Bestemmingstips: Riga, Letland6 min leestijd

Bestemmingstips: Riga, Letland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Gedurende mijn reis door Letland en Litouwen verbleef ik ook enkele dagen in Riga. Riga is de hoofdstad van Letland en is vlakbij de Oost-Zee gelegen. Riga is een mooie historische stad dat zeker de moeite is enkele dagen te bezoeken. Dat kan als stedentrip maar zeker ook als je op doorreis bent. Riga beschikt over vele accomodaties, zelf koos ik voor het Mercure Riga Centre waarover ik hier schreef. In dit artikel enkele bestemmingstips over Riga voor je op een rijtje.

Ligging

Riga is naast de hoofdstad van het land ook de grootste stad van het land met ongeveer 650.000 inwoners. Door Riga loopt de rivier de Westelijke Dvina. Deze rivier deelt Riga in twee. Ten oosten van de rivier vind je het meer historische stad. Ten westen ervan bevindt zich onder andere het vliegveld, maar ook het modernere gedeelte van de stad. Via verschillende snelwegen is de stad prima te bereiken per auto of bus, evenals met enkele treinen, boten en het vliegtuig.

Bestemmingstips: Riga, Letland

Historisch

Riga is net als Vilnius een oude stad met een rijke geschiedenis. Het centrum staat op de Unesco-werelderfgoed lijst. Als je door de stad wandelt weet je eigenlijk ook wel snel waarom dat het geval is. Het centrum kent namelijk veel historische panden, onder andere ook uit de tijd van de Poolse en Russische overheersingen. Met of zonder reisgids in de hand kun je hier prima wandelen. In het echte oude centrum zijn enkele straten met kinderkopjes (stenen), let daarbij op als je mindervalide bent. De stad is netjes en schoon en bijna overal staat wel aangegeven waar je heen kan. Riga kent onder andere een grote verscheidenheid aan veelal Lutherse kerken.

Rondom de DomBestemmingstips: Riga, Letland

De Dom van Riga is een van de herkenbaarste herkenningspunten in de stad. De dom is een grote gotische kathedraal gelegen in het oude centrum van Riga. Naast de gotische bouwstijl kun je in deze kathedraal ook de barokke, romaanse en art nouveau stijl terugvinden. De bouw begon in 1211 en heeft lang geduurd voordat het uiteindelijk klaar was. Hierna zijn er verschillende restauraties en veranderingen aan de kathedraal geweest. Je kunt de Dom van Riga bezoeken tegen een vergoeding. Eveneens zijn er ook concerten in de kathedraal. Meer over de Dom van Riga kun je op deze website vinden.

Rondom de dom bevindt zich een groot plein met enkele oude historische gebouwen. Ook zijn er verschillende restaurantjes en cafeetjes die op de Dom van Riga uitkijken.

Marktkoopman

Aan de andere kant van het station/spoor is de centrale markt gevestigd. Grote hallen die vroeger diende voor de zeppelin tijdens de Duitse bezetting zijn omgetoverd tot de Centrale Markthallen. Sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 zijn in de markthallen weer privé ondernemingen uit het hele land gevestigd. Er zijn traditionele kramen met marktkoopmannen en vrouwen die vlees, vis, groenten en fruit verkopen. Ook zijn er vele andere kramen waar je van alles en nog wat kan kopen. Sinds 2012 worden de hallen gerenoveerd en dat is te zien. In een van de hallen is voorin namelijk een gebied ontworpen met allemaal moderne restaurantjes waar je heerlijke kleine en grote gerechten kunt eten. Echt een aanrader!

Bestemmingstips: Riga, Letland

Buiten de markthallen zijn verder elke dag ook kramen gevestigd. Het is een erg grote markt en eigenlijk is alles wat je nodig hebt hier wel te vinden. Dit marktgebied is dan ook zeker de moeite om een bezoek aan te wagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Als je hier dan toch in de buurt bent, wandel dan ook door richting Latvian Academy of Sciences en het Observation deck. Je bezoek moet je vooral richten op de ‘observation deck’. Dit panorama terras is gevestigd in het Latvian Acadamy of Sciences dat nog dateert uit het sovjettijdperk. Dit stalinistische gebouw lijkt erg veel op het PkIN gebouw in Warschau.

Bestemmingstips: Riga, Letland

Nabij dit gebouw kun je ook nog een Holocaust Monument nabij restanten van een synagoge. Hier wordt het verhaal over de slachtoffers verteld.

Bestemmingstips: Riga, Letland
Holocaust Momument

Zwarthoofdenhuis

Een van de bekendere toeristische trekpleister is waarschijnlijk het plein waaraan het gemeentehuis en het ‘House of Blackheads’, oftewel het zwarthoofdenhuis gevestigd zijn. Helaas heeft men dit gebouw moeten herbouwen omdat het tijdens de Duitse bombardementen geheel verwoest is. Echter het is zeker een erg mooi gebouw wat in de 14eeeuw dienst deed als onderkomen voor de Broeders van de Zwarthoofden. Dit was een gilde van Duitse kooplieden die ongehuwd waren. De gebouwen hebben veel weg van de Hollandse Gildehuizen. Op het plein is verder een herkenningspunt van de ‘Christmas Tree’. Uit het verhaal moet blijken dat de eerste kerstboom hier in Riga is geplaatst door de Duitse kooplieden in die tijd.

Bestemmingstips: Riga, Letland

Art Nouveau

In het midden van de stad ligt een mooi park genaamd Bastion Hill. Dit park werd aangelegd tussen 1857 en 1859 en was de vervanger van de oudere verdedigingswerken in de stad. In het park is ook een kanaal en zijn er verschillende eetgelegenheden. Ook is hier het Vrijheidsmonument gevestigd nabij de Laima Klok. De Laima Klok is een herkenningspunt voor vele lokale inwoners die vaak hier afspreken. Het Vrijheidsmonument kent een bijzonder verhaal en tijdens je bezoek moet je dit zeker opzoeken.

Bestemmingstips: Riga, Letland

Bestemmingstips: Riga, Letland

Vanuit hier kun je je gemakkelijk door de Art Nouveau wijk heen manoeuvreren. Hier zijn veel art nouveau bouwwerken geconcentreerd. Via verschillende grotere en kleinere straten kom je langs prachtige gebouwen met mooie gevels in verschillende kleuren. In bijvoorbeeld Alberta iela staan verschillende panden die zijn ontworpen door Mikhail Eisenstein. Tijdens een bezoek aan de stad is dit een must-see.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom het park is ook nog een Russisch Orthodoxe kerk te vinden. Deze kerk is gratis te bezoeken en vaak ook wel wat drukker. Binnen heeft het veel pracht en praal en een ander karakter dan bijvoorbeeld de katholieke of protestante kerk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Er is nog meer

Maar er is in Riga nog zoveel meer te bezoeken. Ga zeker ook langs het Kasteel van Riga dat vlakbij de rivier te vinden is.

Bestemmingstips: Riga, Letland
Riga Castle

Wandel over Vansū Tilts brug naar de andere kant van de rivier en geniet van de mooie uitzichten over de stad.

Bestemmingstips: Riga, LetlandRiga kent verder tal van musea die zeker een bezoek waard zijn en ook interessant zijn. Ben je een liefhebber van lekker eten en drinken of gewoon relaxen, dan is er genoeg keus aan restaurants en barretjes op een van de pleinen of knusse straatjes in Riga. Probeer zeker ook de lokale keuken die is erg goed!Bestemmingstips: Riga, Letland

En dit is zeker nog niet alles. Laat je vooral verrassen in deze schitterende stad en neem er de tijd voor.

Artikelenreeks

Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten heb ik de volgende artikelen geschreven:

Beeldmateriaal: MdTurck

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Net als zoveel steden die overspoeld worden door toeristen, zijn flinke delen van de historische binnenstad verpest. Overal bars, terassen, fast food tenten, winkels die troep en rotzooi verkopen. Bovendien is Riga ook nog eens een havenstad waar cruise schepen afmeren, die vervolgens horden toeristen op de stad loslaten. Tot overmaat van ramp is de stad periodiek het doelwit van studenten uit vooral Scandinavische landen die zich zo goedkoop mogelijk vol komen zuipen. Wie liever niet geconfronteerd wil worden met als Ninja Turtles uitgedoste ladderzatte noorse studenten of roedels cruise passagiers, dient zowel het hoogseizoen als de universiteitsvacanties te mijden.

    Afgezien van het bovenstaande is Riga best een aardige stad. De Art Noveau architectuur is zelfs van wereldklasse. Isaiah Berlin woonde trouwens tot zijn 6e op Alberta Iela 2a.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *