Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
In april van dit jaar bezocht ik Nairobi, de hoofdstad van het Afrikaanse land Kenia. Het land in het midden-zuiden van het land op bijna 1,7 km hoogte. Het weer is hier dan ook veel koeler dan dat het in de kuststad Mombasa is. Nairobi was vroeger een spoorwegkamp. Vanuit hier vertrokken vele treinen naar bestemmingen in Oost-Afrika. Van 1890 tot 1963 was Kenia een kolonie van Groot-Brittannië. Van deze tijd is tegenwoordig nog verrassend veel terug te zien in het land. Na de onafhankelijkheid groeide de economie snel. Het centrum van Nairobi bestaat voornamelijk uit hoge moderne kantoorgebouwen. Het land kun je prima bezoeken voor een mooie reis. In dit artikel enkele bestemmingstips van Nairobi.
Planning en tips
Veel reizigers zullen naar Kenia afreizen voor een safari of voor zaken in Nairobi of Mombasa. Zelf begon mijn reis in Mombasa, waarna ik via Nairobi op safari ging.
Ik verbleef drie nachten in het prima Ibis Styles Nairobi Westlands, van waaruit ik de stad en omgeving verder verkende. Ik heb zelf één volle dag in de stad doorgebracht, dit o.a. vanwege het slechte weer. Echter denk ik dat je met één dag in de stad voldoende kan zien. Met nog één of twee extra dagen kun je de omgeving bezoeken, die zeker de moeite waard is als je naar Kenia afreist. Dus een totaal van twee á drie dagen is naar mijn idee voldoende voor deze stad.
Let met het maken van je planning op de tijd. Je hebt over het algemeen meer tijd nodig om van a naar b te komen dan je zou denken als je naar de afstand op de kaart kijkt. Het verkeer is niet overal even snel. Let van tevoren ook goed op de openingstijden van de verschillende bezienswaardigheden. Neem verder geen kostbaarheden mee de stad in, hoe lastig het soms ook kan zijn. De bijnaam van Nairobi is namelijk ‘Nairobbery’.
Downtown Nairobi
Mijn ontdekkingsreis startte in deze stad bij het Kenyatta International Conference Centre (KICC). Deze toren is vernoemd naar de eerste president van Kenia, Jomo Kenyatta. De toren is gebouwd in 1974 en ontworpen door een Noorse architect. Het gebouw kent 30 verdiepingen met een heli-platform. Als je een bezoek brengt aan dit gebouw zorg dan voor wat cash geld om je entree te betalen (2 personen is 500 KES). Ook moet je zorgen voor een paspoort (kopie was in mijn geval voldoende). Dit laat je bij de bewaking van het gebouw achter, daarna krijg je het terug. Binnen moet je de entree betalen en daarna kun je met de lift naar boven. Hier staan ook weer bewakers die je naar het heli-platform brengen. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hier zie je o.a. het oude station en de overheidsgebouwen. Ook kun je hier in de verte het welbekende Nairobi National Park zien. Geniet hier enige tijd van de rust en je uitzicht.
Ga vanuit het KICC langs het stadshuis richting het Parliament House. Let op de bewaking, wat foto’s maken vinden ze hier niet goed. Een korte wandeling brengt je uiteindelijk bij het Uhuru Park en terug naar de gezellige straatjes van het centrum van Nairobi.
Musea
Tussen de gezellige straatjes kun je op zoek gaan naar bijvoorbeeld de mooie Jamia Moskee of de City Market. Hier verkopen ze allerlei kunstnijverheid uit heel Afrika.
Wil je enkele musea bezoeken, dat kan ook. Zelf ben ik hier niet geweest, maar hier enkele mogelijkheden:
- Nationaal Archief, gevestigd in voormalige Bank of India, van lokale tot Aziatische kunst is hier te vinden;
- Spoorwegmuseum, kom meer te weten over de spoorweg geschiedenis van Kenia;
- Nairobi National Museum, hier kun je een overzicht vinden van de culturele en natuurlijke historie van het land.
Conservatie
Ben je meer op zoek naar instellingen die opkomen voor het behoud van flora en fauna? Dan kun je in en rondom Nairobi ook het een en ander vinden. Zelf wilde ik graag het David Sheldrick Wildlife Trust bezoeken. Dit is helaas alleen te bezoeken tussen 11.00 en 12.00. Vanwege enorme files heb ik niet gered hier op tijd te kunnen zijn. Dit is echter een plek waar een unieke olifantenopvang aan de rand van het Nairobi National Park te vinden is. Hier komen verweesde of verlaten jonge olifanten aan die grootgebracht worden.
Wil je ook graag ook een kijkje nemen bij de met uitsterven bedreigde Rothschild’s Giraffes? Ga dan zeker naar het Giraffe Centre. In het kleine park in de wijk Karen, kun je de giraffen observeren, giraffen voeren en als het je lukt met ze op de foto. Maar let op, geen eten = geen vrienden, aldus de locals. Je krijgt dan al gauw een kopstoot van een van de langnekken. In het park is ook voldoende mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de verzorgers en ook is er een huisje waar veel informatie is te vinden. Een giraffe heeft ruim 1 hectare grond nodig om te kunnen overleven, daarom mogen er hier max. 12 verzorgd worden. Het is een erg bijzondere plek met hele mooie en bijzondere dieren!
Wil je graag ook een nachtje bij ze in de buurt logeren? Aan het park zit ook een hotel verbonden waar je kunt overnachten. In de ochtend kun je dan met de Giraffen ontbijten.
Nairobi National Park
Wat erg bijzonder is aan de stad Nairobi is dat er een groot nationaal park gelegen is, namelijk het Nairobi National Park. Het 117 km2park ligt dicht tegen Nairobi aan. Het is het oudste nationale park van het land, gekenmerkt door de grasvlakte met acacia’s. Hier leven ongeveer 80 soorten wilde dieren en 400 soorten vogels. Met wat geluk heb je een mooi uitzicht op de stad met op de voorgrond enkele wilde dieren 😉 .
Trek ongeveer een halve dag uit voor een bezoek aan dit park. Je kunt met eigen vervoer gaan of een tour regelen in de stad. Houd er rekening mee dat de entree aan het Nairobi National Park voor volwassen ongeveer €40,- is, dat is exclusief de kosten van een tour (als je zonder eigen vervoer gaat).
Artikelenreeks
Dit is een artikel uit de reeks artikelen over mijn recente reis naar Kenia.
- 1eArtikel: Trip introductie Safariland Kenia
- 2eArtikel: Review: Retourvlucht KLM AMS-HAJ
- 3eArtikel: Review Ibis Hannover City
- 4eArtikel: Review Luchthaven HAJ & Lounge
- 5eArtikel: Review: AMS-NBO KLM WBC
- 6eArtikel: Review Luchthaven NBO en Domestic lounge
- 7eArtikel: Review KQ EC en BC vlucht
- 8eArtikel: Review Mombasa Hotel
- 9eArtikel: Bestemmingstips: Mombasa
- 10eArtikel: Review MBA Lounge + Luchthaven
- 11eArtikel: Review Ibis Styles Nairobi Westlands
- 12eArtikel: Bestemmingstips Nairobi (dit artikel)
- 13eArtikel: Bezoek Hells Gate National Park
- 14eArtikel: Review Amboseli Hotel
- 15eArtikel: Bestemmingstips Amboseli NP
- 16eArtikel: Bestemmingstips Diani Beach & omgeving
- 17eArtikel: Review Diani Beach resort
- 18eArtikel: Review Luchthaven NBO en Internationale Lounge
- 19eArtikel: Review NBO-AMS KLM WBC
- 20eArtikel: Review Carpatair AMS-HAM
- 21eArtikel: Hamburg Airport + Lounge
- 22eArtikel: Review CDG Lounge
Geef een reactie