Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten5 min leestijd

Tripintroductie: Litouwen en Letland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een poos geleden kon je de VNO-Run doen. Bij deze Mileage Run kon je relatief gezien erg goedkoop vliegen. Het mooie van deze Run was dat je ook nog eens in de Business Class kon vliegen. De vluchten werden uitgevoerd door KLM, Air France en Air Baltic in de richting van Vilnius. Ik besloot deze vluchten te boeken en een reis naar zowel Litouwen als Letland te gaan plannen. In dit artikel een tripintroductie waarbij ik uitleg hoe ik de trip gezocht heb, uitleg wat het me oplevert en toekomstige artikelen introduceer.

Hoe ziet mijn reis eruit?

Ik maakte dus gebruik van de VNO-Run. VNO is de IATA code voor Vilnius.

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om hierheen af te reizen. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Vilnius te reizen, maar ook met een ‘omweg’ zoals velen het waarschijnlijk zullen noemen in mijn omgeving. Ik had nog een EMD-voucher van KLM en kon deze goed gebruiken bij het boeken van deze reis. Ik koos ervoor om via Parijs (CDG) en ook Riga (RIX) te vliegen. Destijds boekte ik rechtstreeks bij KLM. De vertrekluchthaven was Amsterdam (AMS) en bestemming Vilnius (VNO).

Doordat ik via Parijs en Riga reisde kon ik mooi wat XP bij elkaar sparen die mij hebben geholpen om naar een hoger level binnen het Flying Blue programma te komen. De gehele vliegreis zag er als volgt uit:

Vlucht # Vertrek Aankomst Cabine & maatschappij XP
1 Amsterdam (AMS) Parijs (CDG) Business Class, KLM 15
2 Parijs (CDG) Riga (RIX) Business Class, Air Baltic 15
3 Riga (RIX) Vilnius (VNO) Business Class, Air Baltic 15
4 Vilnius (VNO) Riga (RIX) Business Class, Air Baltic 15
5 Riga (RIX) Parijs (CDG) Business Class, Air Baltic 15
6 Parijs (CDG) Amsterdam (AMS) Business Class, Air France 15
Totaal: 90 XP

Ik kon de reis daarnaast zo boeken dat ik een lange overstap had op de terugweg in Parijs. Hierdoor kon ik er ook nog een dagje Parijs aan toevoegen. Dit kun je eenvoudig doen door dit als apart segment in te voeren.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten
Voeg verschillende segmenten in op de boekingswebsite.

Ben je op zoek naar inspiratie voor Flying Blue Mileage Runs? Check ze dan hier op het forum of deel je gevonden Mileage Run daar. Houd ook onze InsideDeals in de gaten, daar staan interessante deals die je wat extra punten kunnen opleveren tegen mooie prijzen.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Kosten

De gehele vliegreis kostte ongeveer €500,- voor de geselecteerde data. Echter was de reis destijds ook voor ruim €100,- minder te vinden. Totaal leverde deze reis mij 90 XP en bijna 4.000 Miles op.

De Baltische Staten zijn minder duur dan dat je een reis door West-Europa zou maken. Ik verbleef in verschillende hotels en huurde voor een periode van vijf dagen een auto. Aangezien ik een Gold Status heb bij Le Club AccorHotels en deze graag wil behouden, koos ik ervoor om bij deze hotelketen enkele hotels te boeken. Ik boekte ruim van tevoren een kamer voor twee personen met ontbijt voor rond de €40,-. Eén hotel was duurder geprijsd en daar lagen de prijzen rond de €75,- per nacht met ontbijt.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Ook boekte ik een auto wat me ongeveer €10,- per dag kostte, geen geld dus! Later in dit artikel leg ik uit hoe en waar ik de auto geboekt heb.

Voor de gehele reis was ik ongeveer €1700,- kwijt. Dit was voor twee personen een vliegticket in Business Class, verschillende hotelovernachtingen en autohuur.

De reis

Mijn reis begon in thuishaven Amsterdam. Aangezien de vlucht naar Parijs erg vroeg vertrok (6.40) was ik aangewezen op een overnachting nabij Schiphol. Ik koos voor de recent geopende Ibis Styles Schiphol Airport. Na een goede maar korte nacht vertrok mijn vlucht naar Parijs, uitgevoerd door KLM in de Boeing 737-800. Hierna vloog ik naar Riga en Vilnius. Deze vluchten werden uitgevoerd door Air Baltic. Respectievelijk met de Airbus A220-300, ook wel bekend als de voormalige CS300, en de Bombardier Dash 8-400.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Mijn reis begon met een paar dagen de schitterende hoofdstad van Litouwen (Vilnius) te ontdekken. Hierna reisde ik per auto door naar Trakai en Kaunas. Vanuit Kaunas ging de reis noordwaarts naar Letland. Onderweg stopte ik hier bij enkele bijzondere bezienswaardigheden. Ook in Riga verbleef ik enkele dagen waarna mijn reis terug naar Vilnius ging. Onderweg stopte ik bij enkele parken en maakte ik nog een stop bij de grens van Wit-Rusland.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Vanuit Vilnius vloog ik met de Boeing 737-300 naar Riga, waarna de vervolgvlucht al klaar stond naar Parijs. Wederom met het moderne toestel, de A220-300. In Parijs had ik een lay-over van 24 uur, waarna ik de volgende ochtend door reisde naar Amsterdam.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Voorbereidingen

Naast het boeken van de vluchten via Platinumlijn van KLM, het boeken van een verblijf via AirBnb, maar ook de website van AccorHotels moest ik nog wat andere zaken voorbereiden. Hierbij ging het voornamelijk om de autohuur. Vaak boek ik een auto via Rentalcars.com. Dit omdat hierbij vaak voordelig een verzekering af te sluiten is. Ditmaal reisde er echter iemand mee met een American Express Flying Blue Platinum Card. Hierbij zit autoverzekering inbegrepen. Meer over de verschillende voordelen van de American Express Flying Blue Cards lees je hier. Ik koos er dus voor geen aparte verzekering af te sluiten en boekte mijn reis via CarTrawler & KLM bij CarTrawler. Dit was ditmaal de voordeligste boekingswebsite. Daarnaast spaarde mijn reispartner extra Miles bij Flying Blue omdat er een speciale aanbieding was. Je kunt eenvoudig bij CarTrawler boeken via deze website of via je ‘Mijn Boekingen’ pagina bij KLM.

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten

Tripintroductie: Litouwen en Letland, Baltische Staten
Foto: CarTrawler

Artikelenreeks

Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten heb ik de volgende artikelen geschreven:

Beeldmateriaal: MdTurck

Reacties

 1. RobertFB zegt

  Leuke trip – alleen als ik een dummy boeking probeer te doen geeft zowel KLM als een site als skyscanner geen availability.

  • Marco zegt

   Hallo Robert,

   Ik denk dat de betreffende vluchten niet meer op die manier te boeken zijn. Ik kan ze inderdaad ook niet meer vinden helaas.
   Wellicht binnenkort weer? Je kunt wel met een overstap in bijvoorbeeld Parijs en dan rechtstreeks door naar Vilnius.
   Succes met het vinden van je vlucht!

   Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *