Hotel wifi – veilig of niet?4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

We leven in een tijd dat we bijna niet meer zonder internet kunnen in het dagelijkse leven, iedereen wil overal en altijd online en/of bereikbaar zijn. Waar is de tijd dat je een mobiele telefoon had ter grootte van een baksteen waar je broek van afzakte of dat je via infrarood verbinding een connectie moest opzetten tussen je GSM en laptop om zo in te bellen en je emails op te vragen?

Het is zo vanzelfsprekend geworden om online te zijn dat men de veiligheid hieromtrent uit het oog verliest en wat veel mensen niet beseffen is dat dit nare gevolgen kan hebben. De bedoeling van dit artikel is om jullie bewust te maken van deze gevaren en niet om een héél technisch stuk te schrijven waar niemand iets van snapt.

Bezint eer je begint

Alle hotels bieden tegenwoordig “free wifi” aan, of sneller internet tegen betaling, ook op veel publieke plaatsen zoals bijvoorbeeld in de trein, coffeeshops, restaurants en niet te vergeten vliegvelden wordt internet aangeboden, al dan niet betalend.

Wifi Free

Het woord “free” zegt het al, het is gratis en voor iedereen toegankelijk. Hier schuilt het gevaar, niet alleen mensen met goede bedoelingen maar ook zogenaamde “hackers” die in publieke wifi netwerken een goudmijn vinden voor hun slechte bedoelingen. Openbare netwerken zijn vaak slecht of niet beveiligd, dat houdt in de informatie die je via het internet gaat opvragen zomaar bekeken kan worden op die zelfde internet verbinding omdat alle informatie onversleuteld wordt verstuurd.

Denk daarom twee keer na als je gebruik maakt van een hotspot, gebruik het om Google te raadplegen, maar gebruik het zeker niet om bijvoorbeeld online te bankieren of om online te shoppen en dan je kredietkaart gegevens in te vullen! Deze informatie ligt voor het oprapen voor mensen met kennis van zaken.

Let erop dat als je verbinding maakt met een wifi netwerk dat je wordt geleid naar een pagina die de echte naam heeft. Bij IHG hotels in Nederland wordt er gebruik gemaakt van een KPN hotspot, vanaf het moment dat je connecteert op zo’n netwerk dat gaat je internet browser open en verschijnt er pagina met een adres zoals https://kpn.hotspot.nl en de site heeft een KPN logo, een logo van het hotel en je wordt gevraagd om jouw achternaam en kamernummer in te vullen.

In het geval van een namaak netwerk of site, zie je meestal rare namen opdagen in het adres van de hotspot site, of als er direct gevraagd wordt om de gegevens van jouw kredietkaart in te vullen, doe dit nooit! Ook al zijn sommige hotel netwerken beveiligd is het dikwijls héél makkelijk om deze beveiliging te omzeilen…

Beveiliging

Een goede manier om toch veilig te surfen is het gebruik maken van een zogenaamde VPN (Virtual Private Network) verbinding. Hiervoor moet je wel eerst de benodigde software installeren op jouw laptop, smartphone of tablet en die zorgt voor een beveiligde en versleutelde verbinding van jouw apparaat naar het internet toe, zodat niemand de gegevens die je verstuurt of ontvangt kan onderscheppen en lezen.

Wifi VPN Encryption

Er bestaan talloze programma’s en apps die je kan installeren en gebruiken, sommige hiervan zijn gratis en andere bieden betaaldiensten aan met allerlei maandelijkse of jaarlijkse abonnenten. Zelf maak ik gebruik van OpenVPN wat gratis is en wat te downloaden is voor Mac, Windows, Android en iOS. Meer info is te vinden op deze link.

Een ander alternatief is VPN Express, wat zeer gebruiksvriendelijk is op iOS apparaten, bij deze dienst krijg je 300MB gratis data verbruik.

Wifi VPN Express

Eigen Hotspot

Indien je zoals ik (misschien ten onrechte) compleet paranoïde bent als het aankomt op publieke wifi netwerken, dan kan je ook gebruik maken van een persoonlijke hotspot. Deze feature is vandaag de dag op de meeste smartphones beschikbaar en is niet moeilijk op te zetten, maar houdt er wel rekening mee dat je dan op eigen kosten verbinding naar het internet maakt. Dit is een klein detail waar je zeker op moet letten als je de persoonlijke hotspot in het buitenland zou gebruiken!

Wifi Personal Hotspot

Een andere optie is om gebruik te maken van een mobiele 3G router waarmee je jouw eigen beveiligde “hotspot” kan maken. Het enigste wat je hiervoor nodig hebt is een SIM kaartje met een data abonnement. Ik zweer bij deze laatste oplossing voor zowel binnen- als buitenland.

Wifi 3G Router

Denk dus goed na voor je in de toekomst nog eens verbinding maakt met een publiek wifi network, “because everyone is watching you”…

Reacties

  1. TimoW zegt

    Leuk artikel!
    Ik had een vraag, dit jaar ga ik waarschijnlijk een halfjaar voor mijn studie naar Beijing. Weet jij wellicht hoe je daar toch gebruik kan maken van sites als Facebook, Youtube, Google enz.
    Ik las iets van een VPN downloaden ofzo?
    Alvast bedankt voor een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *