Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Na een vroeg vertrek in Amsterdam kom ik na drie verschillende vluchten in Business Class via Parijs en Riga aan in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. De vlucht van Parijs naar Vilnius was erg rustig in de nieuwe A220 van AirBaltic. Die van Riga naar Vilnius was iets onrustiger vanwege het type toestel, maar daar later meer over. In Vilnius verbleef ik een drietal dagen. In dit artikel zal ik enkele bestemmingstips geven over oud & modern Vilnius. Een stad die voor eenieder wat te bieden heeft.
Ligging
Vilnius is de hoofdstad van Litouwen. Deze stad is met meer dan een half miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land. De stad is gelegen in het zuidoosten van Litouwen. Vanuit Vilnius kun je gemakkelijk naar Polen, Letland en Wit-Rusland. Bij die laatste zou ik uiteraard wel wat voorzichtig te werk gaan. Vilnius is gelegen aan de rivieren de Neris en Vilnelé. Het bestaat uit verschillende heuvels in de stad, wat een extra beleving geeft. Daarnaast beschikt Vilnius over een mooie oude stad die goed bewaard is gebleven. Rondom de oude stad is een moderne staat aan het opkomen.
Vilnius is gemakkelijk te bereiken per auto vanuit een van de buurlanden, evenals de bus en het vliegtuig. Er zijn verschillende maatschappijen die Vilnius aanvliegen. AirBaltic is daar een van die rechtstreeks naar Amsterdam en Parijs vliegt.
Heerlijk verdwalen
Vilnius heeft mooie straten die je langs de vele schitterende gebouwen door de oude stad heen leiden. Je kunt hier heerlijk verdwalen en je verbazen van wat er telkens weer te vinden is. Ga zeker een dag zonder reisgids op pad, je verkent de stad op je gevoel en komt mooie dingen tegen.
Ook kun je het meer modernere Vilnius ontdekken langs de rivier de Neris. Volg het water en je komt leuke cafeetjes en parkjes tegen. Ook zijn er verschillende leuke musea te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘National Gallery of Art’ waar je door de moderne en hedendaagse kunst waant.
Bij het museum zijn ze ook een nieuw park aan het aanleggen, dus in de toekomst kun je hier ook heerlijk genieten. Langs het water kun je heerlijk wandelen en ook hardlopen, dus vergeet je hardloop spullen niet 😉 !
Rondom Gediminasheuvel
Vanuit verschillende hoeken van de stad is de Gediminastoren te zien. Dit overblijfsel van ooit onderdeel van een burcht op de Gediminasheuvel. Rondom de heuvel zijn vele oude gebouwen en musea te vinden die zeker een bezoek waard zijn.
Start bijvoorbeeld in de ochtend met een wandeling naar de Gediminasheuvel. Wandel via het minder handige keienpad omhoog, of neem het treintje dat aan noordzijde van de heuvel is aangelegd. De Gediminastoren is tegenwoordig een klein museum. Een deel ervan gaat over de onafhankelijkheid van het land. Een ander deel over de burcht. Je hebt vanuit en boven op het dak een mooi uitzicht over de stad.
Aan de voet van de heuvel bevinden zich verder nog de Kathedraal van Vilnius dat zeker een bezoekje waard is. Evenals het nabijgelegen National Museum van Vilnius. Bij de heuvel ligt ook een park, heerlijk om met lekker weer hier even te genieten van de mooie omgeving, eventueel met een lekker ijsje of drankje in de hand.
Slenteren
De oude stad bestaat veel uit kinderkopjes. Niet echt handig als je slecht ter been bent. Maar het geeft wel weer een extra sfeer aan deze oude stad in Litouwen.
Wandel vanuit de Gediminasheuvel zeker langs de St. Anna’s Kerk, de Sint-Franciscus en Bernardinuskerk. De St. Anna’s Kerk heft een mooie gotische stijl gebouwd met bakstenen. Deze bijzondere bouwwerken moet je zeker gezien hebben. Van binnen is het ook zeker de moeite even een kijkje te nemen, maar de buitenkant overtreft wat mij betreft zeker!
Wandel verder via de kleine straatjes en kom uiteindelijk uit bij het gebied rondom het enorme Universiteitsgebouw. Vanuit hier wandel je een flink stuk door naar de Poort van het Morgenrood. Hier bevindt zich een klein kapelletje met de Maagd Maria. Neem zeker een kijkje buiten de diensten om.
Hierna ga je onder de poort door en gelijk naar rechts. Loop tot aan de markthalen ‘Hales Tugurs’. Binnen hebben ze tal van kraampjes die van alles verkopen. Soms zijn er ook optredens, leuk om even naar te kijken.
Geschiedenis
Litouwen, en eigenlijk heel het gebied rondom de Baltische Staten, hebben een onrustige geschiedenis. Een plek waar dit goed en duidelijk in kaart wordt gebracht is in het Museum of Occupations and Freedom Fights. Dit museum is gevestigd in het voormalige KGB-kantoor nabij het Lukiškių aikštė stadspark. Wil je het ontstaat van Litouwen beter leren kennen dan is een bezoek aan dit museum zeker een must.
Bij aankomst is het wellicht eerst even zoeken, omdat je niet verwacht dat het museum hier gevestigd is. Tegen een kleine vergoeding kun je de verschillend verdiepingen en ruimtes bezoeken. Een ding is zeker, in die tijd was het daar geen prettige bedoeling!! Je kunt uren rondwandelen in het museum en de verschillende verhalen lezen en de beelden bekijken. Indrukwekkend is het zeker!
Na het bezoek aan dit museum is het best even prettig gewoon alleen maar te wandelen door een rustigere omgeving. Vanuit het museum kom je gemakkelijk in het wat hoger gelegen Tauro Kln. Vanuit dit park heb je een uitzicht over een ander deel van de stad. Aan de andere kant van het perk kom je bij een mooie Russisch Orthodoxe kerk uit, vanuit daar kun je gemakkelijk richting het oude centrum terugwandelen.
Review Ibis Vilnius Centre
Tijdens mijn verblijf in Vilnius, verbleef ik in het Ibis Vilnius Centre. Dit hotel is eind 2018 geopend en ziet er dus nog geheel nieuw uit.
Het hotel is gelegen op zo’n 10 minuten lopen van de Gediminasheuvel en daarmee een prima hotel om de stad te verkennen. De kamers zijn volgens de nieuwste Ibisstandaard ingericht. Het personeel in het hotel is erg vriendelijk en staat graag voor je klaar. Bij aankomst stond er ook een lekker welkomstgeschenk klaar. De kamers zijn netjes er voorzien van de gebruikelijke functionaliteiten.
In het restaurant op de begane grond serveert men in de ochtend ontbijt en in de avond ook diner. Ook kun je aan de bar een drankje bestellen. Het ontbijt was prima en bestond uit verschillende gerechten. Ben je vegetarisch, dan kun je hier om speciale gerechten vragen.
Het Ibis Vilnius Centre beschikt ook over een kinderhoek en een computercounter, handig als je nog even wat moet afdrukken. Helaas is er geen fitness in het hotel, dat vond ik wel jammer. Al met al een prima hotel, zeker ook aangezien het hotel niet enorm duur is. Ik betaalde ongeveer €40,- per nacht voor twee personen inclusief ontbijt.
Artikelenreeks
Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten zullen er de komende periode nog enkele reviews volgen. Dit zal gaan om de volgende artikelen:
- 1e Artikel: Tripintroductie: Litouwen & Letland
- 2e Artikel: Review: Business Class Air Baltic CS 300 Parijs-Riga
- 3e Artikel: Review: Ibis Styles Amsterdam Airport
- 4e Artikel: Review: Review: Le Salon by Sheltair CDG 2D
- 5e Artikel: Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport
- 6e Artikel: Review: Business Class Air Baltic Bombardier Dash 8-400 Riga-Vilnius
- 7e Artikel: Bestemmingstips: Het oude en moderne Vilnius & Ibis Vilnius Centre (dit artikel)
- 8e Artikel: Bestemmingstips: Roadtrip door Litouwen & Letland (deel 1)
- 9e Artikel: Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)
- 10e Artikel: Bestemmingstips: Riga, Letland
- 11e Artikel: Review: Mercure Riga Centre
- 12e Artikel: Review: Narbutas Verslo Klubas – Business Lounge Vilnius Airport
- 13e Artikel: Review: Business Class Air Baltic Boeing 737-300 Vilnius-Riga
- 14e Artikel: Review: Ibis Paris CDG Airport
Beeldmateriaal: MdTurck
Van Gooiland zegt
Als ik een bezoek breng aan een stad met een goed bewaarde historische stadskern, kies ik altijd een hotel midden in het oude centrum, gevestigd in een middeleeuws gebouw met karakter en uitstraling. In Vilnius steek het Narutis Hotel met kop en schouders uit boven de rest. Sfeervol, fraaie kamers, perfecte service, en het heeft ook nog eens een uitmuntend restaurant. Weer eens wat anders dan al die trieste hotelketens, die wereldwijd als twee druppels water op elkaar lijken.
Het oude centrum van Vilnius is best aardig om in rond te slenteren, hier en daar zijn enkele gebouwen om architectonische en/of historische redenen best de moeite waard. Die kathedraal reken ik daar niet toe. De Russen gebruikten het gebouw een tijd lang als vrachtwagenwerkplaats, en zodra ze waren opgehoepeld werd begonnen met het herstelwerkzaamheden. Men had beter wat rustig aan kunnen doen, want het resultaat is broddelwerk. Kitsch wat de klok slaat.
Net zoals in zoveel andere steden heeft het toerisme ook negatieve gevolgen in Vilnius. Terassen, bars, fast food tenten, winkels die troep en rotzooi verkopen, enz. ontsieren het middeleeuwse centrum. Maar in vergelijking met andere steden valt het tot nu toe nog best mee. Gelukkig ligt Vilnius niet aan zee, en heeft dus geen last van cruise schepen die horden toeristen op de stad loslaten. Ook hebben de zuiplappen die met prijsvechters Europa rondvliegen en vele steden met hun aanwezigheid verzieken Vilnius nog niet ontdekt.
Ja, het was in de vorige eeuw best vaak “onrustig” in Litouwen. Met die geschiedenis hebben de Litouwers best moeite, want er is het een en ander gebeurd waarvoor ze zich diep mogen schamen. Voor wie meer wil weten is een bezoek aan het voormalig KGB gebouw beslist niet voldoende. Dit dient aangevuld worden met het Valstybinis Vilniaus Gaono žydų Muziejus (Joods Historisch Museum), en dan met name de Holokausto Ekspozicija in het zogenaamde Green House (Pamėnkalnio g. 12). Vlakbij het historisch centrum, maar goed verscholen op een binnenhof. Blijkbaar iets wat ze niet graag aan de grote klok hangen.
Het Panerių Memorialo Ekspozicija (ook bekend als Ponary in het Pools) is ook niet echt makkelijk te vinden. Net buiten de stad (nog geen 10 kilometer vanaf het oude centrum), maar je moet even zoeken. De kuilen waarin zo’n 100 000 mensen werden doodgeschoten zijn er nog, en er is een piepklein museum.
Terzijde zij nog even opgemerkt dat Vilnius (Wilno in het pools) tussen 1922 en 1939 in Polen lag. Ook voordien was het al een poolse stad, in die zin dat de helft van de bevolking Pools was. De andere helft was Joods. Litouwers maakten nog geen 3% van de bevolking uit.
Is Vilnius een bezoek waard? Als deel van een (auto)rondreis door de Baltische staten zeker, maar niet als doel op zich (stedentrip/weekendtrip). Er zijn meer dan genoeg andere Europese steden te vinden die meer te bieden hebben.
En dan nog dit: hoezo “voorzichtig te werk gaan” wat Wit-Rusland betreft? Als je met de auto de grens over wilt heb je natuurlijk wel al dat visum gedoe, maar verder zie ik echt het probleem niet. Kaliningrad daarentegen, dat is een ander verhaal! Pfff . . . .