelaide ook meer dan genoeg. Onder meer de Botanic Garden en Elder Park langs het water zijn vrij toegankelijk. Rondom de Adelaide Oval, het grote sportstadion, zijn ook diverse parken te vinden.

Musea Adelaide

Qua musea kan ik in ieder geval de Art Gallery of South Australia en het MOD. aanraden. De Art Gallery of South Australia is gratis toegankelijk voor alle bezoekers, maar voor sommige tentoonstelling is mogelijk wel een betaald ticket vereist. Wat ik wel aardig vond om in het museum te bekijken is kunst gemaakt door de aboriginals. Je kunt zelf rondkijken, maar er zijn ook gratis rondleidingen. De vriendelijke medewerkers geven ook individuele uitleg.

Het MOD. museum is ook vrij toegankelijk. MOD. is volledige gericht op de toekomst en daarmee een wat onconventioneel museum met wisselende exposities. Een van de zalen laat een installatie zien die op basis van je gezicht een gedicht maakt met vrij verkrijgbare informatie op internet. En een andere installatie stelt op basis van een scan van je gezicht een persoonlijk profiel samen middels kunstmatige intelligentie. Deze expositie is gericht op het laten zien van de risico’s van het internet. Heel bijzonder!

Badplaats Glenelg

Adelaide ligt aan de kust, maar als je echt van de zee en het strand wil genieten moet je naar badplaats Glenelg. Dit mag dus zeker niet ontbreken in deze bestemmingstips over Adelaide en omgeving. Vanuit het centrum van Adelaide kun je de GLNELG tram pakken die je in 40 minuten naar het strand brengt. Zowel overdag als tegen de avond als de zon ondergaat is het een drukte van jewelste in Glenelg. Je kunt over het strand wandelen, maar er is ook een pier over het water. In deze plaats vind je overigens ook veel visrestaurants waar je van lokaal gevangen vis kunt genieten. Restaurant Fourth. is een aanrader als je hiervan houdt.

Belair National Park

Genoeg van de stad gezien? Pak dan de trein vanuit Adelaide Railway Station naar het Belair National Park. De Belair lijn brengt je in zo’n 40 minuten naar de ingang van het oudste nationale natuurpark van South Australia.

Er zijn hier verschillende wandelroutes die je kunt doen. De Waterfall Hike is een aanrader, maar er zijn ook nog 9 andere routes. Kijk goed om je heen, op veel plekken hebben we tijdens de wandeling koala’s in de bomen gezien.

Vergeet overigens niet om voldoende eten en drinken mee te nemen, er is in de buurt namelijk niet zoveel te vinden. Als je met de auto het park binnenkomt moet je betalen, maar wandelaars hebben vrij toegang.

Luxe tour langs de wijngaarden van Adelaide Hills

Meer dan de helft van de Australische wijn wordt in South Australia geproduceerd. Er zijn dan ook heel wat wijngaarden te vinden rondom Adelaide. Een wijntour kan dan natuurlijk niet ontbreken op het programma. Op uitnodiging van Door to Door Chauffeurs maakten we dan ook een prachtige rondrit door de wijnregio Adelaide Hills met bezoeken aan de wijngaarden en andere bijzondere plekjes. We besteden in deze bestemmingstips dus ook aandacht aan de omgeving van Adelaide. 

In de ochtend staat er al een luxe Jaguar klaar die ons ophaalt bij het Sofitel Adelaide. Een vriendelijke chauffeur verwelkomt ons en we gaan op weg naar de wijngaarden rondom Adelaide. We hebben in het hotel veel goede verhalen gehoord over deze wijntour en kijken er erg naar uit. Het weer is heel goed vandaag!

De eerste stop is Fourth Hill Providore. Onder het genot van een kopje koffie krijgen we meer uitleg over de route van vandaag. We zullen eerst naar Hahndorf rijden, een van de eerste Duitse nederzettingen in het zuiden van Australië. Daarna bezoeken we een van de iconische merken van het land: Beerenberg. Dan is het tijd om twee wijngaarden te bezoeken, namelijk Simon Tolley en Cobb’s Hill Estate. Tegen het einde van de dag bezoeken we nog het plaatsje Uraidla en Mount Lofty. Maar voor nu genoeg koffie gedronken! We stappen we de Jaguar in op weg naar de wijngaarden.

Duitse nederzetting Hahndorf en Beerenberg Farm

Hahndorf is een Duitse nederzetting die in de 19e eeuw werd opgericht door Lutherse migranten. Het dorpje staat bekend om de typisch Duitse architectuur en Duitse keuken. Nu ben ik niet naar Australië gegaan voor bratwurst, maar het is wel bijzonder om hier door de ‘Duitse’ straten te rijden.

Na een kort bezoek rijden we verder naar Beerenberg Farm net buiten het dorp. Het Australische merk werd in 1839 opgericht en staat vooral bekend om de jam. In de zomer (onze winter) kun je hier zelf aardbeien plukken en genieten van een lunch in het restaurant. De winkel is ook populair bij bezoekers.

Simon Tolley in de Adelaide Hills

Genoeg gezien hier rondom Hahndorf. We gaan op weg voor het bezoek aan onze eerste wijngaard in de Adelaide Hills. De heuvelachtige omgeving is prachtig en we laten ons vertellen dat dit dan ook een perfecte regio is om wijn te verbouwen. We rijden de indrukwekkende oprijlaan bij Simon Tolley op. Hij verwelkomt ons persoonlijk op zijn wijngaard.

We krijgen eerst een uitgebreide uitleg over de verschillende wijngaarden in de regio en hoe de druiven groeien. Afhankelijk van de ligging van de wijnranken verschilt de smaak. Ook krijgen we het indrukwekkende persoonlijke verhaal van Simon mee over de bosbranden die hier zo hevig hebben gewoed in 2019. Dit heeft een grote impact gehad op de regio hier. Zowel 2020 als 2021 hebben dan ook in het teken gestaan van wederopbouw.

Een uitgebreide wijnproeverij volgt met wijnen van de verschillende wijngaarden van Simon Tolley. Elke wijn vergezeld door een uitgebreide uitleg van de herkomst, productie en smaken.

We proeven onder meer Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Om de smaak te neutraliseren krijgen we voor elk glas wijn een cracker met heerlijke lokale kazen. Overigens biedt het wijnhuis ook een lodge waar je kunt verblijven op de wijngaard. Na de wijnproeverij bij Simon Tolley rijden we naar de volgende stop in de Adelaide Hills.

Cobb’s Hill Estate in de Adelaide Hills

De tweede wijngaard die we vandaag bezoeken is Cobb’s Hill Estate. De rit brengt ons door het glooiende landschap naar de prachtige oprijlaan van het landgoed.

Onder het genot van een lunch proeven we hier, naast de bekende Australische ginger beer, weer een aantal wijnen. De Cobb’s Hill Sparkling Rosé uit 2021 valt goed in de smaak. Maar ook de port is niet verkeerd. We hebben inmiddels wel genoeg wijn geproefd en snappen ook waarom een auto met chauffeur aangeraden wordt.

Het dorpje Uraidla en Mount Lofty

Een van de laatste stops is het dorpje Uraidla. Alhoewel er nog geen 1.000 mensen wonen is het een populaire plek vlakbij Mount Lofty. We drinken nog een lokaal gebrouwen biertje bij het Uraidla Hotel en bekijken de indrukwekkende wijnkelder. Na een kopje koffie en een zoet broodje in het café wandelen we weer terug naar de auto voor onze laatst stop voor de reis terug naar Adelaide.

De laatste bezienswaardigheid die we bezoeken en beschrijven in deze bestemmingstips over Adelaide en omgeving is de top van Mount Lofty. Deze ‘berg’ ligt ten zuidoosten van de stad Adelaide. Het heuvelachtige gebied is populair bij wandelaars en mountainbikers. Je kunt helemaal naar boven rijden voor een prachtig panoramisch uitzicht op Adelaide, de omgeving en de zee. Met de schemering is dit een perfecte afsluiting van de wijntour!

Dan is het helaas alweer tijd om richting het Sofitel Adelaide terug te rijden. We genieten nog even van het uitzicht op de prachtige Adelaide Hills en voordat we het weten stappen we alweer uit bij het hotel.

Foto’s Bestemmingstips Adelaide: InsideFlyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *